Burduja îl desființează pe Călin Georgescu: „Călărețul fără cap” care spunea că eolienele nu produc curent
Principala resursă din mixul energetic de producție al României, cu o pondere de aproape 27% și o capacitate de 2000 M, este energia eoliană, anunța Sebastian Burduja pe Facebook. Oficialul a mai precizat că, în viziunea sa, una dintre atribuțiile unui ministru este să informeze publicul și să explice lucrurile.
„Energia e un domeniu tehnic, dar avem nevoie de ea în fiecare clipă. De aceea, voi continua să explic cu fiecare ocazie cum funcționează lucrurile, având conștiința că există în țara noastră o majoritate care iubește adevărul și își dorește o viață mai bună”. Totodată. Sebastian Burduja l-a ironizat pe Călin Georgescu, numindu-l „călărețul fără cap” care spunea în campania pentru prezidențiale de anul trecut că „eolienele nu produc curent”.
Sectorul energetic, lovit de secetă
De asemenea, Sebastian Burduja a atras atenția asupra efectelor secetei severe din 2024, când producția hidrp a fost redusă. Cu toate acestea, rezervele din lacurile de acumulare sunt la un nivel bun pentru această perioadă (57,4%). Totodată, a menționat că România a început să producă energie din baterii, cu o capacitate actuală de 10 MW, care urmează să crească la 1000 MW până în 2027, datorită proiectelor finanțate de Ministerul Energiei.
„La această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producție, cu aproape 27% și 2000MW. Dar parcă ‘eolienele nu produc curent’? Așa zicea senin în campanie ‘călărețul fără cap’ cel care a concurat pentru cea mai înaltă funcție în stat, cu finanțări ilegale și un aparat de propagandă complex. Bine, e doar una dintre multele aberații”, a completat el, referindu-se, cel mai probabil, la Călin Georgescu.
„Faptul că bate vântul ne aduce la o producție totală de peste 7200MW, ceea ce nu e rău deloc, chiar dacă avem un consum relativ mare, mai ales pentru o zi de weekend, de peste 8000MW (diferența o acoperim din import). Remarcați că producția hidro este mică: 1146MW. De ce? Pentru că am avut un 2024 foarte secetos și nu avem debite suficiente în hidrocentralele de pe râuri. Avem un grad de umplere în lacurile de acumulare foarte bun pentru această perioadă: 57,4%”, a mai scris ministrul, sâmbătă seara, adăugând că acestea sunt rezerve de energie pentru următoarele luni, „până încep ploile și se topesc zăpezile”
- 1. PNRR – 300MW (contracte semnate), iar 30MW deja au fost puși în funcțiune în 2024, la Romcim, la Medgidia;
- 2. FM – producție și autoconsum – aproape 1000MW (apel închis, proiecte în evaluare);
- 3. Contracte pentru diferență: 1100MW (contracte semnate).