Războiul din Ucraina și riscul răspândirii superbacteriilor peste granițe

Publicat: 25 ian. 2025, 11:13, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Războiul din Ucraina și riscul răspândirii superbacteriilor peste granițe

Războiul din Ucraina a dus la accelerarea înmulțirii bacteriilor rezistente la antibiotice, mărind riscul de  răspândire a acestora peste granițele țării.

În prezent, spitalele din Ucraina se confruntă cu o creștere bruscă a infecțiilor rezistente la medicamente. Peste 80% dintre pacienții internați la Spitalul Feofaniia au infecții provocate de agenți patogeni care sunt rezistenți la antibiotice, spune medicul-șef adjunct, dr. Andrii Strokan, citat de BBC.

Personalul medical încearcă să respecte protocoalele de igienă și să folosească echipamente de protecție pentru a reduce riscul de răspândire a acestor infecții, dar acestea nu mai fac față numărului mare de persoane rănite în război.

Dr. Volodimir Dubina, șeful UTI al Spitalului Mechnikov, a declarat că, de la începutul invaziei ruse, numai în unitatea sa numărul de paturi a crescut de la 16 la 50. Între timp, mulți angajați fug de război ori s-au alăturat ei înșiși armatei, iar noile angajări de personal nu mai fac față acestei situații.

Dr. Strokan a explicat că aceste realități favorizează răspândirea bacteriilor RAM  (rezistență antimicrobiană). „În secțiile de chirurgie este o asistentă care are în  grijă  15-20 de pacienți”, a spus el.  Ea nu mai are timpul necesar pentru a-și dezinfecta mâinile potrivit protocoalelor, pentru a stopa răspândirea infecțiilor.

Medicii avertizează că, dată fiind natura acestui război, în prezent, răniții sunt mai expuși multor tulpini de boli infecțioase față de perioadele de pace. În mod ironic, infecțiile rezistente la antibiotice pornesc de multe ori chiar din aceste centre medicale Și aceasta pentru că un soldat rănit trece prin mai multe spitale pentru a fi îngrijit, fiecare unitate spitalicească având propriile tulpini RAM.

Este cazul lui Oleksander Bezverkhni , care a fost tratat în trei unități medicale înainte de a ajunge la un spital din Kiev. Și aceasta deoarece infecțiile depistate la acest pacient nu au putut fi tratate cu medicamentele obișnuite. Starea lui s-a agravat și a trecut prin sepsis de cinci ori.

În cazul soldatului Bezverkhni, medicii au fost nevoiți să folosească antibiotice foarte scumpe, pe care voluntarii le-au procurat din străinătate. După un an de spitalizare și zeci de operații, starea lui de sănătate s-a ameliorat. Medicii au reușit să salveze viața acestui soldat în vârstă de 27 de ani. Dar, pe măsură ce agenții patogeni devin și mai rezistenți, lupta pentru salvarea celorlalți răniți este tot mai dificilă.

În 10-20 de ani, s-ar putea să nu mai avem niciun antibiotic eficient

Medicii subliniază că aceste bacterii se răspândesc rapid, ceea ce este ”o catastrofă”. Cu cât crește numărul răniților, spitalele ucrainene vor fi copleșite și nu vor mai avea capacitatea de a izola acești pacienți. Asta înseamnă că bacteriile multirezistente extrem de periculoase se pot răspândi necontrolat.

Această realitate dramatică din spitalele ucrainene complică și mai mult lupta la nivel global contra superbacteriilor. În acest sens, dr. Scott Pallet, microbiolog la Royal Center for Defence Medicine, subliniază că, fără un efort comun contra rezistenței antimicrobiene, „în 10-20 de ani, s-ar putea să nu mai avem niciun antibiotic eficient pentru multe tipuri de infecții”.