România nu mai are niciun producător de îngrășăminte chimice

Publicat: 21 ian. 2025, 07:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
România nu mai are niciun producător de îngrășăminte chimice
Foto: rodbun.ro

Combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș din Târgu Mureș rămâne închis. Producția oprită în august 2024 nu se reia pentru că nu există surse disponibile de gaz la preț competitiv, au transmis reprezentanții proprietarului, Ameropa. Mai mult, pe termen scurt, nu se întrevede vreo reluare a producției, mai ales că trend-ul de preț al gazului este de creștere.

În aceste condiții, singura soluție pentru fermierii români rămâne importul. La produsele chimice, în categoria cărora intră și îngrășăminte chimice, România are cel mai mare deficit comercial dintre toate ramurile industriale – peste 3 miliarde de euro.

În acest moment, prețul gazului în Europa nu permite o producție competitivă, așa că nu există un plan imediat de repornire, dar rămânem pregătiți să facem acest lucru dacă condițiile de piață se îmbunătățesc”, au spus cei de la Azomureș.

Prețul gazului este în creștere puternică, pe Bursa de Mărfuri înregistrându-se o majorare de 30%, în două săptămâni, de la 220 lei/MWh la 310 lei. Același lucru îl vedem și la hub-ul de gaze regional Baumgarten, Viena, informează economedia.ro

Așadar, s-ar justifica decizia celor de la Azomureș. Cu toate acestea, când fabrica și-a sistat producția, în august 2024, gazul era mult mai jos, adică la circa 150 de lei/MWh. Vremea caldă și exista suficientelor surse de gaze țineau gazul jos. Acum este și frig iar sursele de gaze s-au împuținat, odată cu oprirea, de la 1 ianuarie, a gazului rusesc în drumul său către Europa prin conductele de pe teritoriul Ucrainei. Așadar, premise pentru ieftinirea gazului nu prea sunt, așa că reluarea producției la Azomureș este într-un orizont incert.

Fabrica din Târgul Mureș este singura din industria de profil încă operațională. Mai există cele șase, care anterior au aparținut grupului Interagro. Două dintre ele sunt scoase la vânzare de către lichidatorul judiciar, dar la cele trei licitații organizate până acum nu s-a prezentat nimeni.

Alte trei, cumpărate de grupul Pambac Bacău, nu au repornit până acum, deși au fost achiziționate acum mai mulți ani.

La ora actuală, fermierii români au rămas în proporție de 100% dependenți de importuri. Chestiunea este agravată și de reducerea numărului de animale din fermele zootehnice, ceea ce duce și la o scădere semnificativă a disponibilului de îngrășăminte naturale.