Serbia a arestat și deportat 14 activiști străini. Printre ei se află și un cetățean român. MAE cere explicații Belgradului
Serbia/BELGRAD — Paisprezece activiști străini care participau la un eveniment al societății civile au fost arestați și, ulterior, expulzați de autoritățile sârbe. Nu s-a dat o explicație clară. Se așteaptă ca evoluția să fie discutată la o întâlnire a ambasadorilor UE.
Activiștii, care provin din statele membre UE și țările din Balcanii de Vest, au fost luați de poliție în miezul nopții. Ei au fost audiați, deportați și apoi li s-a interzis intrarea în Serbia pe motiv că reprezentau un „risc pentru securitate”.
Aceștia participau la un curs de formare oferit de organizații neguvernamentale (ONG-uri) și organizat de Fundația Erste, cea mai mare fundație de bănci de economii din Austria.
Ei provin din Croația, Slovenia, Slovacia, Macedonia de Nord, Albania, Moldova, România, Austria și Republica Cehă.
Printre cei expulzați se află și un cetățean român, Ștefania Neagoe. Ea a relatat incidentul printr-un mesaj postat pe Internet. Ulterior, la data de 23 ianuarie 2025, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a anunțat că a cerut explicații Serbiei, prin intermediul Ambasadei României la Belgrad.
Potrivit informațiilor postate pe rețeaua LinkedIn, Ștefania Neagoe activează în cadrul organizației non-guvernamentale Ateliere fără frontiere, care se ocupă de incluziunea socială a persoanelor vulnerabile. Conferința din Serbia avea exact această temă de discuție.
„Cum am devenit persona non grata în Serbia, pe nedrept. Dacă pentru români regimul autoritar este fie o amintire, fie un exercițiu de imaginație, pentru cetățenii sârbi este o realitate zilele acestea. Prin ce am trecut eu și alți 14 cetățeni a 8 țări europene poate deveni normalitate dacă nu acționăm cu responsabilitate față de noi și semenii noștri.
Am sosit în Belgrad pe 19 ianuarie pentru a participa la un curs de două zile dedicat sectorului ONG din Europa Centrală și de Est (NGO Academy – un program realizat în parteneriat între Vienna University of Economics and Business și ERSTE Foundation). Am finalizat cu succes cursul, am ieșit la o bere și când ne-am întors la hotel, puțin după miezul nopții, am fost așteptați de poliție, legitimați și duși la secție (Department for Foreigners).
Am stat la secție până la 4 dimineața. Nu ni s-a comunicat motivul pentru care ne aflăm acolo, deși am întrebat în repetate rânduri. Eu nu am fost interogată cu privire la nimic, însă mi s-a prezentat o hârtie în sârbă pe care am refuzat să o semnez. În document aș fi fost informată să părăsesc țara în 24h și că nu am dreptul să mă întorc în Serbia în următoarele 12 luni. Îmi doresc să știu cu ce am greșit, care este motivul pentru care am primit acest tratament”, a anunțat Ștefania Neagoe într-o postare pe Internet.
MAE a solicitat explicații statului sârb, prin intermediul Ambasadei României la Belgrad
După ce, astfel, incidentul a devenit public, MAE a transmis un comunicat oficial pe acest subiect. MAE precizează că în noaptea de 21 spre 22 ianuarie 2025,
„Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar. Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an. Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe”.
Un arestat albanez povestește
Printre arestați s-a numărat și Gazmir Memaj, care lucrează pentru Fundația Mary Ward Loreto, o organizație de caritate împotriva traficului de persoane din Tirana. Gazmir a explicat pentru Euractiv că, în jurul miezului nopții de marți, oameni care s-au prezentat ca ofițeri de poliție l-au dus pe el și un alt coleg albanez la secția de poliție. Polițiștii nu purtau uniforme, iar mașina era nemarcată.
Când a ajuns la secția de poliție, i s-a cerut să semneze o declarație scrisă în sârbă. A fost tradusă oral pentru el. Conform termenilor acestuia, documentul îi cerea să părăsească Serbia pe 23 ianuarie și îi interzicea să se întoarcă în țară timp de un an. Și pașaportul său a fost ștampilat în consecință, după cum confirmă o fotografie văzută de jurnaliștii de la Euractiv. Gazmir Memaj a spus că polițiștii nu au manifestat un comportament agresiv sau inadecvat.
A proteja „securitatea Republicii Serbia și a cetățenilor săi”
Presa croată a mai raportat că cinci cetățeni croați și-au petrecut o mare parte a nopții în custodia poliției la Belgrad. Pretextul dat a fost dorința autorităților sârbe de a proteja „securitatea Republicii Serbia și a cetățenilor săi”.
Ministrul croat de Externe și Afaceri Europene, Gordan Grlić Radman, a declarat reporterilor de la Davos că toate cazurile de „maltratare a cetățenilor croați” de către Serbia vor fi colectate și trimise Comisiei Europene și președinției poloneze a Consiliului UE.
Un insider a declarat pentru EURACTIV că se așteaptă ca evoluția să fie discutată la o întâlnire a ambasadorilor UE.
Protestele studenții sârbi împotriva președintelui Aleksandar Vučić „sunt influențate de serviciile de informații occidentale”
Arestările au avut loc în timp ce studenții sârbi protestează de câteva săptămâni împotriva președintelui Aleksandar Vučić. Autoritățile sârbe susțin, fără a furniza dovezi, că blocajele și protestele în curs sunt influențate de serviciile de informații occidentale, cu scopul de a răsturna șeful statului.
Însuși Aleksandar Vučić a menționat implicarea serviciilor străine în timpul unei intervenții pentru televiziunea Pink la sfârșitul anului 2024.Aceste afirmații au fost respinse de studenții sârbi, dar și de autoritățile croate, în special de prim-ministrul Andrej Plenković.
Seminarul ai cărui participanți au fost expulzați din Serbia s-a intitulat „Earned Income Strategies for Purpose-driven Organisations: How to Leverage Your Strengths and Navigate the Technical and Moral Limits of Markets” („Strategii pentru veniturile obținute pentru organizațiile orientate spre scop: cum să vă valorificați punctele forte și să navigați prin limitele tehnice și morale ale piețelor”. Finanțarea acestui seminar fusese asigurată de Austria.
Surse: Euractiv.fr si ziare.com