Miron Cozma, primele declarații după vizita la Parchet: „Iliescu v-a mințit, v-a prostit”
Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, a fost informat vineri, la Parchetul General, că are calitatea de inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Acuzațiile vizează comiterea unor infracțiuni contra umanității, un capitol controversat și încă deschis în istoria recentă a României.
Declarațiile controversate ale lui Miron Cozma
La intrarea în sediul Parchetului, Miron Cozma a criticat dur presa, acuzând jurnaliștii că nu prezintă adevărul despre evenimentele din iunie 1990. El a susținut că a fost adus „cu forța” la București de către Securitate și a oferit detalii contradictorii despre implicarea sa în evenimentele tragice. Potrivit acestuia, primarul din Petroșani ar fi refuzat inițial să mobilizeze minerii, dar a fost agresat de autorități, iar Cozma însuși a fost victima unor abuzuri.
Mai mult, Cozma a declarat că, în septembrie 1991, l-a arestat pe Ion Iliescu și chiar a fost aproape să-l împuște, susținând că i-a cerut demisia președintelui de atunci. De asemenea, fostul lider sindical a afirmat că manifestanții din Piața Universității au fost trădați, iar implicarea unor personalități precum Marian Munteanu a fost calificată de acesta drept o colaborare cu structurile fostei Securități.
Procurorii Parchetului Militar sunt obligați să refacă ancheta în dosarul Mineriadei, după ce probele inițiale au fost anulate de instanță. Dosarul a fost inițial trimis în judecată în iunie 2017, însă în decembrie 2020, Curtea Supremă a dispus restituirea acestuia pentru completarea probatoriului.
„Iliescu, cu şcoala lui kaghebistă, v-a prostit, v-a minţit. L-aţi văzut voi pe Cozma lângă Iliescu? Ştiţi cine l-a turnat aici, când Dan Voinea era şeful Procuraturii Militare? Cine l-a turnat pe Miron Cozma aici la Procuratură? Miron Cozma. Eu m-am turnat pe mine.
În ’90, am fost adus cu japca de Securitate. Primarul din Petroşani, când nu a fost de acord, că îi era frică de mine, să mai adune mineri şi oameni din zona Petroşani să vină la Bucureşti, cum a cerut Iliescu, l-au bătut ăia la Primărie şi eu m-am dus acolo şi m-au bătut şi pe mine, mai puţin ca pe el, şi m-au adus în costum (…) Eu i-am cerut demisia lui Iliescu, l-am arestat pe Iliescu în septembrie ’91 şi era cât pe-aci să-l împuşc.
Eu l-am arestat şi i-am cerut demisia, şi m-am enervat enorm, şi s-a dovedit că am avut dreptate, pentru că Piaţa Universităţii a trădat. Toţi au trădat. Marian Munteanu, sluga lui Măgureanu. Eu l-am prins pe Măgureanu la Universitate, peste drum de Arhitectură (…) Ăia erau mineri la Romexpo?
În Ferentari, Armata s-a îmbrăcat în salopete. Pe mine m-au dus la Polivalentă în civil şi m-au ţinut până în 15 la Polivalentă”, a spus Miron Cozma.
În prezent, printre inculpații principali se numără fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, generali și colonei în rezervă, dar și alte persoane cu funcții de decizie la acea vreme. Procurorii susțin că în iunie 1990 a fost orchestrată o politică de represiune împotriva populației civile din București, care a dus la pierderi de vieți omenești și la abuzuri sistematice.
Ce s-a întâmplat în iunie 1990?
Contextul Mineriadei din iunie 1990 este legat de manifestația din Piața Universității, desfășurată între aprilie și iunie 1990. Aceasta a fost o mișcare de opoziție față de regimul politic instaurat după Revoluția din 1989, protestatarii solicitând democratizarea instituțiilor, eliminarea fostei nomenclaturi comuniste din funcții publice și libertatea presei.
În replică, autoritățile statului, sub conducerea lui Ion Iliescu și a altor oficiali ai Frontului Salvării Naționale (FSN), au lansat o amplă acțiune represivă. Potrivit anchetatorilor, evenimentele au culminat cu un atac împotriva manifestanților, soldat cu patru morți, două violuri și rănirea a peste 1.300 de persoane. De asemenea, mai mult de 1.200 de persoane au fost reținute ilegal.