Forumul Economic Mondial: Perspectivele economice pentru 2025 sunt împovărate de fragmentare, datorii și incertitudine politică. Europa are cea mai slabă previziune de creștere
Forumul Economic Mondial (WEF) a publicat un nou sondaj, efectuat în rândul celor mai relevanți economiști-șefi din marile companii multinaționale și instituțiile financiare globale.
„Cel mai recent raport Chief Economists Outlook dezvăluie o economie globală aflată sub presiune considerabilă”, a declarat Aengus Collins, șeful departamentului de creștere și transformare economică, al Forumului Economic Mondial.
„Perspectivele de creștere sunt cele mai slabe din ultimele decenii, iar evoluțiile politice atât la nivel intern, cât și internațional evidențiază cât de contestată a devenit politica economică. În acest mediu, promovarea unui spirit de colaborare va necesita mai mult angajament și creativitate decât oricând.”, arată Collins.
Potrivit cercetării, 56% dintre economiștii-șefi de seamă se așteaptă la condiții economice globale mai slabe în 2025, comparativ cu doar 17% care se așteaptă la îmbunătățiri.
Optimismul privind perspectivele pe termen scurt pentru creșterea SUA este temperat de îngrijorările cu privire la creșterea datoriilor și a inflației, în timp ce Europa a înregistrat acum cea mai slabă perspectivă de creștere regională de aproape trei ani.
Totuși, 48% dintre economiștii-șefi încă se așteaptă ca volumul comerțului global să crească, în ciuda preocupărilor intensificate cu privire la ciclurile de represalii ale măsurilor protecționiste.
Economia globală se va confrunta cu provocări semnificative în 2025, 56% dintre economiștii-șefi chestionați așteaptă ca și condițiile să se slăbească, potrivit celui mai recent Chief Economists Outlook de la Forumul Economic Mondial. Doar 17% prevăd o îmbunătățire, indicând o incertitudine sporită în regiunile cheie și necesitatea unor răspunsuri politice măsurate la nivel mondial.
,,În timp ce Statele Unite par pregătite pentru un impuls pe termen scurt – cu 44% dintre economiștii șefi prevăzând o creștere puternică în 2025, față de 15% când li s-a cerut în august anul trecut – perspectivele pentru anul următor rămân mai puțin optimiste pentru alte mari economii.
Europa continuă să se claseze drept cea mai slabă regiune pentru al treilea an consecutiv, aproape trei sferturi (74%) așteaptă o creștere slabă sau foarte slabă. Între timp, ritmul economic al Chinei se preconizează că va încetini pe fondul cererii reduse a consumatorilor și al unei productivități mai slabe, ilustrând și mai mult natura neuniformă și incertă a oricărei redresări globale”, arată sondajul, remis redacției pe 16 ianuarie.
Economia SUA: impuls pe termen scurt, prudență pe termen lung
Noul raport subliniază importanța recentelor alegeri prezidențiale din SUA, 61% dintre economiștii șefi caracterizând impactul asupra economiei globale mai degrabă ca o schimbare pe termen lung, decât ca o perturbare pe termen scurt.
Sunt așteptate schimbări majore în domenii precum comerțul, migrația, dereglementarea, politica fiscală și politica industrială. Perspectivele solide ale economiștilor-șefi pentru creșterea SUA în 2025 sunt în concordanță cu așteptările lor de stimulente pe termen scurt și de creștere a salariilor. Cu toate acestea, ei rămân conștienți de riscuri, aproape toți așteptându-se la o creștere a nivelului datoriei publice (97%) și la o inflație mai mare (94%).
Integrare globală este sub o tensiune în creștere
Pe lângă perspectivele reduse de creștere globală, Chief Economists Outlook relevă presiuni în creștere asupra interconexiunii economice a lumii. Marea majoritate a respondenților (94%) prevăd o fragmentare în continuare a comerțului cu bunuri în următorii trei ani, în timp ce 59% se așteaptă ca comerțul cu servicii să urmeze o cale similară. Mai mult de trei sferturi prevăd, de asemenea, bariere mai mari în calea mobilității forței de muncă, în timp ce aproape două treimi indică constrângeri în creștere asupra transferurilor de tehnologie și date.
Sectorul financiar rămâne incert și fragmentat
Sectorul financiar se remarcă ca o excepție, mai puțin de jumătate (48%) se așteaptă la o creștere a fragmentării, reflectând probabil rolul esențial al fluxurilor financiare transfrontaliere în economiile moderne. Cu toate acestea, evoluțiile politice interne și internaționale, realiniierile lanțului de aprovizionare și preocupările legate de securitate sunt considerabile.
Este posibil ca aceste schimbări să crească costurile atât pentru companii, cât și pentru consumatori în următorii trei ani. Se așteaptă ca răspunsurile întreprinderilor la fragmentarea tot mai mare a economiei globale să includă restructurarea lanțurilor de aprovizionare (91%), regionalizarea operațiunilor (90%) și concentrarea pe piețele de bază (79%).
Perspectivă comercială: navigare printre presiuni în creștere
Aproape jumătate (48%) dintre economiștii-șefi anticipează o creștere a volumelor comerțului global în 2025, subliniind rezistența comerțului global. Cu toate acestea, o mare majoritate se așteaptă la intensificarea tensiunilor comerciale, atât între marile puteri, cât și la nivel mai larg.
Protecționismul este identificat ca factorul principal care va conduce la schimbări de durată în modelele comerciale globale, cu alți contributori proeminenți, inclusiv conflicte, sancțiuni și preocupări de securitate națională. Aproximativ 82% dintre respondenți prevăd o regionalizare mai mare a comerțului în următorii trei ani, alături de o trecere treptată continuă de la bunuri la servicii.
Chief Economists Outlook sprijină Inițiativa Viitorul Creșterii a Forumului Economic Mondial, o campanie de doi ani menită să inspire discuții și acțiuni privind trasarea unor noi căi de creștere economică și sprijinirea factorilor de decizie în echilibrarea obiectivelor de creștere, inovare, incluziune, durabilitate și reziliență.
Chief Economists Outlook a fost publicat în preambulul Reuniunea anuale 2025 a Forumului Economic Mondial, care va avea loc la Davos-Klosters, Elveția, între 20 și 24 ianuarie.
Forumul convoacă lideri mondiali sub tema ,,Colaborare pentru era inteligentă”.
Întâlnirea va stimula noi parteneriate și perspective pentru a modela un viitor mai durabil și mai incluziv într-o eră a tehnologiei care avansează rapid, concentrându-se pe cinci domenii cheie: Reimaginarea creșterii, Industriile în era inteligentă, Investiția în oameni, Protecția planetei și Reconstruirea încrederii .