FMI analizează starea de sănătate a economiei românești. „Pacientul” nu se simte prea bine

Publicat: 16 ian. 2025, 19:43, de Pavaloiu Andreea, în ECONOMIE , ? cititori
FMI analizează starea de sănătate a economiei românești. „Pacientul” nu se simte prea bine

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) vine în România la începutul lunii februarie. Misiunea are un nou șef, de naționalitate sud-coreeană. În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Guvernului și cei ai Băncii Naționale a României, va fi analizată evoluția economică și financiară a țării noastre. Vizita are loc într-un moment dificil pentru România: deficitul bugetar uriaș, care a ajuns la 8,6% din PIB la finalul anului 2024.

FMI analizează starea de sănătate a economiei românești

Vizita misiunii Fondului Monetar Internațional la București va avea loc în perioada 3-7 februarie. Va avea loc o întâlnire la care vor fi prezenți atât reprezentanți ai Executivului, cât și ai Băncii Naționale a României, „pentru a analiza recentele evoluții financiare și economice și a actualiza perspectivele macroeconomice”, după cum se arată în comunicatul oficial.

Șeful delegației a fost schimbat. Reprezentanții FMI vor fi conduși de Joong Shik Kang, cel care-l va înlocui pe Jan Kees Matijn. Înainte, el a ocupat poziția de șef de misiune pentru Regiunea Administrativă Specială Hong Kong și a fost adjunct de misiune pentru China.

Deficit-record pentru România. Ce plan are Guvernul

Misiunea FMI ajunge în țara noastră într-un moment tensionat din punct de vedere fiscal. Anul 2024 s-a încheiat cu un deficit-record: 8,6% din PIB în 2024. Cu mult peste deficitul de 5% asumat de Guvern la începutul anului anterior.

Pentru 2025, Executivul și-a propus aceeași misiune: să reducă deficitul, ceea ce vine însă la pachet cu măsuri de austeritate. Curând, ar trebui adoptat și bugetul pe acest an. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a transmis că va fi construit prudent. De asemenea, el a precizat că România se angajează să se încadreze într-un deficit de 7%.

„O să ne asigurăm că acest angajament va fi respectat. Bugetul va fi construit prudent pe partea de venituri, fără să includem venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, iar cheltuielile vor fi controlate mai riguros”, a declarat ministrul.