Gabriela Crețu, revoltată de măsurile lui Bolojan. Fosta soție a lui Dumitru Buzatu crede că „austeritatea nu este o soluție la criză”
Gabriela Crețu, o figură marcantă a politicii românești, a ocupat de-a lungul carierei diverse funcții publice, de la deputat și europarlamentar, până la senator și reprezentant permanent al Senatului României pe lângă instituțiile europene. Activitatea sa, controversată uneori, reflectă o implicare constantă în spațiul politic și administrativ.
Gabriela Crețu, protest împotriva austerității
Recent, Gabriela Crețu a fost implicată într-un protest organizat în Senat împotriva măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate de Ilie Bolojan. Aceste măsuri includ eliminarea a 178 de posturi, ceea ce, în opinia sa, reprezintă un impact semnificativ asupra funcționării instituției.
Crețu a explicat că a participat la protest din solidaritate cu colegii săi și pentru a susține un principiu important: austeritatea nu este o soluție viabilă în perioade de criză. Ea a invocat experiența anului 2009, când măsurile de austeritate au generat, în opinia sa, mai multe probleme economice, precum dificultăți în plata ratelor bancare și riscuri pentru stabilitatea financiară a băncilor.
„Da, și eu am fost printre protestatari. Așa cum știți sau nu, eu nu am mai candidat la alegerile din decembrie, așa că am revenit la postul care era suspendat, dat fiind alegerea mea ca senator, de reprezentant permanent pe lângă instituțiile europene. Am reluat funcția pe care o aveam anterior alegerii ca senator”, a declarat Gabriela Crețu, contactată de HotNews.ro.
„Eu am trăit 2009 și am văzut că austeritatea nu este o soluție la criză. Ceea ce va urma va fi doar o accentuare a crizei, pentru că un număr de oameni nu-și vor mai plăti ratele la bancă, băncile vor avea probleme etc”
Critici asupra reducerii de personal
Fosta senatoare a subliniat că susține ideea de eficientizare, dar consideră că deciziile trebuie luate în urma unor analize detaliate și dezbateri. Ea a atras atenția asupra impactului negativ pe care desființarea a 178 de posturi îl poate avea asupra unei instituții care trebuie să asigure sprijinul tehnic pentru senatori, mai ales pentru cei nou aleși.
În acest context, Crețu a criticat lipsa de asumare a responsabilității din partea celor care au condus Senatul până acum. Ea a sugerat că, dacă instituția nu a funcționat bine, problema nu poate fi rezolvată doar prin concedieri masive, ci printr-o abordare mai bine gândită.
Gabriela Crețu a explicat că funcția sa de reprezentant permanent este reglementată prin lege și nu poate fi eliminată prin simpla reorganizare a organigramei. Potrivit acesteia, orice modificare a statutului acestei funcții ar necesita schimbarea cadrului legislativ.
De asemenea, Crețu a subliniat că revenirea sa pe acest post a fost realizată în conformitate cu contractul său de muncă. Ea a adăugat că, la momentul numirii din 2009, experiența sa ca europarlamentar a fost un factor determinant pentru ocuparea acestei funcții, care presupune cunoașterea aprofundată a mecanismelor instituțiilor europene și naționale.
„Văd că cei care au condus până acum nu-și asumă responsabilitatea că n-a mers bine. Poate că a mers bine. Dar dacă n-a mers bine instituția și e necesar să fie dați afară atâția oameni, nu unul, doi, trei… 200 de oameni este enorm pentru o instituție care trebuie să asigure continuitatea unui Senat care în mare parte e format din membri nou aleși, care au nevoie de suport absolut din partea tehnicului”, a explicat aceasta.
Cariera politică a Gabrielei Crețu
În 2004, Gabriela Crețu a intrat în politică în calitate de deputată, iar ulterior a fost aleasă europarlamentar, reprezentând România în Parlamentul European. În 2009, a fost numită reprezentant permanent pe lângă instituțiile europene din partea Senatului României. Această funcție a fost suspendată în 2012, când a câștigat primul dintre cele trei mandate consecutive de senator. După încheierea mandatului senatorial în 2024, Gabriela Crețu a revenit la funcția pe care o ocupase anterior.
Referindu-se la acest parcurs, Crețu a declarat că numirea sa ca reprezentant permanent nu a fost rezultatul unui concurs, ci al unei decizii a Biroului Permanent al Senatului. Ea a justificat această alegere prin experiența dobândită ca europarlamentar și cunoștințele despre modul de funcționare al Parlamentului European și al celui românesc.