Tinerii sub 25 de ani, „campioni” la zile de concediu din cauza stresului. De ce nu rezistă cei din generația Z la presiune

Publicat: 19 ian. 2025, 08:05, de Lavinia Tudor, în LIFESTYLE , ? cititori
Tinerii sub 25 de ani, „campioni” la zile de concediu din cauza stresului. De ce nu rezistă cei din generația Z la presiune
sursa: Time

Tinerii sub 25 de ani sunt angajații care rezistă cel mai puțin la stres. O arată un studiu realizat recent, care arată cum impactează presiunea de la locul de muncă diferite categorii de vârstă. Cei din generația Z sunt „campioni când vine vorba de zile libere solicitate pe fondul problemelor de sănătate mintală.

Motivul pentru care tinerii sub 25 de ani își iau concediu de la muncă

Stresul, prezent în orice domeniu de activitate, afectează angajații diferit în funcție de vârsta acestora. Sunt concluziile unui studiu realizat recent de Mental Health UK, care arată că tinerii sub 25 de ani sunt cei mai afectați de presiunea de la locul de muncă.

Mai exact, o treime dintre angajații din Generația Z și-au luat concediu din cauza stresului anul trecut, scrie thesun.co.uk. Mai mult, tot ei sunt cei care acordă mai multă atenție sănătății mintale. Dintre toate categoriile de vârstă, tinerii sunt cei care sunt cei mai predispuși să solicite o zi de concediu din acest motiv.

Același studiu arată că din 10 angajați, nouă susțin că sunt stresați. Doar că atunci când vine vorba de felul în care generațiile fac față acestei presiuni, sunt diferențe semnificative.

Rata de îmbolnăvire a fost de 29% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani; 25% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani; 14% pentru persoanele cu vârste de peste 45 de ani și doar 10% pentru cele cu vârste de peste 55 de ani.

Impactul asupra pieței muncii

Medicii atrag atenția că există un risc mare pentru angajatori. Din cauza stresului, tinerii s-ar putea să se retragă din activitatea profesională și să caute alte opțiuni.

„Tinerii sunt cei mai expuși riscului de stres ridicat la locul de muncă. Decalajul dintre generații se adâncește, iar angajatorii riscă să piardă cea mai nouă generație de lucrători”, a declarat Brian Dow, directorul executiv al Mental Health UK.

Această situație scoate la iveală și un aspect pozitiv. Oamenii acordă mai multă atenție sănătății mintale și nu se mai feresc să solicite ajutor.

Cifrele NHS arată că aproape două milioane de persoane au cerut și au primit sprijin. O creștere semnificativă, dacă sunt analizate datele de dinainte de pandemia Covid-19, când 1,3 milioane au fost în această situație.