Retragerea Statelor Unite din OMS ar putea destabiliza programele vitale de sănătate

Publicat: 21 ian. 2025, 14:55, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Retragerea Statelor Unite din OMS ar putea destabiliza programele vitale de sănătate
Ceremonia festivă de la Arena Capital One din centrul Washingtonului

Președintele Donald Trump a semnat, pe 20 ianuarie, un ordin executiv care începe procesul de retragere a Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), marcând pentru a doua oară în mai puțin de cinci ani, momentul în care SUA inițiază o plecare de la organismul internațional de sănătate.

Această acțiune a făcut parte dintr-o serie de ordine executive semnate de Trump după învestirea sa pentru un al doilea mandat, care acoperă diverse aspecte, inclusiv imigrația, politica externă și schimbările climatice.

Motivele retragerii

Decizia lui Trump de a se retrage din OMS vine după criticile sale continue asupra gestionării de către organizație a pandemiei de COVID-19, care a apărut în timpul primului său mandat.

Ordinul executiv a criticat, de asemenea, OMS pentru că a cerut contribuții financiare disproporționat de mari din partea Statelor Unite în comparație cu alte țări, în special China, despre care Trump a remarcat că a contribuit semnificativ mai puțin, în ciuda faptului că are o populație de peste patru ori mai mare decât cea a SUA, transmite Associated Press.

Implicații financiare

Statele Unite sunt cel mai mare contributor financiar la OMS, oferind aproximativ 18% din finanțarea totală. Odată cu retragerea SUA, organizația are de pierdut fonduri semnificative.

Retragerea afectează și personalul guvernului american care lucrează cu OMS, care va fi rechemat și redistribuit în alte posturi. Administrația Trump va căuta noi parteneri care să preia activitățile necesare gestionate anterior de OMS.

Prima încercare a lui Trump

Decizia de pe 20 ianuarie, marchează a doua încercare a lui Donald Trump de a retrage SUA din OMS. În timpul primului său mandat, el a inițiat o mișcare similară în iulie 2020, acuzând organizația că este prea influențată de China în răspunsul său timpuriu la focarul de COVID-19. Cu toate acestea, după ce Trump a pierdut alegerile din 2020, președintele Joe Biden a anulat decizia la preluarea mandatului în ianuarie 2021.

Spre deosebire de prima încercare, de această dată Trump va rămâne în funcție până la implementarea completă a retragerii, ceea ce va dura aproximativ un an. Se preconizează că retragerea va intra în vigoare în 12 luni, timp în care SUA vor înceta negocierile privind tratatul OMS privind pandemia.

Ordinul executiv include, de asemenea, o directivă de revizuire și anulare a Strategiei de securitate globală a sănătății din 2024 a SUA, care a fost introdusă sub administrația lui Biden pentru a consolida eforturile țării de a preveni, detecta și combate bolile.

Consecințe potențiale asupra sănătății globale

Se așteaptă că retragerea SUA din OMS va avea consecințe semnificative pentru inițiativele globale de sănătate.

Experții avertizează că pierderea sprijinului financiar american ar putea destabiliza programele vitale de sănătate, în special pe cele legate de combaterea bolilor infecțioase precum tuberculoza și HIV/SIDA. Mai mult, absența SUA din negocierile tratatului pandemic ridică îngrijorări cu privire la viitorul cooperării internaționale în prevenirea și tratarea epidemiilor.

Critica lui Trump

Trump a reiterat că ieșirea din OMS „scăpa” Statele Unite de o povară, cu cererile sale financiare. El a subliniat diferența dintre contribuția SUA și cea a Chinei, declarând că SUA au fost împovărate în mod nedrept de plăți mai mari, în timp ce alte țări mai mari, precum China, au plătit mult mai puțin.

Ordinul executiv subliniază, de asemenea, inechitatea financiară, China contribuind cu aproape 90% mai puțin decât SUA, în ciuda populației sale semnificativ mai mari.

Ieșirea SUA din OMS semnalează o schimbare majoră în peisajul sănătății globale.

OMS, care se confruntă deja cu provocări din cauza influenței politice și a constrângerilor financiare, va trebui probabil să-și restructureze operațiunile fără finanțarea substanțială a SUA.

Fundația Bill & Melinda Gates și alte entități, inclusiv Comisia Europeană și Banca Mondială, se numără printre următorii mari donatori, dar contribuțiile lor nu umple golul lăsat de SUA.