Românii, pe locul al doilea în Germania printre persoanele fără adăpost
Cele mai mari grupuri de persoane fără adăpost din Germania sunt reprezentate de polonezi (20%), români (16%) și bulgari (6%).
Ziarul Românesc din Germania notează că 13% dintre persoanele fără adăpost provin din țări din afara UE, inclusiv 6% din Ucraina. Un alt grup important este format din persoane din Asia, în special sirieni și afgani (12%).
Potrivit celui mai recent raport al autorităților din Germania, în această țară există cel puțin 531.600 de persoane fără adăpost. Această problemă îi afectează atât pe cetățenii germani, cât și pe cei din alte state. Mulți dintre ei provin din țările Europei Centrale și de Est, inclusiv din România.
Raportul indică faptul că 71% dintre persoanele fără adăpost din Germania provin din Europa. Aproape două treimi dintre acestea sunt cetățeni ai Uniunii Europene.
Persoanele fără adăpost din Germania se află în diverse situații:
• 439.000 locuiesc în adăposturi și centre de ajutor;
• peste 60.000 beneficiază temporar de găzduire la rude sau prieteni;
• mai mult de jumătate dintre persoanele fără adăpost au fost victime ale violenței, conform raportului.
Violența îi afectează în special pe cetățenii străini.
• 68% dintre persoanele fără adăpost din Polonia, Bulgaria și România nu au avut un acoperiș deasupra capului timp de peste un an.
• peste 47.000 trăiesc pe stradă sau în locuri nepopulate.
Germania și-a propus să elimine problema persoanelor fără adăpost în cinci ani
Ministrul Locuințelor, Klara Geywitz, a anunțat investiții în locuințe sociale. Germania și-a propus să elimine problema persoanelor fără adăpost până în anul 2030.
Acesta este al doilea raport de acest fel realizat de autoritățile germane.
Primul raport, din 2022, estima numărul persoanelor fără adăpost la 263.000, ceea ce indică mai mult decât o dublare a numărului acestor persoane, fără adăpost în Germania, în doar doi ani.