DSMB: amenzi aplicate la Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino”
Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSMB) a aplicat la Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino” două amenzi în valoare de 4.400 de lei.
„Pentru neconformitățile constatate, respectiv nesecurizarea spațiului de stocare temporară a deșeurilor periculoase și nerespectarea de către coordonatorul activității de protecție a sănătății în relație cu mediul în ceea ce privește supravegherea activității personalului implicat în gestionarea deșeurilor medicale periculoase, au fost aplicate persoanelor responsabile două amenzi contravenționale în valoare de 4.400 de lei, în conformitate cu legislația în vigoare (prevederile Ord.Ms 1226/2012, HGR 857/2011), se arată în comunicatul DSMB.
Potrivit managerului Spitalului „Dr. Cantacuzino”, picioarele de om amputate furate se aflau într-un spațiu care nu era încuiat. El a menționat că, în prezent, se derulează o anchetă internă, în paralel cu anchetele Poliției și ale DSMB.
Locul unde se depozitează deșeurile umane
Spațiul destinat depozitării deșeurilor umane trebuie bine controlat, încuiat și semnalizat, a precizat pentru News.ro dr. Alexandru Coman, vicepreședinte al Asociației Pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor, medic epidemiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.
„În spital, în condiţii obişnuite, deşeurile nu pot fi ţinute mai mult de 48 de ore şi nu e permis să treacă mai mult de 72 de ore de la depozitare şi până la distrugere sau neutralizare, cu excepţia situaţiilor în care deşeurile se păstrează în condiţii de temperatură controlată, la 4 grade, tot aşa încuiate, cu acces controlat, situaţie în care se pot păstra până la 7 zile, până la distrugere”, explică dr. Coman.
Medicul subliniază că aceste deșeuri trebuie bine securizate, întrucât sunt periculoase pentru populație și pentru mediu. „Sunt deşeuri periculoase, aceste deşeuri au o modalitate de gestionare specială, ele fie se autoclavează (sterilizare termică urmată de mărunţire cu aparate speciale), fie se incinerează, fie se îngroapă în situaţia unor deşeuri de tip anatomo-patologic”, a precizat dr. Coman.
Un bărbat a intrat într-o anexă a Spitalului „Dr. Cantacuzino” din Bucureşti, de unde a furat trei picioare de om, amputate. Pe drum, el ar fi abandonat unul dintre picioare, care a fost găsit de un cadru medical, care a anunţat conducerea spitalului. Încă unul dintre cele trei picioare de om a fost găsit în zona rampei de deşeuri infecţioase a spitalului. Este posibil ca hoţul să fi abandonat sacul în momentul în care a constatat ce conţine.