Morun de 888 kg? Internauții se ceartă pe o imagine chipurile de la 1890

Publicat: 21 ian. 2025, 22:19, de Evelin Ceciu, în SOCIAL , ? cititori
Morun de 888 kg? Internauții se ceartă pe o imagine chipurile de la 1890
Morun de 888 kg, „privegheat” de niște pescari cu pălării noi, toate la fel. E ceva dubios aici? Dacă ar fi adevărată, însăși imaginea ar fi o performanță în sine, pentru arta fotografică de la 1890 / Foto: Facebook / RomaniaNonStop

Povestea unui morun legendar de 888 kg încaieră internauții: fotografie istorică sau creație a inteligenței artificiale (IA)?

O imagine care ar surprinde cel mai mare pește prins vreodată în România este cu un morun de 888 kg. A devenit virală pe internet, declanșând o dezbatere aprinsă. În timp ce unii consideră fotografia un document istoric, alții susțin că este generată cu inteligență artificială (AI), scrie stiridecluj.ro

Captura demnă de poveștile pescărești ar fi de pe la 1890. Dacă ar fi adevărată, însăși calitatea imaginii de epocă ar fi o altă performanță.

Fotografia este însoțită de următorul comentariu, pe Facebook, în grupul RomâniaNonstop:

„Cel mai mare pește capturat vreodată în România a fost un morun (Huso huso), regele sturionilor și al apelor Dunării. Acest exemplar impresionant a fost prins pe brațul Sfântul Gheorghe al Dunării în anul 1890. Morunul cântărea nu mai puțin de 888 de kilograme, o masă extraordinară pentru un pește de apă dulce.

Din totalul său, aproximativ 600 de kilograme reprezentau carne, iar 127 de kilograme erau icre. Doar capul peștelui cântărea 143 de kilograme, subliniind dimensiunea colosală a acestei capturi. Acest eveniment rămâne un record în istoria pescuitului din România.

Morunii, fiind cei mai mari pești de apă dulce din lume, pot trăi peste o sută de ani și atinge dimensiuni impresionante. Cu toate acestea, populația lor este în scădere din cauza braconajului și a pierderii habitatului”. 

Comentariile internauților despre un morun-monstru rămân în coadă de pește

  • „De AI ați auzit?” întreabă un utilizator, sugerând că imaginea ar putea fi falsificată digital.
  • „Nu e AI… ceața aia e naturală, se vede că e din 1890”, ripostează altcineva. Apoi spune că peștele ar fi fost urcat pe barcă prin scufundarea acesteia sub el.
  • „Magazinul satului a vândut multe pălării identice… și, ce să vezi, erau și patru gemeni”. Un alt comentator face aluzie la uniformitatea pescarilor din fotografie.
  • „Morunul nu e pește de apă dulce, urcă în Dunăre doar pentru înmulțire”, spune altcineva, contestând detaliile biologice ale poveștii.
  • „D-aia se zice să nu crezi ce zic pescarul și vânătorul”, conchide un alt utilizator, evocând reputația pescarilor pentru exagerări.

Unii susțin că, deși fotografia ar putea fi falsă, povestea ar putea avea un sâmbure de adevăr.

„Faptul că morunii pot atinge o tonă și șapte metri lungime este documentat, iar capturi similare au fost raportate în jurul anului 1900”, potrivit unui alt comentator.