Donald Trump a dansat la învestire pe un imn gay (Video)

Publicat: 21 ian. 2025, 19:32, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Donald Trump a dansat la învestire pe un imn gay (Video)
Foto: mathnovice.com

Interpretat de şase cântăreţi costumaţi, fiecare întruchipând un personaj stereotip din imaginarul homoerotic (un cowboy mustăcios, un instalator, un motociclist îmbrăcat în piele), „Y.M.C.A.” este „un manifest al mândriei gay”, a declarat Henri Belolo, co-creatorul grupului Village People, în documentarul Secret Disco Revolution.

Titlul principal al celui de-al treilea album Village People, „Cruisin’”, melodia „Y.M.C.A.” se referă la Young Men’s Christian Association, o mişcare creştină de tineret care oferea facilităţi sportive şi cazare pentru tineri. Dar aceste locuri erau folosite şi ca locuri de întâlnire gay. Versurile, scrise în colaborare de Henri Belolo, Victor Willis şi Jacques Morali, el însuşi homosexual, sunt fără echivoc gay: „Este distractiv să stai la Y.M.C.A./Ei au totul pentru ca tinerii să se distreze/ Poţi petrece timp cu toţi băieţii”, cântă trupa.

Negând semnificaţia sa originală, Donald Trump a făcut din celebrul hit disco melodia victoriei sale la Casa Albă. Imaginile cu coregrafia sa pe această muzică în timpul campaniei sale au devenit virale. Şi, parcă pentru a-l susţine pe viitorul preşedinte, Village People a acceptat să cânte la festivităţile din jurul inaugurării sale.

Alegerea pare surprinzătoare, având în vedere că al 47-lea preşedinte al Statelor Unite se opune drepturilor LGBT+ şi doreşte să „pună capăt delirului transgender” din prima sa zi la Casa Albă.

Pentru a-şi justifica participarea la învestirea lui Donald Trump, trupa a declarat pe Facebook că „muzica ar trebui să fie cântată indiferent de preferinţele politice” pentru „a uni ţara după o campanie tumultuoasă în care candidatul nostru preferat (Kamala Harris, n.r.) a pierdut”.

Creată în 1977 de francezul Jacques Morali, Village People a fost iniţial destinată „exclusiv pieţei gay”, a declarat acesta pentru revista Rolling Stone. Numele grupului face referire la Greenwich Village, cartierul gay din New York.

„Mi-am spus că homosexualii nu au o trupă, că nu există nimeni care să personifice homosexualii”, a declarat Jacques Morali pentru revistă. „Nu m-am gândit niciodată că heterosexualii vor pune mâna pe ea.”, a mai spus acesta.Încă de la difuzarea sa iniţială, „Y.M.C.A.” a fost legată de comunitatea gay. În film şi televiziune, este adesea folosit pentru a sublinia homosexualitatea unui personaj. În 2017, cântăreţul britanic Boy George a conceput, de asemenea, o nouă versiune a cântecului împreună cu YMCA Australia pentru a susţine căsătoria pentru toţi.Village People au susţinut mult timp această interpretare a „Y.M.C.A.”. David Hodo, alias muncitorul în construcţii din trupă, şi Randy Jones, cowboy-ul, au declarat în 2008 pentru site-ul Spin că era posibil să se vadă cântecul ca un imn gay datorită ambiguităţii versurilor sale.„Dacă eşti un atlet heterosexual, poţi interpreta versurile Y.M.C.A. într-un fel. Iar dacă eşti un bărbat gay şi eşti obişnuit să flirtezi, poţi interpreta cântecul într-un mod diferit”, a declarat Randy Jones.

Apropierea cântecului de tabăra Trump a estompat semnificaţia sa originală. În 2020, în timpul campaniei sale, Donald Trump a transformat literele „YMCA” în acronimul „MAGA”, care însemna „Make America Great Again”, sloganul său. Victor Willis, co-compozitorul cântecului, a condamnat această utilizare politică a literelor.Cântăreţul, care l-a interpretat pe poliţistul din Village People, l-a acţionat în justiţie pe Donald Trump înainte de a-şi retrage pretenţia de a beneficia de drepturile de autor obţinute în urma campaniei. „Beneficiile financiare au fost considerabile”, a recunoscut el pe Facebook în 2 decembrie.„Se estimează că Y.M.C.A. a câştigat câteva milioane de dolari de când preşedintele ales a decis să folosească melodia. În cele din urmă, îi mulţumesc pentru că a ales să folosească cântecul meu”. În acelaşi mesaj, Victor Willis asigurase că melodia nu era în niciun caz un imn gay: „Aceasta este o presupunere falsă care provine din faptul că co-scenaristul meu era homosexual, la fel ca unii (dar nu toţi) membrii Village People, şi că primul album Village People era foarte clar despre viaţa homosexualilor”.