Consilier BNR, îngrijorat de situația economică a României: ‘Avem un deficit bugetar de țară în război. Suntem la fundul sacului’
România traversează o criză bugetară de proporții, avertizează Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR. Acesta a explicat cât de gravă este situația economică a țării, descriind deficitul bugetar drept unul „de țară în război”.
Consilier BNR, declarații îngrijorătoare despre România
Eugen Rădulescu a subliniat că România se confruntă cu o situație bugetară extrem de severă, cauzată în principal de politicile financiare din ultimii 5-7 ani. Potrivit acestuia, guvernele succesive au avut tendința de a cheltui excesiv bani publici, bazându-se pe o teorie care s-a dovedit a fi complet greșită.
Oficialul a explicat că ideea conform căreia o creștere a cheltuielilor bugetare ar duce automat la creșterea PIB-ului este un nonsens economic.
Această abordare greșită a dus la o deteriorare constantă a echilibrului financiar al țării.
„Avem o situație extrem de severă a bugetului pentru că, cel puțin în ultimii 5 – 7 ani, a existat un avânt în a cheltui banul public, la un moment dat chiar o încercare de a explica teoretic ceea ce nu poate fi explicat, anume că dacă cheltuim mai mulți bani de la buget va crește PIB-ul, ceea ce e un nonsens”, a spus Eugen Rădulescu, la emisiunea „Politica Zilei” de la postul B1 TV.
Deficit bugetar de proporții alarmante
Deficitul bugetar al României a ajuns la 8,6% din PIB, o valoare pe care Eugen Rădulescu o consideră specifică unei țări aflate în război, nu uneia care traversează o perioadă de pace și stabilitate. El a explicat că această cifră arată clar dimensiunea dezechilibrului economic.
Pentru a face situația mai ușor de înțeles, consilierul BNR a oferit o analogie simplă.
„Asta evident că nu s-a întâmplat și acum am ajuns la fudul sacului, iar fundul sacului e mai la fund decât credeam la un moment dat, ca să zic așa, pentru că vorbim nu doar despre faptul că deficitul a ajuns la un nivel de țară în război. 8,6% deficit într-un an de pace, fără niciun eveniment extraordinar, e dincolo de cât poate fi considerat cât de cât acceptabil.
Măsurile guvernului, insuficiente și superficiale
Rădulescu a criticat măsurile adoptate până acum de autorități, afirmând că acestea sunt insuficiente pentru a rezolva problema deficitului. Creșterea cheltuielilor, inclusiv cele legate de pensii, contribuie și mai mult la adâncirea crizei.
Indexarea pensiilor din ianuarie 2025, de exemplu, a generat o cheltuială suplimentară de 1,1% din PIB. Oficialul BNR a atras atenția că, în contextul unui deficit deja foarte mare, această creștere este nesustenabilă.
Rădulescu a avertizat că, fără schimbări semnificative, situația economică a României se va înrăutăți și mai mult. Cheltuielile publice vor continua să crească, iar capacitatea statului de a face față acestor presiuni financiare va fi tot mai redusă.
„Marea problemă e că toate cheltuielile la care m-am referit vor continua să crească, inclusiv cheltuielile cu pensiile. Indexarea din ianuarie ar fi însemnat o cheltuială suplimentară de 1,1% din PIB, în condițiile în care avem deja peste 8,6% deficit.
Nu se poate duce o asemenea cheltuială. Problema pe care o văd mult mai serioasă este că măsurile care s-au adoptat până acum sunt numai atingerea ușoară a problemei și vedeți ce discuții formidabile sunt”, a mai adăugat oficialul BNR.