Cele mai cunoscute specii de urși din lume
Urșii sunt mamifere care fac parte din familia Ursidae. Există foarte multe specii de urși în întreaga lume, exemplare răspândite în diverse arealuri geografice.
În cadrul articolului de față vreau să-ți prezint o listă cu cele mai cunoscute specii de urși din lume, iar unele dintre ele le poți vedea și în România.
Ursul brun
Ursul brun este răspândit în principal în zona Europei și există mai multe subspecii, cum ar fi ursul brun marsican care este în pericol de extincție, ursul brun kodiak sau ursul brun nord-american, ultimele 2 subspecii fiind mai degrabă întâlnite pe continentul american.
La noi în țară poți întâlni exemplare de urs brun din specia comună, acestesa pot cântări până la 220 de kilograme masculii, în timp ce femelele au o greutate mai mică, de 150-160 de kilograme de regulă.
În principal, ursul brun se hrănește cu fructe de pădure, dar când acestea sunt limitate, consumă și diverse animale mici pe care le poate vâna.
Uneori, ursul brun poate fi văzut rostogolindu-se peste pietre sau căutând sub acestea diverse insecte pentru a le consuma.
Deși se crede că ursul brun hibernează continuu de-a lungul iernii, unele studii au arătat că în perioada de hibernare multe exemplare se trezesc de câteva ori.
Dacă vrei să vezi exemplare de urși bruni în habitatul lor natural în țara noastră, trebuie să ajungi până în regiunile carpatice, pe munți. Nu este indicat să te apropii foarte mult deoarece întâlnirea cu un urs brun nu este o idee prea bună.
De altfel, au fost văzuți din ce în ce mai des urșii coborând din păduri până în zonele locuite în căutarea hranei pentru că în ultimii ani habitatul lor natural a fost distrus tot mai mult.
Ursul brun este un simbol puternic în România, dovadă că este folosit ca logo/emblemă la diverse branduri de băuturi alcoolice și reprezintă inclusiv o tematică pentru jocurile de păcănele gratis online, un exemplu în acest sens fiind slotul Great Bear.
Panda gigant
Panda este unul dintre urșii celebri în întreaga lume, iar el trăiește în pădurile din sudul Chinei centrale.
Ursul panda gigant este o specie mare de urs, care se remarcă imediat prin petele negre din jurul ochilor și a urechilor.
Ultimele studii arată că această specie este în pericol de dispariție și că ar mai fi cam 3.000 de exemplare individuale care trăiesc în întreaga lume.
Un urs panda gigant se hrănește preponderent cu bambus, iar acesta este unul dintre motivele pentru care specia lor este astăzi în pericol, pentru că și bambusul se împuținează.
Defrișările masive și iresponsabile de bambus au dus inevitabil la pierderea hranei urșilor panda, lucru care a afectat populația.
Un panda poate să mănânce ocazional și alte plante sau chiar carne, iar în captivitate, urșii consumă și ouă, frunze, pești și fructe precum banane sau portocale.
Este un urs care poate atinge și 210 kilograme și nu este atât de agresiv precum celelalte specii, cu toate că în unele cazuri este extrem de teritorial.
Îl poți admira în grădinile zoologice din întreaga lume, iar în România există la Grădina Zoologică din Brașov.
Ursul Malaezian
Ursul Malaezian trăiește nativ în pădurile tropicale din zona Asiei de Sud-Est. Din păcate, este o specie de urs marcată ca fiind vulnerabilă, deoarece populația activă a scăzut cu 30% în ultimele 3 generații.
Cauza principală este braconajul și defrișarea masivă a pădurilor. Aceste lucruri au atras pierderea habitatului și pierderea surselor de hrană.
Ursul Malaezian este denumit și “ursul de miere”, deoarece iubește mierea de albine și fagurele. Poate să consume și insecte și diverse fructe pe care le găsește cu ușurință pentru că are un simț olfactiv puternic dezvoltat.
Acești urși sunt mai degrabă diurni, astfel că le place să se plimbe ziua și să adulmece după sursele de hrană. Au peste 120 de kilograme, deci sunt ceva mai mici decât alți urși din aceeași familie Ursidae.
În captivitate, ursul malaezian a învățat să manifeste un comportament social, deși este un animal sălbatic. Cu toate acestea, în mediul lor natural pot fi destul de agresivi, mai ales dacă li se încalcă teritoriul sau dacă intri în contact cu ei când sunt în perioada de reproducere.
Ursul polar
Ursul polar este cel mai ușor de recunoscut exemplar de urs, deoarece are blana în integralitate albă. Această specie poate fi întâlnită doar la cercul polar în habitatul natural și este o specie de urs mare.
Un mascul la vârstă adultă poate să cântărească și până la 700 de kilograme, în timp ce femelele din această specie au, de regulă, aproximativ jumătate din greutatea masculilor.
Această specie a derivat din ursul brun, doar că s-a adaptat condițiilor vitrege de la cercul polar, îndeosebi temperaturilor foarte scăzute.
Ursul polar se poate deplasa cu ușurință pe gheață, înoată foarte bine în apele reci din Oceanul Arctic și hrana constă în preponderență în foci, morse și pești.
Ursul polar se naște pe uscat, dar își petrece cea mai mare parte a timpului în restul vieții sale pe gheață.
Studiile recente au arătat că această specie este extrem de vulnerabilă și că ar mai exista aproximativ 31.000–33.000 de exemplare în habitatul natural.
Încălzirea globală duce la topirea ghețarilor și acest lucru distruge practic mediul natural în care trăiesc urșii polari.
Ursul negru american
Această specie de urs are foarte multe în comun cu ursul brun pe care îl putem vedea și în România, doar că arealul de răspândire este diferit, el trăind în pădurile montane din America de Nord.
Este un urs de dimensiuni medii, puțin mai mic decât ursul brun. Se hrănește omnivor, și cu insecte și cu animale mici pe care le vânează, cu pești dar și cu fructe de pădure. Are o abilitate unică de a-și ajusta dieta în funcție de sezon și de locație.
Surprinzător, ursul negru american este doar una dintre cele 2 specii de urși care deocamdată nu sunt amenințate cu extincția.
Aceste mamifere au un obicei interesant – marchează cu ghearele diverși copaci și astfel comunică prin marcaje cu alte exemplare de urși.
Uneori, acești urși își pot părăsi temporar habitatul natural și pot coborî în zonele urbane în căutarea hranei.
Nu sunt urși foarte agresivi, dar evident că n-ar fi un moment prea plăcut să te întâlnești cu un astfel de exemplar în habitatul lui natural.