Piețele reacționează pozitiv, după primele trei zile de la preluarea fotoliului de la Casa Albă de Donald Trump. Bursa de la București s-a revigorat
Reacţia pieţelor după învestirea preşedintelui Donald Trump nu a întârziat să apară. Bursa de pe Wall Street a crescut alimentată de companiile din energie. Bursele europene au oscilat între creşteri şi scăderi. Pieţele valutare se confruntă cu volatilitate, iar bitcoin atinge noi maxime.
Bursa de Valori București (BVB) evoluează spre creștere. Ziua de miercuri, 22 ianuarie, promite să fie marcată de creșteri în valoare a acțiunilor.
Indicele principal al pieței, BET, care include cele mai lichide 20 de companii listate la BVB, era în creștere, la jumătatea zilei, după deschiderea tranzacțiilor.
BET înregistra o apreciere de 0,54%, până la 17.017,71 puncte.
Ordinele de vânzare predomină în piață, pe fondul creșterii valorii acțiunilor.
Rulajul tranzacţiilor era de 19.253.336,17 milioane de lei (3.868.928,58 milioane euro).
Indicele BET-XT (al celor mai lichide 25 de titluri) înregistra o creștere de 0,54%, iar indicele BET-BK (reperul fondurilor de investiţii) creștea cu 0,77%.
Indicele BET-Plus avea un avans de 0,52%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor creștea cu 0,97%, iar BET-NG (al companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor) înregistra un avans de 0,29%.
Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, era pe minus cu 0,01%.
Cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor au fost înregistrate de Romcab (+14,73%), Sinteza (+14,15%) şi UCM Reşiţa (+3,39%).
În schimb, scăderi au avut loc la acţiunile Bittnet Systems Bucureşti (-1,74%), Compa (-1,10%) şi AAGES (-0,79%).
Pieţele financiare externe au manifestat o volatilitate crescută, în urma învestirii preşedintelui Trump la Washington – în ziua inaugurării pieţele din Europa au reacţionat pozitiv la absenţa unor măsuri tarifare imediate, determinând aprecieri ale unor valute precum euro şi lira sterlină, însă declaraţiile ulterioare ale noului preşedinte privind intenţia de a impune un tarif de 25% asupra importurilor din Mexic şi Canada au inversat rapid acest trend.
Anunţul tarifelor a dus la deprecierea pesoului mexican şi a dolarului canadian, în timp ce dolarul american s-a întărit.
Bursa americană a fost închisă luni, însă nu pentru a marca ziua în care Trump a depus jurământul, ci în onoarea lui Martin Luther King Jr., cel mai proeminent lider al mişcării pentru drepturile civile.
Marţi, indicele Dow Jones a deschis şedinţa în creştere cu 0,6%, S&P 500 avea plus 0,4%, iar indicele companiilor din tehnologie Nasdaq Composite oscila între creştere şi scădere.
Dinamica mai bună pentru companiile din sectoarele industrial, financiar şi energie (Dow Jones) a fost favorizată de discursul lui Trump. „Drill, baby, drill“, a spus acesta la ceremonie.
În acelaşi timp, indicii bursieri europeni au înregistrat creşteri modeste în ziua inaugurării, dar au fost afectaţi ulterior de incertitudini legate de politicile comerciale ale SUA.
Marţi, peisajul european era mixt, de la scădere de 0,02% pentru indicele german DAX la o creştere de 0,35% pentru indicele francez CAC 40.
Companiile din BET au avut, spre închiderea şedinţei de marți, un plus de 0,24% după ce a scăzut uşor în sesiunea de luni.
Indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra un avans de 0,22%, potrivit MarketWatch.