Angel Tîlvăr, despre sistemele Patriot și apărarea spațiului aerian
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, marți, într-un interviu acordat Agerpres, că estimează că în februarie va fi semnat contractul privind sistemul Patriot care îl înlocuiește pe cel cedat de România către Ucraina.
„Vreau să salut faptul că, la sfârșitul acestui an, Guvernul american a luat decizia să aprobe livrarea către România a trei sisteme Patriot, care erau în program. În plus, față de aceste trei sisteme, în ceea ce privește acest sistem, pe care l-am donat, care are o valoare de aproximativ 300 de milioane, deja, parteneri din trei state membre NATO au contribuit din punct de vedere financiar, România urmând să plătească doar transportul și, probabil, TVA pentru acest echipament”, a afirmat Angel Tîlvăr.
„Ne așteptăm ca semnarea pentru acest sistem să aibă loc în luna februarie”, a mai adăugat acesta.
El evaluează că „foarte repede, acest sistem a fost aprobat și contractul va fi semnat, ceea ce se încadrează în estimările noastre, atunci când am luat decizia susținută de Parlament de a face această donație”.
Despre cedarea unui sistem Patriot către Ucraina, ministrul Angel Tîlvăr spune că „a fost o decizie de țară”.
Ministrul a vorbit și despre proiectele de lege privind apărarea spațiului aerian. Este vorba despre proiectul Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național și proiectul Legii privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului roman – ambele trimise către Parlament, dar și la proiectul Legii Apărării Naționale și al Legii pregătirii populației pentru apărare – acestea două fiind în faza de obținere de avize.
În ceea ce privește apărarea spațiului aerian național, ministrul amintește că resturi de drone care au fost lovite de apărarea antiaeriană din Ucraina au căzut, pe 17 ianuarie, pe teritoriul național.
„Au fost mai multe evenimente de acest gen. De fiecare dată, noi am activat procedurile pe care le avem în astfel de situații și de la situație la situație, am luat toate măsurile care se impun, motiv pentru care probabil că știți că anul trecut, când am mai avut un incident asemănător, însuși secretarul general NATO, domnul (Mark -n.r.) Rutte, a apreciat felul în care România împreună cu aliații acționează în astfel de situații”, spune ministrul.
Tîlvăr estimează că și cele două legi aflate în proces de avizare „la începutul acestei sesiuni își vor găsi și ele locul în Parlamentul României”.
„Ele împreună fac sens, pentru că fiecare din aceste legi aduce noi elemente care să complinească acest cadru legislativ de care este nevoie și care nu face altceva decât să precizeze și să aducă mai multă acuratețe rolului pe care diferitele instituții ale statului român îl au în astfel de situații, pentru că Armata este doar o componentă a felului în care o țară se apără, inclusiv în astfel de situații”, mai spune ministrul.
Angel Tîlvăr mai afirmă că niciodată nu s-a pus problema doborârii de drone de către România în spațiul aerian ucrainean.