Forumul Economic Mondial: Către o infrastructură de Inteligență Artificială (AI) echitabilă

Publicat: 21 ian. 2025, 17:16, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Forumul Economic Mondial: Către o infrastructură de Inteligență Artificială (AI) echitabilă

O infrastructură de Inteligență Artificială (AI) sustenabilă, diversitatea datelor și repere etice robuste se numără printre strategiile de top pentru construirea de economii echitabile, bazate pe inteligență artificială (AI), la nivel mondial, arată un raport, prezentat la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.

Planul pentru economii inteligente subliniază pașii practici pentru adoptarea unor principii de inteligență artificială (AI) incluzive, care să se concentreze pe inovare, colaborare și dezvoltare etică.

AI Governance Alliance lansează rețele regionale de activare a AI pentru a oferi soluții personalizate la provocările locale și pentru a stimula inovația, lanțurile de valoare durabile și o guvernanță îmbunătățită a datelor în Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est, arată raportul.

,,Forumul Economic Mondial a lansat, pe 21 ianuarie, un nou raport care subliniază modul în care AI poate stimula creșterea economică incluzivă și progresul societal. Deși AI are puterea de a remodela economiile și societățile, asigurarea că beneficiile sale sunt împărțite în mod echitabil rămâne o provocare majoră la nivel global. Raportul oferă liderilor strategii pentru a aborda preocupările de echitate, pentru a adapta inteligența artificială la nevoile locale și pentru a stimula o creștere economică durabilă, pe termen lung pentru toți”, arată raportul, remis, marți, redacției.

Raportul, ,,Blueprint for Intelligent Economies”, dezvoltat în colaborare cu KPMG, subliniază nouă obiective strategice menite să sprijine fiecare etapă a călătoriei AI – inovare, dezvoltare, implementare și adoptare la nivel național, regional și global.

Parte a Competitivității AI prin Inițiativa de colaborare regională a Forumului, raportul abordează disparitățile în ceea ce privește accesul AI, infrastructura, calculul avansat și competențele. Oferă perspective acționabile și prezintă studii de caz de succes pentru a informa eforturile guvernelor, la toate nivelurile de maturitate AI și a altor părți interesate cheie pentru a promova ecosisteme AI mai incluzive și mai rezistente la nivel mondial.

„Exploarea inteligenței artificiale pentru creșterea economică și progresul societal este un obiectiv comun, dar țările și regiunile au puncte de plecare foarte diferite”, a declarat Cathy Li, șeful departamentului AI, Date și Metaverse la Forumul Economic Mondial.

„Acest plan servește drept busolă, ghidând factorii de decizie către o colaborare orientată spre impact și către soluții practice care pot debloca întregul potențial al AI.”, subiniază Li.

Elaborarea de strategii naționale și regionale de AI, care implică în mod activ toate părțile interesate, – guverne, întreprinderi, antreprenori, societate civilă și utilizatori – este esențială pentru a răspunde nevoilor locale. Raportul pledează pentru strategii de AI care sunt susținute de conducere la nivel înalt și dezvoltate în strânsă colaborare cu comunitățile locale. Această abordare poate ajuta la abordarea unor probleme cheie precum guvernanța responsabilă, confidențialitatea datelor și impactul local al politicilor AI asupra inovației și investițiilor.

„Potențialul semnificativ al inteligenței artificiale rămâne în mare parte neexploatat în multe regiuni din întreaga lume. Stabilirea unui ecosistem de inteligență artificială incluziv și competitiv va deveni o prioritate crucială pentru toate națiunile”, a declarat Solly Malatsi, ministrul comunicațiilor și tehnologiilor digitale din Africa de Sud.

„Colaborarea între multiple părți interesate la nivel național, regional și global va fi esențială în stimularea creșterii și prosperității prin IA pentru toată lumea”, consideră acesta.

,,Blueprint for Intelligent Economies” se bazează pe expertiza globală și oferă cadre personalizate pentru națiunile aflate în diferite stadii de dezvoltare a IA. În timp ce fiecare regiune se confruntă cu provocări unice, Blueprint subliniază importanța adaptării soluțiilor de succes din alte părți.

De exemplu, cadrele regionale pentru partajarea infrastructurii AI și a resurselor energetice pot ajuta la depășirea limitărilor resurselor naționale, în timp ce băncile de date centralizate pot crea seturi de date locale incluzive care reflectă nevoile diverselor comunități. Subvențiile public-private pot, de asemenea, extinde accesul la dispozitive accesibile pentru AI, ajutând inovatorii locali să adopte tehnologii AI și să-și extindă operațiunile.

„Toate națiunile au o oportunitate unică de a-și avansa progresul economic și societal prin IA”, a declarat Hatem Dowidar, directorul executiv al grupului etisalat din Emiratele Arabe Unite.

„Acest lucru necesită o abordare colaborativă a conducerii intenționate din partea guvernelor, susținută de un angajament activ cu toate părțile interesate în toate etapele călătoriei AI. Colaborările regionale și globale rămân căi fundamentale pentru a aborda provocările și oportunitățile comune, pentru a asigura accesul echitabil la capacitățile cheie AI și pentru a maximiza în mod responsabil potențialul său de transformare pentru o valoare durabilă pentru toți.”, subliniaz Dowidar.

Top 3 obiective strategice, menționate în raport

Raportul subliniază nouă obiective strategice pentru a conduce o strategie eficientă de AI, dar identifică și defalcă următoarele trei, ca fiind cele mai importante pentru programele naționale de AI, la nivel global:

  1. Construirea unei infrastructuri AI durabile – Dezvoltarea și furnizarea unei infrastructuri AI durabile și rezistente este esențială pentru a debloca potențialul de creștere al economiilor inteligente. Cu toate acestea, crearea de sisteme scalabile, sigure și responsabile din punct de vedere ecologic va necesita investiții semnificative și utilizarea energiei și o colaborare intersectorială intensificată.
  2. Conservarea unor seturi de date diverse și de înaltă calitate – Datele sunt esențiale pentru dezvoltarea modelelor AI echitabile, precise și corecte, dar există diverse provocări legate de date, inclusiv accesibilitatea datelor, dezechilibrul și proprietatea. Pentru a contracara acest lucru, datele trebuie să fie disponibile, diverse, cuprinzătoare și de înaltă calitate pentru a reflecta nevoile, caracteristicile și culturile unei populații și limbile acestora.
  3. Stabilirea unor balustrade solide etice și de siguranță – Cadrele solide pentru IA sunt esențiale pentru a ne asigura că tehnologia aduce beneficii societății, reducând în același timp riscurile. Stabilirea standardelor de prevenire a utilizării abuzive, a prejudecăților și a încălcărilor etice va fi esențială și va contribui la stimularea încrederii în IA și la promovarea dezvoltării și utilizării sale responsabile.

Raportul prezintă un plan cu mai multe straturi pentru a promova obiectivele strategice prin inițiative de colaborare la nivel național, regional și global.

Stratul de bază se concentrează pe energie durabilă, infrastructură AI responsabilă, conservarea diverselor datelor și canale eficiente de investiții. Al doilea strat stimulează creșterea în toate sectoarele prin încorporarea inteligenței artificiale în fluxurile de lucru și dispozitive, încurajând inovația și accelerând adoptarea sectorială. Al treilea strat acordă prioritate oamenilor, punând accent pe dezvoltarea competențelor, abilitarea forței de muncă și cadrele etice pentru a ghida impactul AI asupra societății.

Raportul subliniază, de asemenea, rolul crucial al colaborării dintre sectoarele public și privat în accelerarea adoptării AI la nivel mondial. Implementând politici de susținere și stimulând inovarea și programele de învățare continuă, guvernele pot debloca potențialul AI ca motor puternic de creștere și le pot permite lucrătorilor din întreaga lume să prospere în Epoca Inteligentă alimentată de AI.

Bazându-se pe viziunea unui acces mai mare AI, Alianța pentru Guvernarea AI lansează rețele regionale de activare a AI pentru a furniza programe personalizate, pe teren, concepute pentru a îmbunătăți capacitățile AI.

Aceste inițiative vor aborda provocările locale, vor promova lanțuri valorice AI rezistente, vor spori participarea la ecosistemul AI local și vor promova eforturile regionale privind guvernarea datelor în Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est. Programele vor fi dezvoltate printr-o platformă regională cu mai multe părți interesate pe tot parcursul anului 2025.

Inițiativa AI Competitivitatea prin colaborare regională a Forumului Economic Mondial își propune să abordeze oportunitățile și provocările prezentate de inteligența artificială, în special prin sprijinirea factorilor de decizie și a liderilor de afaceri în crearea unui ecosistem regional de IA mai echitabil și responsabil, care încurajează creșterea incluzivă și prosperitatea partajată. Click aici pentru a afla mai multe.

Reuniunea anuală 2025 a Forumului Economic Mondial, care are loc la Davos-Klosters, Elveția, între 20 și 24 ianuarie, și a convocat lideri mondiali sub tema Colaborare pentru era inteligentă.

Întâlnirea urmărește să stimuleze noi parteneriate și perspective pentru a modela un viitor mai durabil și mai incluziv într-o eră a tehnologiei care avansează rapid, concentrându-se pe cinci domenii cheie: Reimaginarea creșterii, Industriile în era inteligentă, Investiția în oameni, Protecția planetei și Reconstruirea încrederii .