„Indexarea pensiilor este obligatorie”, spune un fost premier. Cum argumentează

Publicat: 22 ian. 2025, 17:26, de Rona David, în POLITICĂ , ? cititori
„Indexarea pensiilor este obligatorie
Pensionarii, în joc de glenză. Când ar putea fi indexate, totuși, pensiile

Indexarea pensiilor, de la 1 ianuarie, nu a mai fost posibilă din cauza problemelor legate de buget. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că înghețarea pensiilor pe întreg parcursul anului ar fi singura soluție.

Fostul premier Viorica Dăncilă a vorbit la B1 despre cum au fost cheltuiți, anul trecut, banii publici, despre o obligativitate a indexării pensiilor și despre paradoxul Legii 360.

„Indexarea este obligatorie, pentru că această creștere a prețurilor a fost rezultatul unei guvernări eronate. Această situație bugetară dezastruoasă vine din 2024, când a fost un adevărat dezmăț al bugetului de stat.

Eu vă spun că numai în noiembrie 2024 au fost 6.000 de angajări la stat. Deci gândiți-vă cum a fost folosit banul public pe protocolul de stat. Au fost 136 de miliarde de lei cheltuite numai pentru ospățuri, pentru mașinile de partid ș.a.m.d.”

Viorica Dăncilă vorbește despre subvențiile mari din 2024, pentru partide.

„Uitați-vă că au luat niște subvenții extraordinar de mari chiar în septembrie anul trecut. Au mai fost mărite subvențiile pentru partide. Deci tu, ca un guvern serios, când vii și spui: începând cu 1 ianuarie, vor fi indexate pensiile, aveai deja anvelopa necesară cu care să faci această indexare, fiindcă tu ai direcționat banii în alte direcții”.

Noi avem un paradox: Legea 360 nu este nici prorogată, dar nu este nici aplicată în totalitate în bugetul pe 2025

„Noi nu știm câte puncte de stabilitate avem în buget, ce sumă prindem, pentru că avem o serie de calcule greșite. Avem mulți pensionari care încă nu și-au primit talonul de pensie.

Este greu de explicat că sunt șase luni, șapte luni de când oamenii nu au avut pensie, nu au avut nici salariu. Pe de altă parte, mica recalculare o dată se aplică, o dată nu se aplică.

O dată spui că ai soft, o dată spui că nu ai soft. Nu vedem în bugetul de stat introdusă plafonarea, care presupune o sumă foarte mare, peste 1.000.000.000 euro pe care trebuie să o dai furnizorilor de energie. Este clar că, dacă tu nu prinzi acum această plafonare, vor crește și prețurile la energie.

Deci este un haos total, iar acum justificăm că nu avem bani. Noi trebuie în primul rând să vedem de ce nu avem acești bani și să găsim acești bani pentru anii următori”, este opinia fostului premier.

În medie, pensionarii din România au pierdut 330 de lei, bani pe care i-ar fi putut încasa de la 1 ianuarie. Potrivit ministrului Finanțelor, bugetul va fi votat fără indexarea pensiilor și a salariilor, iar procedura nu mai poate fi luată în calcul pe parcursul acestui an.