Prof. univ. dr. Vinereanu: Infarctul la tineri, „acum, e regula”

Publicat: 17 ian. 2025, 22:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Prof. univ. dr. Vinereanu: Infarctul la tineri, „acum, e regula”

Prof.univ.dr. Dragoș Vinereanu avertizează că infarctul la tineri  nu mai reprezintă o excepție, dimpotrivă, „acum e regula”.  

„Numărul de infarcte a explodat la nivel național. Iar infarctele la tineri, hai să zicem tineri sub 50 de ani, dacă e să luăm sub 50 de ani, undeva între 20 și 25% din infarctele pe care noi le vedem în clinică sunt la oameni sub 50 de ani, ceea ce acum 30 de ani erau excepții. Acum e regula”, subliniază prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu, șeful Clinicii de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, la Medika Tv.

Fumatul, colesterolul rău, stresul, excesul de sare…

Profesorul Vinereanu spune că principalele cauze ale acestui fenomen alarmant sunt: fumatul încă din școala generală, valorile mari ale colesterolului și tensiunii arteriale, stresul, excesul de sare, sedentarismul.

”… colesterolul reprezintă o problemă foarte importantă. Vorbim de o valoare medie a colesterolului rău, acel LDL colesterol, cum apare în analize, de 140. E imens. Adică ar trebui să fie, la populaţia sănătoasă, sub 115. La cei cu boală cardiovasculară sub 100, sub 70, în funcţie de ce boală au. Vorbim de valori aproape duble. Şi e clar că regimul nostru de viaţă este un regim care întreţine acest colesterol rău, care intră în artere şi determină ateroscleroze. Apoi, hipertensiunea arterială. Mâncăm multă sare. Ar trebui să avem un consum mediu de sare de 5-6 grame. Avem un consum mediu de sare în România de 20 de grame. Aşa că avem nişte factori de risc majori, peste care apar un factor de risc pe care nu-l putem cuantifica, nu-l putem măsura în sânge, nu-l putem măsura în niciun fel, şi anume stresul, dar de care suntem conştienţi cu toţii”, explică profesorul Dragoș Vinereanu.

30-40 de minute de efort cel puțin moderat

Pentru protejarea inimii este nevoie ca zilnic să alocăm efortului fizic moderat între 30-40 de minute. Dar ce este efortul  moderat?

”Ghidurile sunt detaliate în direcţia asta şi ele zic aşa: să faci un efort, cel puţin moderat, 30 de minute pe zi. Acum, eu zic 40 de minute ar fi bine. Mai mult de moderat, iarăşi ar fi bine. Dar hai să zicem, pentru omul care vrea să-şi întreţină o inimă sănătoasă, cum vorbim în permanenţă, probabil că 30 de minute, undeva între 30-40 de minute pe zi de efort moderat… Ce înseamnă efort moderat? Atunci când transpiri un pic, când uzi tricoul. Cam asta înseamnă efort moderat pentru un om obişnuit. Pentru fiecare, efort moderat înseamnă altceva. Una este la un om care e antrenat, una e la un om care nu e antrenat şi care mai are şi o boală cardiovasculară. E important să simtă că oboseşte un pic, să simtă că udă tricoul”, subliniază profesorul Dragoş Vinereanu.