Moment istoric pentru credincioși: moaștele Sfintei Împărătese Elena ajung în România
Un eveniment cu o semnificație religioasă și istorică deosebită va avea loc la sfârșitul lunii aprilie 2025, când moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman. Acesta este un moment unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române, deoarece moaștele sfintei vor fi pentru prima dată expuse în România.
Un pelerinaj istoric: Drumul moaștelor Sfintei Elena către România
Conform anunțului făcut de agenția Basilica.ro, moaștele vor ajunge în țara noastră pe 30 aprilie 2025. În prima parte a zilei, între orele 15:00 și 18:00, ele vor fi expuse la Catedrala Patriarhală din București, un loc sacru ocrotit de Sfânta Elena și fiul său, Sfântul Împărat Constantin cel Mare. Apoi, în aceeași zi, în jurul orei 19:30, moaștele vor fi transferate la Mănăstirea Pantocrator, unde vor rămâne până pe 8 mai 2025.
„Sfânta a fost înmormântată la Roma, apoi moaștele sale au fost transferate la Constantinopol – Noua Romă. În 1211, în timpul uneia dintre cruciade, cavalerii apuseni au luat moaștele de la Constantinopol și le-au dus la Veneția, de unde nu au mai fost scoase în pelerinaj decât abia după de opt secole, când au fost duse spre cinstire la Atena (…).
Astfel, după Grecia (2017), România este a doua țară ortodoxă în care poposește sfânta de când moaștele ei se află la Veneția”, informează agenția de știri Basilica.ro a Patriarhiei Române.
Această vizită este cu atât mai importantă cu cât moaștele Sfintei Împărătese Elena nu au mai părăsit Veneția decât o singură dată în ultimele opt secole. În 2017, ele au fost duse spre cinstire la Atena, marcând prima vizită într-o țară ortodoxă de la transferul lor în Italia, în 1211.
Sfânta Împărăteasă Elena a avut un rol crucial în răspândirea creștinismului. În timpul vieții, a fost o susținătoare ferventă a credinței creștine, participând alături de fiul său la transformarea Imperiului Roman într-un imperiu creștin. După moarte, moaștele ei au avut un traseu tumultuos, fiind transferate de la Roma la Constantinopol, iar mai târziu, în timpul cruciadelor, au fost duse la Veneția.
Vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, Serafim Baciu, a explicat că acest eveniment are o însemnătate spirituală deosebită, mai ales în contextul aniversării Centenarului Patriarhiei Române și împlinirii a 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325).
Evenimente dedicate pelerinajului
În perioada 5-6 mai 2025, Centrul Eparhial din Alexandria și Mănăstirea Pantocrator vor organiza Simpozionul Național „Credință, slujire și istorie în context eclezial și național. 100 de ani de patriarhat și 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic”. Acest simpozion va reuni teologi, istorici și credincioși din întreaga țară pentru a celebra contribuția Bisericii Ortodoxe Române la identitatea națională și spirituală a poporului român.
De asemenea, duminica Sfintelor Femei Mironosițe, sărbătorită anual la Mănăstirea Pantocrator, va fi prilejul unui mare pelerinaj care să marcheze sosirea moaștelor. Această tradiție, începută în 2015, aduce an de an mii de credincioși la mănăstirea din Teleorman.
Serafim Baciu a subliniat că aducerea moaștelor Sfintei Împărătese Elena în România este un prilej de întărire a credinței și de reafirmare a valorilor creștine. „Anul acesta, în care Patriarhia Română împlinește 100 de ani, bucuria evenimentelor aniversare va fi sporită de acest moment duhovnicesc. Este o ocazie de a reflecta asupra istoriei noastre și de a ne întări legătura cu valorile care ne definesc ca popor.”
„În fiecare an, în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, Mănăstirea Pantocrator îmbracă haine de sărbătoare, pentru că s-a creat o tradiție frumoasă încă din 2015, prin care la mănăstire se organizează un pelerinaj cu moaște (…).
Anul acesta, în care Patriarhia Română împlinește 100 de ani, bucuria evenimentelor aniversare ale Centenarului Patriarhiei Române va fi sporită și de acest eveniment duhovnicesc”, a declarat vicarul administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, Serafim Baciu.