Live Text: Donald Trump a depus jurământul
Discursul lui Trump
Președintele care a preluat oficial funcția a rostit un discurs în care a vorbit despre planurile pe care le are și despre epoca memorabilă ce urmează sub conducerea lui.
„Jur solemn că voi îndeplini cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi că, în măsura posibilităţilor mele, voi păstra, proteja şi apăra Constituţia Statelor Unite.Epoca de aur a Americii începe acum!
De azi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi
Suveranitatea noastră va fi recucerită, siguranța noastră va fi restaurată. Balanța justiției va fi reechilibrată”, a spus Trump.
Cine este prezent la ceremonia lui Trump
Astăzi, în cadrul unei ceremonii istorice la Capitoliu, Donald Trump și-a făcut apariția în sala unde va depune jurământul pentru un nou mandat. Prezent la eveniment a fost și președintele în exercițiu, Joe Biden, care a asistat la procesul oficial de învestire a succesorului său.
Printre invitații care au marcat acest moment important se numără câțiva dintre cei mai influenți lideri ai lumii digitale și economiei globale. Directorii executivi ai unor companii de top, precum Meta, X (fosta Twitter) și Amazon, au fost așezați în fața întregului cabinet al președintelui ales. Această alăturare simbolică subliniază relațiile strânse pe care Donald Trump le-a cultivat cu șefii marilor platforme de social media și ale companiilor de tehnologie. Acești lideri, inclusiv Elon Musk (proprietar al Tesla și X), Sundar Pichai (CEO al Google), Jeff Bezos (fondator Amazon), Mark Zuckerberg (CEO al Meta) și Tim Cook (CEO al Apple), au fost considerați jucători cheie în economia globală sub administrația Trump.
Trump a fost cunoscut pentru sprijinul acordat acestor mari companii și pentru politica sa de deschidere față de liderii din industria tehnologică, preferând adesea să colaboreze cu aceștia decât cu reprezentanții agențiilor guvernamentale.
Foștii președinți și absențe notabile
Pe măsură ce ceremonia a continuat, Roțonda Capitoliului a continuat să se umple cu invitați importanți, iar prezența foștilor președinți ai Statelor Unite a fost un moment simbolic de unitate națională. George W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama au ajuns la Capitoliu pentru a asista la învestirea lui Donald Trump. George W.
Bush a fost însoțit de soția sa, Laura Bush, în timp ce Bill Clinton a venit alături de Hillary Clinton. Barack Obama, însă, a fost prezent singur, fără Michelle Obama.
Cum depune Trump Jurământul
Președintele ales Donald Trump și vicepreședintele ales JD Vance se află la Capitoliu, unde are avea loc ceremonia oficială de învestire. Cei doi au călătorit împreună într-o limuzină de la Casa Albă până la Capitoliu.
În cadrul ceremoniei, Trump și Vance vor depune jurământul în fața unei audiențe largi, în Rotonda Capitoliului. Donald Trump va folosi, așa cum a fost anunțat de comitetul său de inaugurare, două Biblii pentru a depune jurământul. Prima dintre acestea este Biblia folosită de Abraham Lincoln la ceremonia sa de învestire din 1861, iar a doua este o Biblie personală a lui Trump, pe care a utilizat-o și în 2017, la prima sa învestire. Alegerea Bibliilor lui Lincoln reflectă legătura simbolică între Trump și istoria țării, în timp ce utilizarea Bibliei personale subliniază legătura sa personală cu credința.
În ceea ce îl privește pe vicepreședintele ales JD Vance, acesta va depune jurământul folosind o Biblie de familie, care i-a aparținut străbunicii sale, subliniind astfel importanța legăturilor familiale și tradițiile personale în cariera sa politică.
Cel de-al 47-lea președinte american, Donald Trump, a depus, luni, jurământul. Donald Trump a depus jurământul de preluare a funcției de președinte SUA, aflat la al doilea mandat. Este cel de-al 47-lea președinte american.
Donald Trump, președintele republican, al 47-lea din istoria Statelor Unite, va începe un al doilea mandat, pe 20 ianuarie, în fruntea celei mai puternice democrații a lumii, după depunerea jurământului, ,,marcând una dintre cele mai uimitoare reveniri politice din istoria Americii”, transmite agenția Reuters.
Ziua învestirii este, prin tradiţie, dedicată în mare parte fastului şi circumstanţelor. Un preşedinte părăseşte Casa Albă, iar altul se instalează. Dar Trump, un republican, s-a angajat, de asemenea, să semneze încă din prima sa zi în funcţie o serie de ordine executive pe teme care variază de la securitatea frontierelor la producţia de petrol şi gaze, potrivit agențiilor de presă.
Majoritatea americanilor sunt optimişti privind revenirea lui Donald Trump
Majoritatea americanilor sunt optimişti cu privire la următorii patru ani cu Donald Trump ca preşedinte, chiar într-o proporţie mai mare decât au fost în 2017, înainte de primul său mandat. Iar majoritatea sunt plini de speranţă cu privire la anul care urmează, arată datele unui sondaj făcut la comanda CBS News.
Acest lucru este susţinut de aşteptările americanilor pentru o economie bună în 2025, împreună cu credinţa larg răspândită în rândul alegătorilor săi că Trump va reduce preţurile la alimente, îi va face să se simtă mai bine financiar şi va aduce mai multă pace şi stabilitate în lume.
Toate acestea reflectă multe dintre motivele pentru care Trump a câştigat alegerile, în primul rând, comentează CBS News. Totuşi, în această eră hiperpartizană, optimismul pentru viitorii preşedinţi nu mai este la fel de ridicat ca odinioară.
Pentru Carter şi Reagan, pentru ambii Bush, Clinton şi Obama, sondajele CBS News au arătat la vremea respectivă un optimism mai ridicat decât cel de care se bucura preşedintele Biden în 2021 sau Trump în prezent.
Trump pleacă acum de la o rată de optimism de 60%, faţă de primul său mandat când era e 56%. Biden şi-a început mandatul cu o rată a optimismului de 58%, dar Obama a fost cel care a inspirat cel mai mult optimism la începutul mandatului său – 79%.
Înaintea lui, Bush jr. a plecat de la 64%, faţă de tatăl său, H. W. Bush, care a avut 68%, iar Ronald Reagan – 69%. Bill Clinton şi Jimmy Carter s-au bucurat amândoi de o rată de câte 70%. Aşa cum opiniile economice şi inflaţia l-au propulsat pe Trump spre victorie, astăzi mulţi americani – în special alegătorii lui Trump – se aşteaptă să fie mai bine din punct de vedere financiar. 52% dintre americanii intervievaţi au spus că se aşteaptă ca economia să fie mai bună în 2025.
Şi cum inflaţia şi economia au fost principalele probleme în alegeri, acestea sunt de departe principalele lucruri pe care alegătorii doresc ca Trump să le prioritizeze acum. În general, americanii sunt mai încrezători în anul următor decât erau la începutul lui 2021, când pandemia era încă în desfăşurare.
Pe planul politicii externe, sunt mai mulţi cei care cred că Trump va spori pacea şi stabilitatea în lume (46% în total şi 88% dintre alegătorii lui Trump) decât cei care cred le va diminua (37%) şi, în special, cred că el va reduce conflictul dintre Israel şi vecinii săi din Orientul Mijlociu. (În schimb, puţin peste jumătate se uită în urmă şi spun că politicile lui Biden au creat mai multe conflicte acolo).
Oamenii nu sunt convinşi de ideea de a cumpăra Groenlanda (61%).
Majoritatea alegătorilor lui Trump (68%) ar fi de acord cu acest lucru, dar 54% din totalul celor intervievaţi cred că, de fapt, este vorba doar de o strategie pentru a negocia altceva. De asemenea, majoritatea americanilor (55% în total, 90% în rândul alegătorilor lui Trump) sunt în favoarea expulzării imigranţilor care se află ilegal în ţară, dar nu şi în favoarea folosirii armatei pentru a efectua expulzările.
În ceea ce priveşte o serie de alte idei politice potenţiale, părerile sunt mai împărţite. Renunţarea la cetăţenia din naştere nu este foarte populară şi îi divizează doar pe votanţii lui Trump. În ceea ce priveşte impunerea de tarife pentru bunurile importate, alegătorii lui Trump sunt în majoritate covârşitoare (82%) în favoarea ideii (chiar dacă nu cred neapărat că acest lucru va duce la scăderea preţurilor), în timp ce, în total, o uşoară majoritate a americanilor în general (54%) se opun.
Există, de asemenea, un sentiment al oportunităţii ratate în privinţa lui Biden în rândul democraţilor: puţin peste jumătate dintre ei cred că Harris ar fi putut câştiga dacă Biden s-ar fi retras mai devreme. Biden pleacă în condiţiile în care americanii îi evaluează preşedinţia la un nivel la fel de scăzut ca în timpul mandatului său (37%).
Sondajul CBS News/YouGov a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 2.174 de adulţi americani intervievaţi în perioada 15-17 ianuarie 2025. Marja de eroare este de ±2,5 puncte.
Când este învestirea?
Trump va depune jurământul sub privirile preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie a SUA, John Roberts, la ora locală 12 p.m. EST (19.00, ora României).
Iniţial această solemnitate trebuia să aibă loc în faţa Capitoliului Statelor Unite, dar acum va avea loc în interiorul complexului Congresului, în Rotonda Capitoliuluim, din cauza frigului extrem. Trump va rosti apoi discursul său inaugural.
În interviuri, el a declarant, anterior, că intenţionează să fie ,,înălţător şi unificatory”. Acest lucru ar marca o diferenţă faţă de primul său discurs din 2017, care descria în detaliu o ţară distrusă, pe care a descris-o drept „American Carnage” (Carnagiul american).
Preşedintele care pleacă din funcţie, democratul Joe Biden, a declarat că intenţionează să participe la ceremonie şi să asiste la transferul de putere, un gest de curtoazie pe care Trump nu i l-a oferit-o cu patru ani înainte. Comisia mixtă a Congresului care administrează ceremonia de depunere a jurământului în incinta Capitoliului declarase anterior că va oferi peste 220.000 de bilete pentru eveniment.
Serviciul Parcurilor Naţionale, care supraveghează National Mall, unde membrii publicului fără bilete se adună pentru a asista la ceremonie, pusese la dispoziţia Comitetului de inaugurare a lui Trump un permis pentru o mulţime estimată la 250.000 de persoane.
Multe dintre aceste bilete au fost anulate acum, focusul mutându-se către Capital One Arena, unde, potrivit lui Trump, se va transmite LIVE ceremonia din Rotonda Capitoliului, preşedintele ales promiţând apoi că va apărea şi el la arenă pentru a asista la paradă. Arena nu are însă decât 20.000 de locuri.
Starul muzicii country Carrie Underwood este aşteptată să cânte la ceremonia de depunere a jurământului.
Cine sunt invitații ?
Trump a încălcat tradiţia şi a invitat mai mulţi lideri străini la ceremonie. Din punct de vedere istoric, aceştia nu participă la ceremonia inaugurală din cauza problemelor de securitate şi trimit diplomaţi în locul lor. Preşedintele Argentinei, Javier Milei, un susţinător puternic al lui Trump, a declarat că va participa.
Un alt susţinător al lui Trump, Viktor Orban din Ungaria, a declarat, surprinzător, că nu poate să vină, iar prim-ministrul italian Giorgia Meloni a dat mai întâi un răspuns evaziv – dacă îi va permite programul – pentru ca apoi să anunţe, vineri, printr-un oficial al biroului ei, că va fi prezentă.
Preşedintele chinez Xi Jinping, cu care Trump a vorbit vineri la telefon, nu va participa, în ciuda unei invitaţii, dar îl va trimite pe vicepreşedintele Han Zheng. Elon Musk, consilier al lui Trump şi CEO al Tesla şi SpaceX, Jeff Bezos, preşedinte executiv al Amazon, şi Mark Zuckerberg, CEO al Meta Platforms, vor avea şi ei locuri importante la ceremonie. Şi directorul executiv al TikTok intenţionează să participe la învestirea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a relatat miercuri New York Times, citând surse.
Shou Zi Chew a fost invitat să stea într-o poziţie de onoare pe podium, care este de obicei rezervat foştilor preşedinţi, membrilor de familie şi altor invitaţi importanţi. El se află într-o situaţie delicată. Curtea Supremă a SUA a refuzat vineri să salveze TikTok de o lege care impunea ca populara aplicaţie de videoclipuri scurte să fie vândută de compania-mamă chineză ByteDance.
Dar Trump a declarat că are „un loc cald în inima sa pentru TikTok”, afirmând că aplicaţia l-a ajutat să se apropie de tinerii votanţi în alegerile din 2024. Î
Într-un interviu pentru NBC News, Trump a declarant, sâmbătă, că va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la o potenţială interdicţie, după ce va prelua funcţia luni.
Paradă spre Casa Albă
După un prânz cu liderii Congresului la Capitoliul SUA, Trump trebuia să meargă pe Pennsylvania Avenue într-o coloană de maşini până la Casa Albă, însoţit de o procesiune de regimente militare, fanfare şcolare, care alegorice şi grupuri de cetăţeni. De la Casa Albă, noul preşedinte şi invitaţii urmau să asiste apoi la restul paradei de la o tribună.
Însă temperaturile arctice prognozate au forţat organizatorii să renunţe la parada planificată pe Pennsylvania Avenue. Parada va avea loc acum la Capital One Arena din centrul Washingtonului, cu o capacitate de 20.000 de locuri.
Trump pregătește o avalanșă de ordine executive în prima zi de mandat
Două surse familiare cu planificarea la Casa Albă au declarat că Trump pregăteşte o avalanşă de ordine executive şi directive – ar putea fi peste 100 – pentru prima zi a preşedinţiei sale şi după aceea. Este de aşteaptat ca el să semneze ordine care să ofere agenţilor de imigrare mai multă libertate în arestarea imigranţilor fără antecedente penale, să trimită mai multe trupe la frontiera dintre SUA şi Mexic şi să reia construcţia zidului de la frontieră.
Ordinele vor include o campanie de creştere a producţiei de energie şi vor da curs promisiunii sale de campanie: „Forează, baby, forează!”. De asemenea, este probabil ca Trump să emită primul val de graţieri pentru inculpaţii condamnaţi de guvernul federal pentru participarea lor la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.
Donald Trump a confirmat sâmbătă, într-un interviu la NBC News, că intenţionează să semneze un număr „record” de ordine executive atunci când va prelua funcţia şi că expulzările în masă şi o deplasare la Los Angeles pentru a vedea cu propriii ochi pagubele provocate de incendiile de vegetaţie vor fi pe ordinea de zi în prima sa săptămână în funcţie.
Petreceri și un miting în ajunul învestirii
În weekend şi luni vor avea loc cel puţin 18 gale inaugurale în tot Washingtonul, dintre care trei sunt considerate oficiale şi la care Trump este aşteptat să participe. Duminică, în ajunul învestirii, Trump va organiza propriul miting, în stilul campaniei sale electorale, „Make America Great Again Victory Rally” (Mitingul victoriei MAGA), la o arenă din centrul Washingtonului – aceeaşi Capital One Arena. Un astfel de eveniment va contribui probabil la stimularea miilor de susţinători ai lui Trump de a umple oraşul pentru festivităţile de învestitură.
Va fi primul miting al lui Trump în Districtul Columbia de la incidentul din 6 ianuarie 2021. Luni, Zuckerberg de la Meta va co-organiza o recepţie pentru donatorii republicani miliardari împreună cu magnata cazinourilor, Miriam Adelson, şi cu proprietarul echipei de baschet Houston Rockets, Tilman Fertitta, ales de Trump pentru funcţia de ambasador în Italia. Magnatul petrolului şi gazelor Harold Hamm, unul dintre principalii donatori ai lui Trump, va găzdui şi el luni o petrecere de vizionare a învestirii preşedintelui la hotelul istoric Hay-Adams din apropierea Casei Albe.
Cine acoperă costurile
Evenimentele oficiale sunt finanţate de comitetul de învestitură al lui Trump, care este prezidat de aliaţi de lungă durată ai preşedintelui ales – Steve Witkoff, un dezvoltator imobiliar care a fost ales de Trump pentru a fi emisarul său pentru Orientul Mijlociu, şi Kelly Loeffler, fost senator american ales de Trump pentru a conduce Administraţia pentru Micile Afaceri.
Comitetul va fi responsabil pentru acoperirea tuturor costurilor, cu excepţia ceremoniei de depunere a jurământului de la Capitoliu, care este suportată de contribuabili. Bezos şi Zuckerberg s-au angajat să doneze 1 milion de dolari fiecare comitetului, la fel şi Tim Cook, CEO-ul Apple, şi Sam Altman, CEO-ul OpenAI. Uber şi CEO-ul său, Dara Khosrowshahi, au donat fiecare un milion de dolari fondului. Trump a strâns suma record de 106,7 milioane de dolari pentru festivităţile de învestire din 2017. Comitetul său a strâns de această dată peste 170 de milioane de dolari, potrivit relatărilor media.