Aniversare a „Bătăliei de la Galați”, în care 3.000 de români au apărat orașul de 12.000 de soldați din Armata a 6-a Rusiă

Publicat: 22 ian. 2025, 08:18, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Aniversare a „Bătăliei de la Galați”, în care 3.000 de români au apărat orașul de 12.000 de soldați din Armata a 6-a Rusiă

La „Monumentul Apărătorilor Orașului” a fost aniversată „Bătălia de la Galați”, în care, în ianuarie 1918, aproximativ 3.000 de români, militari și gălățeni de la Compania de Pompieri, polițiști și civili, au apărat orașul care era atacat de 12.000 de soldați bolșevici din Armata a 6-a Rusă care au bombardat Galațiul și intenționau să îl ocupe, să jefuiască și să îi dea foc.

Mai ales în aceste zile, după ce rapoartele prezentate de serviciile secrete în CSAT au făcut referiri la intervenția unor „actori statali” pentru manipularea campaniei pentru alegerile prezidențiale, asta demonstrând faptul că Federația Rusă își dorește ca România să se întoarcă în sfera sa de influență, are semnificații speciale aniversarea unui moment istoric despre care nu s-a vorbit până în 1990, tocmai din cauză că eram în sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Este vorba de „Bătălia de la Galați”, care s-a desfășurat în perioada 7-9 ianuarie 1918 pe „stil vechi”, respectiv 20-22 ianuarie după calendarul gregorian, în care 3.000 de români, militari și civili au apărat orașul de atacul a 12.000 de militari ruși, care oficial ne erau aliați, dar în retragerea lor către granița de la Prut voiau să jefuiască casele gălățenilor și să devasteze și să incendieze orașul.

Și în acest an, zeci de gălățeni au venit să depună flori la „Monumentul Apărătorilor Orașului”, reconstruit în 2018 după ce vechiul monument, din 1923, a fost demolat în anii 60.

Militarii ruși au părăsit frontul în urma ordinului dat de Lenin la Moscova

Armata a 6-a Rusă, formată din trei corpuri de armată, cu câte două divizii fiecare, era poziționată pe aliniamentul Galați – Tecuci al fortificațiilor Focșani – Nămoloasa – Galați. Armata Română avea pe sectorul Tecuci – Galați doar Divizia a 4-a.

La o lună și jumătate de la „Marea Revoluție”, la sfârșitul lunii decembrie 1917, Divizia a 13-a din Armata a 6-a Rusă a cerut retragerea de pe front, însă solicitarea generalului Șerbacev a fost respinsă de autoritățile române. Însă, în urma ordinului dat de Lenin de la Moscova, militarii ruși nu au mai recunoscut autoritatea generalului Șerbacev și au părăsit frontul.

În ziua de 16 ianuarie 1918, Diviziile 2 și 4 ale Armatei a 6-a Ruse au părăsit frontul și se îndreptau spre Galați, pentru a se retrage peste Prut, către Reni și Odesa. În apropierea Galațiului se afla Corpul 4 Siberian al Armatei Ruse, iar în oraș se afla Divizia a 10-a a Armatei a 6-a Ruse, ai cărei comandanți plănuiau să atace din interior, să dea foc Galațiului, pentru a facilita trecerea trupelor bolșevizate către Prut. În total, erau 12.000 de soldați ruși.

Rușii au umplut cu păcură rezervoarele mașinilor Companiei de Pompieri, ca să dea foc Galațiului

În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, rușii atacaseră Compania de Pompieri și umpluseră cu păcură rezervoarele mașinilor de pompieri, pentru a incendia orașul. Românii, militari, pompieri, polițiști și civili, au descoperit acțiunea rușilor, i-au atacat și au recuperat mașinile.

Orașul era înconjurat de la vest și nord, iar la est, peste Prut, în zona Giurgiulești, erau alte efective ale Armatei Ruse. În ziua de 20 ianuarie rușii bombardaseră orașul, iar artileria română a răspuns, bombardând pozițiile rușilor din apropierea orașului. În Galați, Regimentul 21 Infanterie din Armata Română a trimis două companii pe dealul Țiglinei, iar patru companii de infanterie și mitraliere din Batalionul 2, Regimentul 6 Infanterie „Mihai Viteazul”, au fost poziționate în localități din jurul orașului. Erau pregătiri de luptă și pe Dunăre. Patru vedete militare ale Marinei Militare și o șalupă dotată cu tunuri și mitraliere au fost pregătite pentru a apăra Galațiul de pe Dunăre.

Trupele române au trecut la un atac concertat asupra rușilor. La loviturile artileriei, s-au adăugat bombardamentele aviației, cu 3 aeroplane militare care bombardau trupele ruse, dar și atacurile nimicitoare ale vedetelor militare de pe Dunăre.

Însă lovitura decisivă a fost atacul corp la corp, „la baionetă”, al Diviziei a 8-a, condusă de colonelul Bădescu, care a luat prin surprindere trupele ruseşti poziționate între Balta Mălina şi Balta Calica, împingându-i pe ruși la malul Siretului, unde au capitulat.

Orașul Galați, decorat cu „Croce di Guerra” de Regele Italiei și „La Croix de Guerre” de președintele Franței

Faptul că 3.000 de militari și civili români au reușit să învingă 12.000 de ostași ruși a dus faima Galațiului în Europa. Pe 25 mai 1921, la ordinul Regelui Victor Emanuel al 3-lea al Italiei, generalul Pietro Badoglio, şeful Marelui Stat-Major al Armatei Italiene, a venit la Galaţi pentru a acorda oraşului „Croce di Guerra”.

Pe 11 octombrie 1922, la ordinul președintelui de atunci al Franței, Alexandre Millerand, generalul Henri Mathias Berthelot, fostul şef al Misiunii Franceze în România, a venit la Galați  pentru a le oferi gălăţenilor „La Croix de Guerre”.