Criză fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Ploiești: Secția de Chirurgie II își suspendă activitatea!

Publicat: 15 ian. 2025, 17:41, de Oana Stoica, în Anchete , ? cititori
Criză fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Ploiești: Secția de Chirurgie II își suspendă activitatea!
Criză fără precedent la Spitalul Județean de Urgență Ploiești: Secția de Chirurgie II își suspendă activitatea!

Spitalul Județean de Urgență Ploiești se confruntă cu o situație dramatică, după ce Secția de Chirurgie II a anunțat suspendarea întregii activități medicale.

Zece medici chirurgi au semnat un memoriu adresat conducerii spitalului, managerului Bogdan Nica, și președintelui Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, protestând față de condițiile improprii în care sunt obligați să lucreze.

Medicii refuză să opereze din cauza crizei locurilor la ATI

Medicii chirurgi reclamă faptul că nu pot efectua decât două-trei intervenții chirurgicale zilnic, din cauza lipsei locurilor disponibile în secția de terapie intensivă (ATI). Situația a dus la amânarea repetată a intervențiilor pentru pacienți, mulți dintre ei aflați în stare gravă sau diagnosticați cu afecțiuni oncologice.

„Avem pacienți, mulți oncologici, pe care i-am amânat și de trei ori de la operație. Ni se spune că nu sunt locuri libere la terapie intensivă. Înțelegem situația, dar noi nu ne putem face meseria. Cei care suferă sunt pacienții noștri, iar acest lucru este inacceptabil”, au transmis medicii prin intermediul unei scrisori.

Medicii susțin că această situație este cauzată de blocajul existent la ATI, care a determinat conducerea spitalului să decidă limitarea activității chirurgicale doar la urgențe, ceea ce înseamnă efectuarea a doar două-trei operații pe zi. „Se uită din vedere că cei care suferă sunt oamenii pe care noi ar trebui să-i facem bine,” au adăugat reprezentanții medicilor chirurgi.

Condiții de muncă precare și lipsă de soluții

Deși trei săli de operație ale secției Chirurgie II au fost modernizate recent, activitatea a scăzut dramatic, ajungând la doar 25% din capacitatea normală. Medicii atrag atenția asupra deteriorării condițiilor de muncă, a lipsei dotărilor necesare și a ignorării nevoilor pacienților. „Nu putem să ne asumăm riscuri care pun în pericol viața pacienților și integritatea profesională a echipei noastre. De prea mult timp am semnalat problemele grave, dar răspunsurile au fost fie absente, fie ineficiente”, a declarat unul dintre medicii semnatari.

Conducerea spitalului promite soluții, dar criza persistă

Managerul Bogdan Nica a recunoscut gravitatea situației și a declarat că se fac eforturi pentru redeschiderea unei secții de terapie intensivă folosită anterior în timpul pandemiei. Secția va fi dotată cu nouă paturi și va putea prelua pacienți de la Chirurgie II. Cu toate acestea, soluția nu va putea fi implementată mai devreme de o săptămână.

„Avem terapia intensivă blocată cu pacienți. Se pot opera doar urgențele. Facem eforturi să suplimentăm cu nouă paturi ATI-ul, însă acest lucru necesită timp. Asemenea probleme există și în alte spitale mari din țară, cum ar fi cele din Buzău, Argeș și chiar București”, a precizat Bogdan Nica.

Secția rămâne suprasolicitată, având toate cele 29 de paturi ocupate. În unele cazuri, au fost adăugate și tărgi pentru pacienții aflați în stare critică. Problemele sistemice legate de managementul paturilor ATI și de fluxul de pacienți amenință să paralizeze complet activitatea celui mai mare spital din Prahova.