Criptomonedele sunt pe val, dar și amenințările cibernetice. Cum se păstrează portofelul în siguranță

Publicat: 19 ian. 2025, 17:23, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Criptomonedele sunt pe val, dar și amenințările cibernetice. Cum se păstrează portofelul în siguranță
Criptomonedele sunt pe val, dar și amenințările cibernetice. Cum se păstrează portofelul în siguranță

Pe măsură ce detecțiile de cryptostealers (furt de criptomonede) cresc pe platformele Windows, Android și macOS, este momentul pentru o regândire a modului în care să vă protejați bitcoinul sau alte criptomonede, avertizează specialistul în securitate cibernetică al Eset, Phil Muncaster.

În plină ascensiune, Bitcoin a depăşit pentru prima dată în istoria sa 100.000 de dolari, la începutul lunii decembrie, înregistrând o creștere de peste 30% de la noaptea alegerilor din SUA.

Valoarea monedelor virtuale continuă să crească, dar, la fel, și escrocheriile și malware-ul, concepute să vă fure criptomonedele,trag un semnal de alarmă experţii de Eset.

Numai în 2023, FBI a primit peste 69.000 de plângeri publice pentru fraude financiare legate de criptomonede, cum ar fi bitcoin, ether sau tether.

Fraude cu criptomonede de 5,6 miliarde dolari

Deși reprezentau doar 10% din numărul total al plângerilor de fraudă financiară adresate Biroului de Investigaţii, au fost responsabile pentru aproape jumătate din pierderile totale, adică 5,6 miliarde de dolari în acel an.

Cum să vă păstrați criptomonedele în siguranță

  • Nu vă păstrați toate fondurile într-un singur portofel crypto.
  • Reduceți riscul și luați în considerare păstrarea cel puțin a majorității fondurilor dvs. în portofele reci (hardware), care nu sunt conectate la internet și, prin urmare, sunt mai bine protejate împotriva amenințărilor digitale. 
  • Alegeți cu atenție furnizorii de portofele, pe baza recenziilor, și asigurați-vă că portofelele conectate la internet (cunoscute și ca portofele hot) sunt protejate cu autentificare multifactor (MFA), iar portofelele reci sunt păstrate în siguranță sub cheie.
  • Activați autentificarea cu doi factori (2FA) pentru orice aplicație criptografică pe care o dețineți, reducând riscul ca phisherii să vă obțină parolele.
  • Nu folosiți Wi-Fi-ul public atunci când ieșiți în oraș și, cu siguranță, nu vă accesați conturile crypto în timp ce sunteți conectat la astfel de rețele, deoarece ar putea exista spioni digitali.
  • Întotdeauna mențineți dispozitivele și laptopurile/ PC-urile actualizate cu patch-uri și software de securitate, pentru a reduce impactul infostealerelor și cryptostealerelor.
  • Descărcați software doar din surse de încredere și de pe site-uri oficiale, verificând în prealabil recenziile utilizatorilor și evaluările dezvoltatorilor.
  • Verificați regulat dacă există activități neobișnuite în conturile dvs. de criptomonede.
  • Fiți atent la escrocherii, adică la mesajele de phishing, la oportunitățile de investiții care par prea bune pentru a fi adevărate și la întâlnirile romantice online cu persoane care refuză să se întâlnească fizic sau să facă apeluri video.