Președintele american Donald Trump a dezvăluit marți un proiect de jumătate de trilion de dolari pentru a construi infrastructura necesară pentru a consolida dominația SUA în domeniul inteligenței artificiale (AI), în anii următori, începând cu un centru de date în Texas.
Nivelul ambițiilor SUA, lovește masiv în Europa, unde liderii politici își puseseră speranțe în inteligența artificială (AI) care ar fi putut ajuta la restabilirea continentului pe poziția de liderul global în inovație și economie.
„Acesta este mai mult decât un semnal de alarmă; aceasta este o palmă peste față”, a declarat Christian Miele, partener general la firma de capital de risc Headline, care investește în firma franceză de inteligență artificială Mistral.
Europa pare că va rămâne în urmă și în domeniul AI
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit pe larg despre faptul că UE va deveni lider în inovarea AI, ca parte a unei eforturi mai ample de a ajuta regiunea să ajungă din urmă SUA și China. Președintele francez Emmanuel Macron vizează o prezentare similară la un summit global al inteligenței artificiale pe care îl va găzdui luna viitoare.
Dimensiunea planului SUA dezvăluie concentrarea acestei țări pentru a ține pasul cu China. Europa – care a pierdut deja cursa în domeniul rețelelor sociale, cloudului și cipurilor – pare că va rămâne în urmă și în domeniul AI.
În doar o săptămână, SUA au adoptat o atitudine radical mai agresivă cu privire la AI, limitând exportul cipurilor sale AI în restul lumii, renunțând la o reglementare permisivă a AI și lansând acum un mega-program de investiții pe care un investitor l-a comparat cu Proiectul Manhattan — schema americană de a produce o armă nucleară în anii 1940.
Magnitudinea planului Trump
UE are planuri de a promova lansarea hardware-ului necesar pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, cum ar fi rivalii europeni la chatbot-ul OpenAI ChatGPT.
În decembrie, Comisia a selectat șapte site-uri din bloc care ar primi finanțare pentru a construi supercalculatoare optimizate pentru AI, deschise startup-urilor și cercetătorilor pentru a-și instrui modelele AI. Suma totală a respectivei investiții a fost de 1,5 miliarde EUR, din care jumătate provine de la bugetul UE.
Investiția UE „este cu câteva ordine de mărime sub ceea ce tocmai a fost anunțat în SUA”, a declarat Holger Hoos, profesor AI la Universitatea RWTH Aachen și președinte al CAIRNE, o rețea de laboratoare de cercetare AI. Acest lucru arată că UE nu are suficientă ambiție, a spus el.
Relevanța strategică a AI nu a fost încă înțeleasă la nivel politic, în UE
Capitalistul de risc Miele reia acest lucru: „Relevanța strategică a inteligenței artificiale nu a fost încă înțeleasă la nivel politic”.
Proiectul Stargate al lui Trump intenționează să aloce imediat 100 de miliarde de dolari, bazându-se pe finanțare privată și parteneri de capital, inclusiv SoftBank din Japonia, pionierul AI OpenAI, gigantul software Oracle și investitorul MGX. Firma britanică de cipuri Arm și designerul american de cipuri AI Nvidia sunt parteneri tehnologici, alături de Microsoft, care lucrează cu OpenAI, inclusiv prin furnizarea serviciilor sale de cloud Azure.
De asemenea, UE nu are companii de AI de top care să poată atrage capital privat în aceeași măsură.
„Nu avem acești campioni Big Tech pe care îi au SUA; nu avem acest lux de a putea lucra cu ei pentru a mobiliza capitalul privat”, a declarat Giorgos Verdi, coleg de politici la Consiliul European pentru Relații Externe.
„Nu mă pot gândi, să spunem, că Mistral ar putea mobiliza acest tip de capacitate de investiții și să construiască aceste centre de date AI uriașe”, a spus el.
Alte obstacole pentru planul AI al Europei
Piețele financiare fragmentate ale Europei au reprezentat întotdeauna o barieră pentru startup-urile europene și, până acum, s-au înregistrat puține progrese reale în ceea ce privește planurile de îmbunătățire a piețelor de capital din regiune.
Energia este un alt obstacol pentru capacitatea Europei de a egala impulsul AI al SUA.
Centrele de date, în special cele care alimentează AI, sunt operațiuni consumatoare de energie. Președintele Trump a îmbrățișat sloganul „drill baby drill” și a declarat o „urgență energetică națională” pentru a stimula producția de gaze și petrol.
În Europa, prețurile la energie au crescut vertiginos în urma războiului din Ucraina, multe companii declarând că, le va fi dificil să concureze cu rivalii globali, din cauza costurilor ridicate.