Unsprezece dosare finalizate de DNA în decembrie 2024, ascunse publicului

Publicat: 15 ian. 2025, 17:43, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Unsprezece dosare finalizate de DNA în decembrie 2024, ascunse publicului
sursa: google

În luna decembrie 2024, mai multe dosare penale finalizate de procurorii anticorupție au rămas nescoase în lumina reflectoarelor, fiind ținute departe de atenția publicului.

Aceste cauze, în care au fost dispuse trimiterea în judecată sau sesizarea instanței cu acorduri de recunoaștere a vinovăției, nu au fost mediatizate până în prezent. Mai jos, prezentăm o selecție a acestora.

Mai jos, prezentăm o selecție a celor mai relevante cazuri.

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului TEODORESCU GHEORGHE SORIN, la data faptei economist în cadrul Serviciului achiziții publice aprovizionare și contractare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
În aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
T.A.E. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită;
N.C.E., administrator al SC BRACOMA SPORT SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;
SC BRACOMA SPORT SRL pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Teodorescu Gheorghe Sorin, în calitate de economist la Serviciul achiziții publice aprovizionare și contractare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, în cursul lunii iulie 2020, ar fi primit de la inculpatul N.C.E., administrator al SC Bracoma Sport SRL, suma de 50.000 de lei, în schimbul atribuirii, în mod preferențial, a două contracte de achiziții publice directe în valoare totală de 571.094 lei.
În concret, la data de 14 mai 2020, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov ar fi atribuit societății comerciale menționate anterior, două contracte de achiziții publice directe, având ca obiect lucrări de igienizare și reparații hol acces parter în zona Staționar Tractorul, în valoare de 214.937 lei și în zona Staționar Astra în valoare de 356.156 lei.
Inculpatul Teodorescu Gheorghe Sorin ar fi fost ajutat la comiterea infracțiunii descrise anterior de inculpata T.A.E. care ar fi fost de acord ca pe numele său să fie deschis un cont bancar în care să fie transferată suma de 50.000 de lei primită cu titlu de mită, sumă care în final ar fi ajuns în posesia inculpatului Teodorescu Gheorghe Sorin, ca urmare a mai multor operațiuni de retragere numerar efectuate de acesta în perioada 15 mai 2021 – 01 iulie 2021.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 28.985 lei, 3.400 euro și 900 dolari (în total echivalentul a 50.000 lei) aparținându-i inculpatului Teodorescu Gheorghe Sorin, în vederea confiscării speciale.

Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie luată în cauză.


2. Într-o cauză disjunsă din cauza mediatizată prin comunicatele nr. 810/VIII/3 din 07 august 2023 și nr. 550/VIII/3 din 12 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
MARIN IONUȚ MIRCEA, la data faptelor director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov (S.P.L.T. Brașov), pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
P.A.C., persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2021 – martie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea, în calitate de director al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, ar fi pretins și primit de la inculpatul P.A.C., asociat și director executiv al unei societăți comerciale, cu titlu de mită, bunuri și foloase necuvenite în valoare totală de 125.559 lei, în legătură cu încheierea și derularea unui contract de lucrări încheiat în anul 2021, între Serviciul Public Local de Termoficare Brașov și societatea comercială respectivă. Valoarea contractului de lucrări încheiat de S.P.L.T. Brașov cu societatea comercială în cauză este de 2.820.300 lei inclusiv TVA, având ca obiect principal INVESTIȚIE – Extindere rețea termică în vederea branșării Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov – sediul Spitalul Tractorul.
Printre altele, inculpatul P.A.C. ar fi plătit lucrări de amenajare peisagistică pe un teren din municipiul Brașov ce aparține rudelor inculpatului Marin Ionuț Mircea și ar fi plătit bunuri și lucrări de construcție la un imobil situat într-o comună din județul Argeș ce aparține familiei inculpatului Marin Ionuț Mircea, toate pentru a asigura derularea în bune condiții a contractului pe care S.P.L.T. Brașov îl avea încheiat cu societatea comercială în cauză.
În perioada martie – iulie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea ar fi solicitat subordonaților să achiziționeze, în numele S.P.L.T. Brașov, materiale electrice și sanitare pentru amenajarea casei pe care familia soției sale o deține într-o comună din județul Argeș, precum și a unui teren din municipiul Brașov ce aparține rudelor inculpatului, pentru plata cărora ar fi semnat ordonanțările de plată, cauzând instituției publice S.P.L.T. Brașov o pagubă de 30.560 lei.
În perioada iunie – septembrie 2022, inculpatul Marin Ionuț Mircea ar fi solicitat mai multor angajați din subordine să se deplaseze în mai multe ocazii, cu autovehiculele de serviciu, în timpul orelor de program, la casa pe care familia soției sale o deține într-o comună din județul Argeș, pentru efectuarea unor lucrări de amenajare interioară, cauzând astfel un prejudiciu S.P.L.T. Brașov în valoare de 8.965 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpatul Marin Ionuț Mircea.
Procurorii anticorupție au dispus confiscarea specială, de la inculpatul Marin Ionuț Mircea a sumei de 125.559 lei, reprezentând contravaloarea foloaselor necuvenite primite cu titlu de mită.
În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– pentru inculpatul Marin Ionuț Mircea o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru inculpatul P.A.C. o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Marin Ionuț Mircea va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei municipiului Săcele sau în cadrul Primăriei comunei Sânpetru.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul P.A.C. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, la Arhiepiscopiei București sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 1 București.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului Brașov cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Precizăm că inculpatul Marin Ionuț Mircea a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în două dosare pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12180 și http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12618).


3. Într-o cauză disjunsă din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 810/VIII/3 din 7 august 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului PANAETE MARIUS, la data faptei șef al Serviciului Dispecerat/Intervenții al Serviciului Public Local de Termoficare Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Panaete Marius, în calitate de șef al Serviciului Dispecerat/Intervenții al Serviciului Public Local de Termoficare (S.P.L.T.) Brașov, ar fi primit cu titlu de mită, lucrări de amenajare teren și materialele necesare montării unei fose septice în curtea imobilului locuit de inculpat, în valoare totală de 4.843 lei., de la o persoană (martor) cu rol managerial informal într-o societate care câștigase contracte de lucrări pentru S.P.L.T. Brașov. Foloasele necuvenite ar fi fost primite de inculpat în legătură cu derularea contractului încheiat între S.P.L.T. Brașov și societatea respectivă, al cărui termen a fost prelungit la începutul anului 2023 până în data de 30.04.2023.
Inculpatul era și membru în comisiile de evaluare a ofertelor în procedurile de atribuire a contractelor de lucrări care au fost câștigate societatea respectivă, și membru în comisiile de recepție a lucrărilor de intervenție realizate de acea societate.
În prezența avocatului, inculpatul Panaete Marius a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brașov.


4. În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 652/VIII/3 din 13 august 2024 și nr. 650/VIII/3 din 12 august 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
GOTH GHEORGHE DUMITRU, comisar șef de poliție și împuternicit șef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și participație improprie la fals informatic, sub forma instigării.
L.M.G., persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 11 mai 2024, inculpatul Goth Gheorghe Dumitru, în calitatea menționată anterior, ar fi determinat pe un subordonat din cadrul aceluiași serviciu să facă mențiuni în aplicația informatică a poliției în care erau introduse mențiunile referitoare la sancțiunile aplicate titularilor permiselor de conducere, din care să rezulte că dreptul de a conduce vehicule al inculpatului L.M.G. era valabil, în ciuda faptului că, începând cu data de 26 aprilie 2024, dreptul de a conduce vehicule al acestuia era suspendat pe o durată de 150 zile în baza unei decizii a instanței.
În acest mod, s-ar fi anulat, practic, posibilitatea de constatare de către polițiștii rutieri care l-ar fi verificat în trafic pe inculpatul L.M.G., a faptului că acesta are suspendat dreptul de a conduce vehicule și implicit a faptului că a comis o infracțiune.
Totodată, din cercetările efectuate s-a constatat faptul că, în zilele de 28 mai 2024 și 06 iunie 2024, inculpatul L.M.G. ar fi condus pe drumurile publice autoturismul personal, deși avea dreptul de a conduce suspendat, pe o durată de 150 zile, începând cu data de 26 aprilie 2024.
La data de 20 aprilie 2024, inculpatul Goth Gheorghe Dumitru ar fi dispus restituirea permisului de conducere către un conducător auto, în ciuda faptului că acesta, prin neacordarea priorității de trecere, ar fi comis un accident de circulație în urma căruia a rezultat vătămarea corporală a unei persoane, iar obligația legală a inculpatului Goth Gheorghe Dumitru ar fi fost să dispună suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule, pe o perioadă de 180 zile.
Totodată, în lunile iulie și august 2024, inculpatul Goth Gheorghe Dumitru ar fi restituit la două persoane permisele de conducere cu toate că obligația legală a inculpatului era restituirea acestora la expirarea perioadei de suspendare.
În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– pentru inculpatul Goth Gheorghe Dumitru o pedeapsă de 2 ani și 7 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru inculpatul L.M.G. pedeapsa amenzii penale în cuantum de 15.000 lei (150 zile amendă x 100 lei/zi-amendă);
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Goth Gheorghe Dumitru va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 80 de zile, la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș sau la Primăria municipiului Baia Mare – Poliția Locală.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Maramureș.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Maramureș.


5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
TOMA DAN, comisar de poliție, la data faptelor împuternicit șef al Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu, compromiterea intereselor justiției, mărturie mincinoasă și influențarea declarațiilor;
F.D., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Abrud, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 24 septembrie 2021, inculpatul Toma Dan, în calitate de împuternicit șef Secție 9 Poliție Rurală Câmpeni, ar fi primit de la inculpatul F.D. cantitatea de 2,12 metri cubi material lemnos prelucrat, în valoare de 2.000 de lei, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu referitoare la efectuarea actelor de urmărire penală într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni.
În concret, în data de 31 martie 2021, inculpatul F.D., pădurar în cadrul Ocolului Silvic Abrud și fiul acestuia ar fi fost opriți în trafic pentru verificări de un echipaj de poliție din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, întrucât exista suspiciunea că materialul lemnos pe care îl transportau cu autocamionul nu avea întocmite documente de transport.
Ulterior, inculpatul F.D. ar fi bănuit că persoana care ar fi sesizat organele de poliție în data de 31 martie ar fi fost un agent de poliție din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni (martor în cauză), care i-ar mai fi reclamat anterior pe aceștia de mai multe ori pentru fapte similare. Astfel, inculpatul F.D. ar fi încercat să îl convingă pe inculpatul Toma Dan, în calitate de împuternicit șef Secție 9 Poliție Rurală Câmpeni, să îl mute pe agentul de poliție respectiv la un alt post de poliție din zonă inclusiv pe o funcție de șef de post.
Întrucât agentul de poliție a refuzat mutarea pe un alt post, la solicitările insistente ale pădurarului F.D., inculpatul Toma Dan ar fi convins un martor într-un dosar de furt de material lemnos să declare că respectivul agent de poliție este de fapt beneficiarul materialului lemnos furat.
Ulterior, în data de 28 februarie 2022 comisarul de poliție Toma Dan, fiind ofițerul de poliție judiciară care efectua acte de urmărire penală în acest dosar, ar fi întocmit un referat prin care ar fi propus către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni ”preluarea dosarului de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba”, întrucât în dosar ar fi implicat și un agent de poliție.
Totodată, în aceeași zi, inculpatul Toma Dan ar fi transmis fără drept, declarațiile mai multor martori ce fuseseră audiați în cadrul dosarului menționat anterior, unui ofițer din cadrul Biroului Control Intern al I.P.J. Alba, mai înainte de a se dispune în dosar o soluție de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
În data de 09 decembrie 2023, inculpatul Toma Dan, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită descrisă anterior, ar fi încercat să-l determine pe F.D. care era cercetat pentru infracțiunea corelativă de dare de mită, să dea declarații mincinoase în cadrul dosarului penal în care erau amândoi cercetați, respectiv faptul că materialul lemnos pe care l-ar fi primit în data de 24 septembrie 2021 ar fi fost plătit de inculpatul Toma Dan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba.


6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor COMAN VASILICAHORVAT OANA GABRIELA și OLARU VIORICA, la data faptelor profesori în cadrul Școlii Gimnaziale „Petre Carp” din comuna Tufești, județul Brăila, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2021 – martie 2022, inculpatele Coman Vasilica, Horvat Oana Gabriela și Olaru Viorica, toate în calitate de expert învățământ și profesoare la Școala Gimnazială „Petre Carp” din comuna Tufești, ar fi înaintat către Inspectoratul Școlar Județean Brăila documente false întocmite cu ocazia derulării proiectului „A doua șansă – Star Școala Atractivă pentru toți” din cadrul Școlii Gimnaziale menționate anterior, pentru ca managerul de proiect, profesor în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, să le folosească fără vinovăție, prin depunerea acestora la autoritatea de management, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Est (OIR – POSDRU), fiind obținute astfel pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și fonduri naționale în cuantum total de 47.486 lei.
În aceeași perioadă și în același context, cele trei inculpate, în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Școlii Gimnaziale menționate anterior, ar fi falsificat cinci rapoarte de activitate, cinci liste de prezență elevi, cinci tabele prezență grup țintă referitoare la activitatea desfășurată în cadrul proiectului „A doua șansă – Star Școala Atractivă pentru toți”, prin atestarea unor fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv ar fi atestat prezența la cursuri a unui număr de 20 de elevi, persoane din cadrul grupului țintă al proiectului, precum și faptul că orele de curs au fost efectuate în modalitatea în care au fost întocmite listele de prezență.
Proiectul „STAR – Școală atractivă pentru toți” – Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 a fost implementat de către Inspectoratul Școlar Județean Brăila împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Casa Corpului Didactic Brăila pe o durată de 36 de luni, începând cu luna ianuarie 2021.
Programul „A doua șansă” reprezenta o inițiativă a Ministerului Educației care venea în întâmpinarea unei probleme des întâlnită în comunitățile defavorizate: existența unui număr mare de persoane care au depășit vârsta legală de școlarizare, fără însă a fi reușit să participe complet sau deloc la propria lor educație, la nivelul învățământului obligatoriu. În acest context, programul „A doua șansă” oferea posibilitatea continuării și finalizării studiilor obligatorii fără a fi necesară întreruperea activității profesionale sau familiale.
În contextul aprobării unui astfel de program și la nivelul Școlii Gimnaziale „Petre Carp” din comuna Tufești, județul Brăila, din cercetările efectuate s-ar fi stabilit faptul că niciunul dintre cei 20 de elevi nu a îndeplinit criteriul de prezență (minim 60% din numărul total de ore alocat conform planului de școlarizare pentru anul de studii), necesar pentru acordarea subvenției și a premiilor, iar listele de prezență elevi din perioada noiembrie 2021 – martie 2022 ar fi fost întocmite de cele trei inculpate conținând informații nereale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila.


7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MĂRGĂRIT SILVIU-ALEXANDRU, la data faptei inspector al Departamentului supraveghere de piață în cadrul Registrului Auto Român, reprezentanța Prahova, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată,
Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 05 – 09 februarie 2021, în calitatea menționată, inculpatul Mărgărit Silviu-Alexandru i-ar pretins în mod repetat, atât direct cât și prin intermediar, celuilalt inculpat, administrator de societate comercială, să-l ajute ca societatea pe care o administra să obțină un contract de transport mărfuri cu o altă societate care își desfășura activitatea în Austria. În contraprestație, primul inculpat ar fi intervenit, în două situații, la data de 05 februarie 2021 și la data de 6 februarie 2021, pe lângă un funcționar din cadrul R.A.R. – Reprezentanța Prahova, în vederea obținerii unor programări necesare realizării unor activități specifice pentru două autoutilitare aparținând societății celui de-al doilea inculpat, respectiv pe lângă un inspector din cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, în vederea creării unei situații juridice favorabile, cu ocazia unui controlului efectuat la sediul societății celui de-al doilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova.


8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului TRUȚESCU GABRIEL, la data faptei ofițer de poliție la Biroul pentru Imigrări Olt din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022, cu încălcarea interdicțiilor și incompatibilităților legale prevăzute expres de lege, inculpatul Truțescu Gabriel ar fi efectuat în mod organizat și sistematic operațiuni financiare în scopul obținerii unui profit, în calitate de administrator de facto al unei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul „lucrărilor de pregătire a terenului” (cod CAEN 4312) și activități secundare specifice de lucrări de construcții, instalații, amenajări interioare, constând în prestarea de servicii de închiriere de utilaje și executarea de lucrări de construcții în folosul mai multor societăți comerciale.
Astfel, societatea comercială pe care inculpatul ar fi reprezentat-o în mod direct atât în relația cu furnizorii cât și cu alte societăți comerciale, ar fi încasat în perioada 2020 – 2022 în urma acestor operațiuni financiare suma de 1.001.622 lei, iar în urma acestor raporturi comerciale inculpatul Truțescu Gabriel ar fi realizat un folos necuvenit în cuantum de 168.961 lei, reprezentând profiturile realizate în anii 2020 și 2021.
În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile deținute de inculpat până la concurența sumei menționate anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.


9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului COCEA CĂTĂLIN, ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Buzău, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană și fals în declarații în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2024 – 17 iulie 2024, inculpatul Cocea Cătălin ar fi administrat în fapt două societăți comerciale (având ca obiect transporturi rutiere de mărfuri și cultivarea cerealelor) și ar fi efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de ofițer de poliție.
Activitatea comercială desfășurată de inculpat, în numele celor două societăți comerciale, ar fi constat în coordonarea angajaților, negocierea prețurilor de achiziție și vânzare, achiziționarea de produse cerealiere pe care ulterior le comercializa la un preț mai mare, organizarea transportului de mărfuri și produse (cereale, motorină, piese de schimb), organizarea depozitării mărfurilor și a produselor în spațiile de depozitare (hale), întocmirea documente de vânzare și transport (facturi, avize), demersuri în vederea obținerii de credite bancare ori de la AFIR pe numele societăților, întocmirea ordinelor de plată a salariilor, a furnizorilor de bunuri și serviciilor achizitionate.
La data de 12.05.2023, inculpatul a depus la Agenția Națională de Integritate declarația de avere în cuprinsul căreia nu ar fi declarat veniturile obținute de soția sa, aferente anului 2022 și 2023.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunerea de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar dispusă în cauză.


10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
BĂLAN MARIUS GABRIEL, la data faptelor șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bacău, pentru comiterea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la fals intelectual;
BERILĂ BOGDAN – MARIUS, la data faptelor agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Bacău – Biroul Rutier, pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual;
D.V., persoană fizică fără calitate specială, administrator al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de instigare la instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare la instigare la fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 17 mai 2024, inculpatul Bălan Marius Gabriel, în calitate de șef al Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Bacău și în exercitarea atribuțiilor de serviciu, i-ar fi solicitat inculpatului Berilă Bogdan-Marius, agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Bacău – Biroul Rutier, să întocmească în mod defectuos un proces verbal de constatare a contravenției, în sensul reținerii unei situații de fapt nereale cu privire la un eveniment rutier ce ar fi avut loc în aceeași zi pe o stradă din municipiul Bacău.
În concret, în data de 17 mai 2024, inculpatul Berilă Bogdan-Marius, la instigarea inculpatului Bălan Marius Gabriel, ar fi aplicat o pedeapsă mult mai blândă conducătorului unei autoutilitare care ar fi pătruns într-o intersecție fără să se asigure și fără să acorde prioritate de trecere vehiculelor ce se deplasau regulamentar, faptă ce constituie contravenție sancționată cu amendă între 1.485 lei și 3.300 lei, precum și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile conform dispozițiilor legale.
În urma acestei manevre efectuate de conducătorul autoutilitarei a intrat în coliziune cu alte două autoturisme care au fost avariate.
Inculpatul Bălan Marius Gabriel ar fi fost instigat la comiterea infracțiunii descrie anterior de către inculpatul D.V., administratorul societății comerciale căreia îi aparține autoutilitara implicată în accidentul rutier.
Primăria municipiului Bacău s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.320 lei, reprezentând diferența dintre jumătatea maximului amenzii ce se impunea a fi aplicată și jumătatea minimului amenzii aplicate.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra unor sume de bani ce aparțin inculpatului D.V.

Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie luată în cauză.


11. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 694/VIII/3 din 24 septembrie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului TURCEA ARISTIDE-VALENTIN, comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Prahova, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului P.V., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 31 ianuarie 2024, inculpatul Turcea Aristide-Valentin, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de comisar al Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Județean Prahova, s-ar fi întâlnit cu inculpatul P.V. pe raza municipiului Ploiești și ar fi primit în mod direct de la acesta suma de 5.000 lei, cu scopul de a nu sancționa contravențional societatea comercială a acestuia, cu privire la depozitarea necorespunzătoare a materialelor reciclabile colectate. Anterior, în perioada 29 – 30 ianuarie 2024, inculpatul Turcea Aristide-Valentin ar fi pretins suma respectivă inculpatului P.V., pe fondul unui control desfășurat la societatea acestuia din urmă, pentru a nu-i aplica o sancțiune contravențională cuprinsă între 50.000 lei și 100.000 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun imobil deținut de inculpatul Turcea Aristide-Valentin.
În prezența avocatului, inculpatul P.V. a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală precum și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunerea de a se menține măsura preventivă și asiguratorie luată în cauză.