Criză în farmacii: Lipsesc medicamente pentru toate bolile: diabet, cancer, cardiovasculare, autoimune

Publicat: 20 ian. 2025, 10:27, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Criză în farmacii: Lipsesc medicamente pentru toate bolile: diabet, cancer, cardiovasculare, autoimune

Din farmacii lipsesc medicamente esențiale pentru multe categorii de boli, cu consecințe asupra pacienților, subliniază farmacist Beatrice Speteanu, președinta Asociațiilor Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTP).

Problemele se prelungesc de anul trecut și sunt legate de  modul în care producătorii își fac necesarul și de întârzierea plății pentru medicamentele din programele naționale.  ”Sunt multe farmacii care sunt blocate la distribuitor deoarece nu au primit banii nici în luna decembrie pentru programele naţionale. Aici vorbim despre medicamentele scumpe”.

”Ca în fiecare an, sunt două probleme. De obicei, marile firme, producătorii, îşi fac necesarul pentru un an şi asta înseamnă că la sfârşitul anului acele depozite de medicamente care erau venite în ţară se termină. Până în ianuarie, ei nu pot face comenzi noi, deci asta înseamnă că undeva din decembrie până la mijlocul lui ianuarie sunt foarte multe medicamente lipsă.

Pe lângă toate acestea, sunt clasicele lipsuri, deficitarele care pleacă şi la export, medicamentele care lipsesc la nivel european din cauza lipsei de materie primă, a substanţei active şi tot aşa. Cea mai mare problemă este acum la început de an de fiecare dată. Sunt spitale care trimit pacienţii să caute medicamente oncologice, pentru că momentan nu sunt în stoc, la fel au existat pauze de imunoterapie cel puţin de două săptămâni pentru un anumit produs deoarece, la fel, abia a intrat în ţară recent, el lipsind de la mijlocul lui decembrie. Acel medicament la nivel mondial a fost cel mai vândut medicament. Pentru pacienţi a fost un şoc să ştie că întârzie cu imunoterapia, ei ştiind că trebuie să facă la un anumit interval, a fost un stres în plus să caute, să vină în fiecare zi la spital să întrebe dacă a venit medicamentul, erau trimişi înapoi acasă, ulterior li s-a spus că va veni în ţară după 8 ianuarie. Medicamentul a început să vină, dar a fost tot un exemplu pentru medicamentele care lipsesc tocmai din cauza comenzilor care se fac pe un an”, precizează farmacist Beatrice Speteanu.

Astfel, în prezent, lipsesc medicamente pentru diabet, boli cardiovsculare, oncologice, boli autoimmune: ”toate clasele terapeutice au câteva medicamente deficitare”, subliniază farmacist Speteanu.

Legislația, birocrația, politica de preț

La diabet, medicamentul Ozempic a dispărut, producătorul luând decizia de a-l retrage de pe piața din România. Cauza a fost prețul:  ”au încercat o negociere de preţ, ei şi-au dat seama că nu pot să-l aducă în minus la noi în ţară, aşa că au decis să nu-l mai aducă în ţară. Din punctul lor de vedere a fost o problemă economică. Era 1200 de lei cutia”, a spus farmacist Beatrice Speteanu.

”Momentan a venit în ţară echivalentul lui de la o altă firmă, dar nu este încă în compensare, deci pacienţii cu diabet trebuie să aştepte şi din păcate legislaţia de la noi nu îi ajută. Poate dura undeva de la 6 luni până la un an până să-l primească pe acesta, gratuit. A fost lansarea pe 15 decembrie, doar că el nu este momentan pe listele de decontare pentru diabet”, explică farmacist Speteanu.

În opinia sa, totul ține de legislație, de birocrațe, de procedurile greoaie până la compensarea unui medicament, de politica de preț, care explică exportul paralel.

”Toate lucrurile au legătură cu politica de preţ. Dacă am primi banii de la Casă, banii justificaţi, măcar la termenele de plată care oricum sunt foarte depăşite, dacă sunt de 90 de zile, noi ne plătim distribuitorii la 60, în varianta să fim plătiţi la timp, tot ar fi o problemă. Avem întârzieri de două luni de zile în ceea ce priveşte plăţile şi noi, şi spitalele. Tocmai din cauza politicii de preţ dispar medicamente ieftine, depozitele trebuie oarecum să-şi compenseze această lipsă de bani şi asta înseamnă export paralel, care este legal, dar duce la împuţinarea medicamentelor de pe piaţa medicamentelor din România. Toate aceste efecte au o singură cauză”, a declarat pentru News.ro Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte AFTAP.