Eugen Stan, polițistul pedofil, a fost găsit mort după gratii
Eugen Stan, fost polițist condamnat la 20 de ani de închisoare pentru comiterea a 18 infracțiuni de agresiune sexuală, inclusiv împotriva unor minori, a fost găsit decedat în celula sa marți, 14 ianuarie. Moartea sa a ridicat semne de întrebare, însă primele informații indică o cauză naturală.
De ce a murit Eugen Stan: probleme medicale și stres
Conform primelor investigații, corpul lui Eugen Stan nu prezenta urme de violență, ceea ce sugerează că decesul său a fost unul natural. Potrivit surselor citate de B1 TV, fostul polițist suferea de multiple afecțiuni medicale grave.
Medicii care l-au examinat anterior au confirmat că acesta avea diabet zaharat, hipertensiune arterială și cardiopatie hipertensivă. De asemenea, stresul acumulat pe parcursul detenției ar fi contribuit la starea sa de sănătate precară, provocând inclusiv un accident vascular cerebral.
De-a lungul detenției, Eugen Stan a solicitat în mai multe rânduri întreruperea pedepsei din motive medicale. Cu toate acestea, cererile sale au fost respinse, iar el a continuat să își ispășească pedeapsa în regim de detenție.
Faptele care au șocat opinia publică
Cazul lui Eugen Stan a atras atenția întregii țări prin gravitatea faptelor sale. Conform informațiilor furnizate de Parchetul General, între 2 noiembrie 2009 și 5 ianuarie 2018, acesta a comis 18 agresiuni sexuale. Victimele sale aveau vârste cuprinse între 5 și 38 de ani. Modus operandi al fostului polițist implica urmărirea victimelor până la blocurile unde locuiau, agresiunile fiind comise în scările imobilelor sau în lifturi, sub constrângere.
Acțiunile lui Stan au fost deosebit de grave, mai ales având în vedere poziția sa de polițist, care ar fi trebuit să protejeze cetățenii. Scandalul a generat un val de indignare și a scos la iveală lacunele în sistemul de selecție și supraveghere al personalului din instituțiile de ordine publică.
Eugen Stan a fost condamnat inițial în iulie 2020 de Judecătoria Sectorului 6 la 19 ani de închisoare. În urma apelului, Curtea de Apel București a decis în același an să îi majoreze pedeapsa la 20 de ani. Instanța a contopit pedepsele aplicate pentru cele 18 infracțiuni, stabilind o sentință finală care includea sporuri obligatorii.
Potrivit minutei deciziei Curții de Apel București, instanța a detaliat cum au fost calculate pedepsele.
„(…) Contopeşte cele 14 pedepse aplicate în cauză (o pedeapsă de 4 ani închisoare, o pedeapsă de 5 ani închisoare, o pedeapsă de 6 ani închisoare, 3 pedepse de câte 2 ani închisoare, 2 pedepse de câte 3 ani închisoare şi 6 pedepse de câte 3 ani şi 6 luni închisoare) în pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare, la care se adugă sporul obligatoriu de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv un spor de 14 ani închisoare, inculpatul Stan Eugen urmând să execute în final pedeapsa de 20 de ani închisoare în regim de detenţie (…)”, se arată în minuta deciziei Curţii de Apel Bucureşti.