Tuberculoza ar putea redeveni o amenințare globală?
Tuberculoza, flagelul secolului a XIX-lea, ar putea redeveni o amenințare la nivel global? Este o temere la care se referă într-un amplu articol Sciences et Avenir.
Tuberculoza este o boală infecțioasă, care afectează în principal plămânii și care niciodată nu a fost eradicată. Progresia ei a fost domolită cu ajutorul vaccinului BCG (vaccin bazat pe bacilul Calmette și Guerin). Totuși, acest vaccin nu previne în totalitate infecția și transmiterea bacteriei Mycobacterium tuberculosis, care provoacă boala.
Pe lângă vaccin, există și antibiotice împotriva acestui agent patogen. Dar tulpinile rezistente la toate aceste tratament se răspândesc în prezent, potrivit unui studiu publicat la 1 ianuarie 2025 în New England Journal of Medicine.
Studiul este realizat de un grup de cercetători de la Institutul Elvețian pentru Boli Tropicale și Sănătate Publică și Centrul Național pentru Tuberculoză și Boli Pulmonare din Georgia, țară foarte afectată de această boală.
Transmiterea tulpinilor rezistente la antibiotice a fost confirmată în toată lumea. Autorii au analizat peste 80 de milioane de genomi ai acestei bacterii, identificând peste 400 de tulpini foarte rezistente la antibiotice, în 27 de țări diferite. Țara cu cele mai multe cazuri de rezistență la antibiotice este India, urmată de Africa de Sud și Georgia. „ Vestea bună este că numărul total de cazuri este încă scăzut ”, spune Galo A. Goig, autorul studiului, într-un comunicat de presă. ”Dar este îngrijorător să constați că un sfert dintre aceste tulpini foarte rezistente la antibiotice provin din transmiterea de la un pacient la altul”.
Autorii studiului atrag atenția că în proporție mare, transmiterea a avut loc când tulpina era rezistentă doar la unele antibiotice. Și după această transmitere, tulpinile au continuat să evolueze, devenind extrem de rezistente.
Potrivit autorilor studiului, acest aspect evidențiază pericolul transmiterii unor tulpini parțial rezistente, care ulterior pot deveni complet rezistente. „ Acest exemplu arată în ce măsură rezistența la antibiotice este una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății din lume, la ora actuală ”, subliniază Sébastien Gagneux, directorul studiului.
Trebuie să ne menținem avansul în această cursă între proiectarea de noi tratamente și apariția rezistenței, trebuie să facem totul pentru a evita pericolul ca antibioticele să nu mai facă față atât tuberculozei, cât și altor boli infecțioase, concluzionează autorii acestui studiu.