Forumul Economic Mondial: 33 de clustere industriale se angajează în sprijinul creșterii economice, creării de locuri de muncă și reducerii emisiilor
Organizatorii Forumului Economic Mondial (WEF), care se desfășoară la Davos, au anunțat inițiativa a 33 de clustere industriale din 16 țări, de a se angaja în sprijinul creșterii economice, în crearea de locuri de muncă și reducera emisiilor de carbon.
13 noi clustere industriale din Australia, Brazilia, Columbia, India, Olanda, Arabia Saudită, Suedia, Thailanda și Regatul Unit s-au alăturat inițiativei Clustere Industriale în Tranziție a Forumului Economic Mondial (WEF).
Cei 33 de membri ai inițiativei, din 16 țări, reprezintă o reducere potențială a emisiilor de gaze cu efect de seră echivalentă cu emisiile anuale ale Arabiei Saudite.
Un nou raport subliniază rolul esențial al clusterelor industriale în accelerarea implementării infrastructurii de energie curată la scară globală. Citiți raportul complet aici și aflați mai multe despre inițiativa Clustere Industriale aici. Urmăriți Întâlnirea Anuală aici și pe rețelele sociale folosind #WEF25.
Treisprezece clustere industriale de top din Australia, Brazilia, Columbia, India, Olanda, Arabia Saudită, Suedia, Thailanda și Regatul Unit s-au alăturat recent inițiativei Clustere Industriale în Tranziție a Forumului Economic Mondial.
Inițiativa Clustere Industriale în Tranziție, lansată pentru prima dată la COP26 în 2021 și dezvoltată în colaborare cu Accenture și EPRI, cuprinde acum 33 de clustere din 16 țări și cinci continente, fiind cea mai mare coaliție de companii și instituții publice aflate în aceeași locație, care se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GHG), în timp ce sprijină creșterea economică și crearea de locuri de muncă.
Cei 33 de semnatari reprezintă împreună o reducere potențială a emisiilor echivalente cu 832 de milioane de tone de dioxid de carbon – aproximativ emisiile anuale ale Arabiei Saudite. De asemenea, aceștia contribuie direct cu 492 de miliarde de dolari la produsul intern brut (PIB) și susțin 4,3 milioane de locuri de muncă.
În plus, un nou raport, publicat în colaborare cu Accenture și EPRI, subliniază astăzi cum clusterele industriale – zone sau huburi geografice concentrate, în care industrii, companii și instituții interconectate colaborează pentru a stimula creșterea economică – pot sprijini implementarea infrastructurii de energie curată la nivel global. Raportul pune în evidență modele de afaceri inovative și colaborative, atât în interiorul clusterelor, cât și între acestea, inclusiv modele care utilizează puterea tehnologiilor digitale.
„Atât acțiunile la nivel de clustere industriale individuale, cât și colaborarea între regiuni pot permite implementarea consistentă a noii infrastructuri care va sprijini reducerea emisiilor și creșterea economică”, a declarat Roberto Bocca, șeful Centrului pentru Energie și Materiale, Forumul Economic Mondial.
„Conectarea clusterelor industriale pe baza geografiei și industriilor va accelera tranziția energetică și va contribui la construirea unei economii globale mai rezistente și sustenabile.”, a subliniat acesta.
Adăugarea a cinci noi clustere din India, cea mai rapidă economie majoră, unul din provincia Saraburi din Thailanda, epicentrul producției de beton al țării, și unul din Australia subliniază angajamentul inițiativei de a promova progresul în regiunea Asia-Pacific. Inițiativa își consolidează, de asemenea, rețeaua de clustere ancorate în porturi prin adăugarea Rotterdamului, Göteborg și Solent Cluster din Europa; Porturile Açu și Cartagena Industrial Cluster, primele comunități din America de Sud; și portul industrial Jubail din Arabia Saudită, primul membru din Orientul Mijlociu.
Cei 13 nou membri intrați în grup sunt:
- Cartagena Industrial Cluster (Columbia): Conectat la cea mai mare zonă industrială ancorată în port, acest cluster este poziționat unic pentru a deveni un hub strategic pentru producția, stocarea, distribuția, transportul și utilizarea hidrogenului curat și a combustibililor cu emisii scăzute de carbon.
- Gopalpur Industrial Park (India): Localizat strategic, acest parc industrial oferă un ecosistem exemplar pentru atragerea investițiilor din sectoare ce utilizează tehnologii de ultimă oră, inclusiv energie verde.
- Hunter Region (Australia): Regiunea Hunter este un hub al inovației și diversificării industriei, promovând colaborarea între sectoare pentru a sprijini dezvoltarea economiei emergente de energie.
- Jubail Industrial City (Arabia Saudită): De la formularea planului pentru un oraș industrial în 1975, clusterul Jubail s-a dezvoltat complet, permițând sinergii între industriile co-locate pentru a minimiza amprenta de carbon.
- Kakinada Cluster (India): Coordonat de AM Green, acest hub ancorat în port din Andhra Pradesh lucrează pentru a oferi soluții de decarbonizare industrială, inclusiv amoniac verde, hidrogen și combustibil durabil pentru aviație.
- Kerala Green Hydrogen Valley (India): Această zonă din Kerala joacă un rol central în eforturile Indiei de decarbonizare prin scalarea transportului alimentat cu hidrogen.
- Mundra Cluster (India): Situat în Gujarat, Mundra Cluster integrează inițiative de energie verde cu infrastructura pentru a sprijini proiecte industriale la scară mare.
- Mumbai Green Hydrogen Cluster (India): Acest hub industrial din Maharashtra accelerează economia hidrogenului verde, legând industriile de surse de energie sustenabile.
- Port of Açu Low Carbon Hub (Brazilia): Profitând de avantajul competitiv al Braziliei în energia regenerabilă și biocombustibili, precum și de infrastructura de top a portului, clusterul își propune să furnizeze soluții complete de decarbonizare pentru sectoare greu de decarbonizat.
- Port of Rotterdam (Olanda): Cel mai mare port și hub logistic din Europa și lider în coridoare de hidrogen verde, această zonă industrială conectează producția de energie regenerabilă la industriile din toată Europa.
- Saraburi Sandbox (Thailanda): Situată în provincia Saraburi, acest model pentru un oraș cu emisii scăzute de carbon se concentrează pe soluții de energie curată și circularitate, reducând emisiile din sectorul de producție de ciment și creând ecosisteme natură-pozitive.
- The Solent Cluster (Regatul Unit): Cu scopul de a deveni un centru principal pentru investiții în energie cu emisii scăzute de carbon, Solent Cluster va sprijini economia regională, va proteja locurile de muncă calificate și va crea noi oportunități de angajare în tehnologiile și industriile de energie cu emisii scăzute de carbon.
- Tranzero Initiative (Suedia): Focalizată inițial pe Göteborg, cel mai mare port din Scandinavia, Tranzero Energy adopta o abordare colaborativă pentru a accelera tranziția către industrii și sisteme de transport fără combustibili fosili.
„Clusterele industriale de top tratează decarbonizarea ca pe o destinație ce trebuie atinsă colectiv – o destinație ce are potențialul de a stimula creșterea afacerilor și reinvenția industriei”, a spus Stephanie Jamison, liderul global al practicii industriei resurselor și al serviciilor de sustenabilitate globale la Accenture.
„Acești lideri industriali adoptă tehnologia digitală pentru a accelera implementarea și optimizarea infrastructurii pentru zero emisii. Ei utilizează puterea datelor și inteligenței artificiale pentru a oferi informații pentru deciziile întreprinderii și ale ecosistemului, pentru a prezice progresul emisiilor și chiar pentru a facilita noi modele de afaceri care nu ar fi fost posibile anterior.”, a adăugat el.
„Cea mai scurtă cale de implementare a tehnologiilor este cea pavată prin inovație colaborativă”, a adăugat Neva Espinoza, vicepreședinte senior al EPRI pentru aprovizionarea cu energie și resurse cu emisii scăzute de carbon. „Adăugarea a 13 clustere industriale la această inițiativă globală reflectă importanța vitală a adunării tuturor părților interesate pentru a implementa tehnologiile avansate de energie, combustibili cu emisii scăzute de carbon și infrastructura de susținere a economiilor cu emisii zero.”
Raportul Forumului, „Deschiderea întregului potențial al clusterelor industriale: Soluții de infrastructură pentru energii curate”, prezintă soluții pentru clustere din întreaga valoare a lanțului energetic pentru a accelera producția, distribuția și consumul de energie curată. Ecosistemele industriale strategice construite în jurul facilităților portuare sunt evidențiate ca noduri cheie care conectează piețele internaționale și industriile regionale.
Prin 19 studii de caz din nouă țări care prezintă colaborări inovative, modele de afaceri și tehnologii digitale, cercetarea identifică trei domenii cheie de soluții:
- Dezvoltarea unei viziuni comune
- Accelerarea scalării inițiativelor de energie curată
- Consolidarea colaborării între clustere și regiuni
Inițiativa Clustere Industriale în Tranziție își propune să îmbunătățească colaborarea și să dezvolte o viziune comună între companiile co-locate și instituțiile publice, cu scopul de a stimula creșterea economică și de a reduce emisiile de CO2.
Inițiativa adună principalii actori industriali publici și privați din lume la diferite etape de ambiție și dezvoltare pentru a se alinia asupra componentelor necesare pentru a aplica competitiv pentru finanțare, a obține suportul reglementar și a lansa activități de dezvoltare la scară largă pentru tranziția clusterelor industriale.
*Indicatorii de performanță cheie ai impactului reprezintă emisiile de CO2, locurile de muncă și datele economice/PIB raportate de un număr limitat de clustere semnatare.
Întâlnirea Anuală 2025 a Forumului Economic Mondial, care are loc la Davos-Klosters, Elveția, în perioada 20-24 ianuarie, reunește lideri globali sub tema „Colaborarea pentru Era Inteligentă”.
Întâlnirea va promova noi parteneriate și perspective pentru a modela un viitor mai sustenabil și incluziv într-o eră a tehnologiilor în avans rapid, concentrându-se pe cinci domenii cheie: Reimaginarea Creșterii, Industriile din Era Inteligentă, Investițiile în Oameni, Protejarea Planetei și Reconstruirea Încrederii.