Primul caz de febră tifoidă în Republica Moldova, din ultimii șase ani!
Ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Ala Nemerenco, a anunțat un caz de febră tifoidă la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, care locuieşte în oraşul Tiraspol. Ultimul caz de febră tifoidă raportat în Republica Moldova a fost în anul 2019, la o persoană revenită din Irak.
”Recent, în Republica Moldova a fost înregistrat un caz de febră tifoidă la un tânăr în vârstă de 20 de ani, originar din Nigeria, care locuieşte în oraşul Tiraspol. Tânărul a prezentat simptome ale bolii – febră, frisoane, cefalee, vomă, dureri abdominale şi musculare şi s-a adresat la medic, fiind spitalizat într-o instituţie medicală din Chişinău, starea de sănătate a acestuia este de gravitate medie”, a anunţat pe Facebook ministrul Sănătăţii din Republca Moldova.
Cazul de febră tifoidă de la Chișinău este considerat de import, tânărul venind din Nigeria. Examenul de laborator a confirmat această boală.
Potrivit anchetei epidemiologice, ”persoana s-a aflat, în perioada 10.12.2024 – 04.01.2025, în Republica Federală Nigeria”. ”Conform anamnezei clinico-epidemiologice şi a istoricului de călătorie într-o ţară endemică febrei tifoide, a fost indicat examenul de laborator, rezultatul fiind pozitiv. În Republica Moldova, ultimul caz de febră tifoidă a fost raportat în anul 2019, la o persoană revenită din Irak”, a explicat Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Infecție bacteriană, prevenibilă prin vaccinare
Febra tifoidă este o boală cauzată de bacteria Salmonella typhi, care infectează intestinul subțire și provoacă febră înaltă, frisoane, dureri abdominale, greață, vărsături, deshidratare, cefalee. Febra tifoidă se mai numește și febră enterică.
Această boală se răspândește, de obicei, prin alimente sau apă contaminate cu Salmonella typhi. Acest lucru se poate întâmpla dacă persoana infectată cu bacteria atinge un aliment sau o băutură fără să se spele pe mâini. Infectarea poate apărea dacă apa reziduală (apa care poate conține urme de fecale sau urină) poluează apa considerată potabilă sau este folosită pentru spălatul alimentelor destinare consumului.
Febra tifoidă poate fi fatală dacă nu este tratată rapid. Cu tratament medicamentos majoritatea pacienți se vindecă și se recuperează complet. Din milioanele de cazuri diagnosticate cu febră tifoidă în fiecare an, aproximativ 1% până la 2% din cazuri sunt fatale. Febra tifoidă poate prevenită prin vaccinare.