09:14, 27.11.2024 • Război Ucraina
Premieră ecologică: dispozitive de hrănire a pisicilor fără stăpân, în schimbul reciclării sticlelor; unde se află acestea
Pisicile fără stăpân din parcurile Tineretului, Floreasca şi Circului beneficiază, din 16 ianuarie, de hrană gratuită prin intermediul unor automate inteligente care eliberează mâncare pe măsură ce se introduc sticle în ele.
Aceste automate ecologice funcţionează pe bază de energie solară, oferind o soluţie atât pentru hrănirea animalelor, cât şi pentru susţinerea utilizării energiei regenerabile.
Proiectul-pilot este desfăşurat de Asociaţia de protecţie a animalelor Sache, care a donat hrana cu sprijinul ONG-ului american Greater Good Charities, în colaborare cu Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), administrator al dispozitivelor, şi este finanţat din bugetul Municipiului Bucureşti. Proiectul se derulează cu sprijinul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).
Proiectul are scopuri multiple: îngrijirea pisicilor comunitare, promovarea căţeilor din centrele ASPA, dar şi încurajarea reciclării, aspecte vitale pentru o societate responsabilă.
Laura Fincu, fondatoare Sache, a precizat că a demarat proiectul într-un moment-cheie, pentru că pisicile din România duc o viaţă foarte grea, mai ales în sezonul rece.
„Ele sunt foarte sensibile la frig, aşa că doar cele mai puternice şi cele mai norocoase supravieţuiesc, dacă s-au hrănit bine. Atunci când temperaturile scad simţitor sub zero grade, o pisică flămândă poate muri într-o oră: îi îngheaţă întâi urechile şi coada, apoi restul corpului. De aceea vârsta medie a pisicilor de pe stradă este de maximum doi ani, pentru că majoritatea nu trec iarna, ci mor îngheţate”, a declarat Laura Fîncu.
„În cazul pisicilor fără stăpân, nu există legislaţie naţională care să reglementeze gestionarea lor, spre deosebire de câini, care sunt preluaţi şi îngrijiţi în adăposturi publice. De aceea, astfel de iniţiative sunt esenţiale pentru a proteja pisicile străzii. Acest proiect vine în completarea programului de sterilizări gratuite pe care ASPA îl desfăşoară pentru a limita înmulţirea necontrolată a pisicilor fără stăpân. Prin intermediul acestor automate promovăm şi adopţia câinilor din centrele ASPA, pe unul dintre laterale fiind menţionat catalogul online al câinilor noştri, disponibil pe site-ul www.aspa.ro. Prin astfel de iniţiative, ne angajăm să tratăm animalele cu responsabilitate şi să contribuim la un mediu mai curat şi mai echilibrat în oraşul nostru”, spune Cătălina Trănescu, director general ASPA.
În prezent, Asociaţia Sache construieşte un spital social pentru animale care va avea două recepţii şi două săli de internare separate, pentru căţei şi pisici, două săli de consultaţie, un laborator, o sală de radiologie, un hol preoperator şi postoperator, sală de chirurgie cu şase mese, un centru de training, vestiare, bucătarie şi alte anexe administrative.
Mai multe detalii sunt disponibile pe https://sache.info/ şi pe pagina de Facebook a proiectului.