Înainte de culcare: Azi e Ziua Mondială a Somnului. Ce e bine pentru odihna noastră
La 19 martie 2021, este marcată ediţia cu numărul 14 a Zilei mondiale a Somnului. Această zi este programată în fiecare an, în vinerea care precede echinocţiul de primăvară.
Ziua mondială a somnului este, în prezent, promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului.
Scopul acestei zilei este de a sublinia importanţa pe care un somn suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii.
Totodată, este atrasă atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecţiuni.
Pentru refacerea fizică și psihică
Tema din acest an a Zilei mondiale a somnului este „Somn regulat, viitor sănătos” („Regular Sleep, Healthy Future”), conform worldsleepday.org.
Inițiativa Asociației Mondiale a Medicinei Somnului atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de insomnii și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.
Somnologia sau medicina somnului implică specialiști din domenii diferite, precum pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii, dar și multe altele.