Transnistria este gata să cumpere gaz din Moldova, spune liderul susținut de Kremlin

Publicat: 22 ian. 2025, 06:34, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Transnistria este gata să cumpere gaz din Moldova, spune liderul susținut de Kremlin

Regiunea separatistă moldovenească Transnistria a fost de acord să cumpere gaze naturale de la Moldovagaz pentru a rezolva criza energetică în curs de desfășurare, a declarat luni liderul regiunii, sprijinit de Moscova, Vadim Krasnoselsky.

Furnizarea de gaze către Transnistria a fost oprită la 1 ianuarie de către compania rusă Gazprom din cauza unui litigiu cu Republica Moldova privind datoria de 709 milioane de dolari, lăsând 400.000 de locuitori fără încălzire sau apă caldă. Krasnoselsky, care a vizitat recent Moscova în căutarea aprovizionării cu gaze „umanitare”, a declarat că Transnistria a acceptat oferta Moldovei de a furniza gaze prin Moldovagaz.

Compania de energie din Transnistria, TiraspolTransGaz, a informat Moldovagaz despre intenția sa de a plăti integral, deși nu a fost dat un termen pentru reluarea livrărilor, a spus Krasnoselsky.

„Până la 1 ianuarie 2025, regiunea transnistreană nu plătea gazul provenit din Federația Rusă. Scriptic sunt adunate datorii de miliarde de euro, pe care regiunea din estul Republicii Moldova ar trebui să îl plătească Gazpromului, dar autoritățile de la Moscova pun această datorie pe umerii Republicii Moldova ca entitate statală, prin intermediul Moldovagaz, care este o entitate controlată de Gazprom și care avea un fel de monopol pe importul de gaz în Republica Moldova până acum câțiva ani”, preciza Mihai Isac, analist de politică externă și senior editor la agenția de presă Kara Deniz Press în cadrul podcasturilor Puterea.

Anunțul vine la doar câteva zile după ce șeful interimar al Moldovagaz a sugerat că compania va recunoaște datoria disputată de 709 milioane de dolari către Gazprom. Gazprom deține 50% din acțiunile Moldovagaz, în timp ce guvernul Republicii Moldova deține 35,6% și Transnistria 13%.

Moldova a făcut aluzie la planuri de naționalizare a Moldovagaz, invocând presupusele încercări ale Rusiei de a folosi energia, ca pe o armă pe fondul crizei. Moscova a acuzat Moldova și Ucraina pentru situație, acuzând Kievul că stopează tranzitul gazelor și Moldova că nu a reușit să stingă datoriile.

Chișinăul și UE au contrapus, indicând rute alternative de aprovizionare către Transnistria prin Balcani și acuzând Gazprom că exagerează problema datoriei.

Vorbim de două lumi paralele în Republica Moldova

Kremlinul a declarat joi că este gata să „ajute” Transnistria, dar intenția îi este îngreunată de lipsa „acțiunilor logistice” din partea Republicii Moldova.

„În acest moment vorbim de două lumi paralele. În Republica Moldova, în zona controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău, autoritățile cu ajutorul partenerilor strategici cum este România, au reușit să asigure gaz și electricitate pentru populația civilă, dar și pentru industria care mai există în această regiune. Deci nu putem vorbi de o criză a gazelor în Republica Moldova, în zona controlată de autoritățile constituționale.

Când vorbim de regiunea aflată sub ocupație militară rusă ilegală, ceea ce noi numim regiunea transnistreană situația este grea. Este o situație creată de Federația Rusă pentru a pune presiune pe Republica Moldova. Cetățenii Republicii Moldova din zona transnistreană nu pot fi abandonați de autoritățile de la Chișinău, un lucru care este bine știut de către Moscova, dar liderii așa zisului regim de la Tiraspol refuză practic orice negociere și orice formă de ajutor din partea Republicii Moldova,” arată analistul de politică externă Mihai Isac, în cadrul podcasturilor Puterea.

Transnistria, care și-a declarat independența după prăbușirea Uniunii Sovietice, este recunoscută internațional ca parte a Moldovei, dar se bazează pe sprijinul militar și financiar al Rusiei. Aproximativ 1.500 de militari ruși rămân staționați în regiune.