21:26 • Cultură
Seară Regală la Ateneul Român: Fundația Margareta a celebrat 35 de ani de la înființare
Fundația Regală Margareta a României a celebrat sâmbătă, 18 ianuarie, 35 de ani de implicare socială. TALENT 35 este un dublu eveniment, care, în prezența Familiei Regale a României a cuprins vernisajul Expoziției de artă contemporană a artiștilor emergenți Talent 35 la Muzeul Național de Artă al României (Palatul Regal). Seara, un spectacol de înaltă ținută, cu participarea unor muzicieni excepționali și cu prezența dirijorului Tiberiu Soare, a răsunat la Ateneul Român.
La 35 de ani de la înființare, Fundația Regală Margareta a României continuă misiunea de a sprijini și promova artiștii în devenire și de a le deschide noi orizonturi culturale, prin inițiativa bilaterală ”Talent 35 – Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane”, realizată în parteneriat cu Nedland Kultur din Norvegia.
Colecția vernisajului reunește 91 de lucrări realizate în tehnici diverse de către 52 de artiști emergenți, născuți după anul 1990, celebrând astfel arta și talentul noii generații de artiști români.
Artiștii care au fost susținuți prin burse oferite de Fundație de-a lungul timpului s-au reunit din toate orașele lumii pentru a celebra acest moment împreună cu susținătorii și simpatizanții Fundației.
Spectacolul de la Ateneul Român a inclus pasaje din G. Verdi –„Bella figlia dell’amore” din Opera Rigoletto cu soliștii – soprana Georgiana Dumitru, mezzosoprana Adelina Cociobanu, tenorul Andrei Petre și baritonul Sergiu Garabajii precum si duetul „Parigi, o cara, noi lasceremo” din Opera La Traviata. De asemenea, L. Delibes – „Duetul florilor” din Opera Lakmé, soliști – soprana Georgiana Dumitru și mezzosoprana Adelina Cociobanu.
A incantat si tenorul Andrei Petre cu aria „No puede ser” din Opera La tabernera del Puerto (P. Sorozabal) precum si soprana Georgiana Dumitru și baritonul Sergiu Garabajii cu duetul „Là ci darem la mano” din Opera Don Giovanni ( Mozart). S-a mai cântat aria „Mon cœur s’ouvre à ta voix” din Opera Samson și Dalila.
Nu a lipsit nici Nabucco, de G. Verdi cu „Va, pensiero”.
Pe 18 ianuarie 1990, Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principesa Sofia, sub îndrumarea tatălui lor Regele Mihai, au inițiat primele acțiuni umanitare, la sosirea în România.
Camerata Regală: orchestră fondată în 2009 sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României
Din anul 2012, organizează anual Stagiunea Regală, denumită inițial Royal Sound, apoi Mari Soliști, Mari Dirijori la Ateneul Român, un proiect devenit emblematic, iar prin programul Camerata Regală și micii muzicieni, susține tinerii muzicieni într-un masterclass unic în România.
Pe plan internațional, orchestra a fost invitată la Festivalul Internațional „George Enescu” (2011, 2013 – apariție alături de Pittsburg Symphony Orchestra, 2021 – alături de Shlomo Mintz), Festivalul Vara Magică, Eurorchestras și Music Gardens (Polonia), Rolandseck (Germania), CITY ZEN (Belgia) etc.
Orchestra a fost decorată de Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate la cinci ani de existență și cu Crucea Casei Regale a României, la aniversarea a 10 ani.