Cum mărimea taliei poate crește riscul de cancer
Potrivit unui recent studiu, mărimea taliei unei persoane poate fi legată de predispoziția de a dezvolta un potențial cancer.
Cercetătorii de la Universitatea din Regensburg (Germania) susțin că persoanele care au o talie mare au un risc crescut de cancer. Și aceasta chiar dacă practică activități fizice.
Potrivit cercetătorilor, autori ai acestui studiu, persoanele vizate sunt cele care au o circumferință a taliei peste 102 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei. Acest risc de cancer este legat de depășirea greutății normale care afectează echilibrul hormonal, crește nivelul de insulină și provoacă inflamație.
Recomandări
Așadar, se impune scăderea în greutate pentru a reduce riscul de cancer, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății recomandă între 150 și 300 de minute de activitate fizică săptămânal, combinând, de exemplu, mersul pe jos cu ciclismul, fotbalul cu alergare, cu tenis etc.
Sunt numeroase studii care atestă că activitatea fizică efectuată în mod regulat combinată cu o dietă bogată în legume și fructe contribuie la reducerea riscului de cancer.
”Respectarea acestor două linii directoare (n.r. activitate fizică și dietă sănătoasă) este esențială pentru prevenirea cancerului. Respectarea doar a uneia din aceste linii directoare este insuficientă”, precizează autorii studiului, publicat în British Journal of Sports Medicine.
Cum să-ți măsori talia?
Pentru a avea date corecte privind talia noastră, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului recomandă efectuarea măsurătorii doar dimineața, înainte de micul dejun. Iată cum: stând în poziție verticală, găsește partea cea mai de sus a osului șoldului și partea de jos a cutiei toracice (coasta cea mai joasă). Apoi, măsoară talia la jumătatea distanței dintre aceste două puncte.
De reținut, potrivit OMS: circumferința taliei la femei ar trebui să fie sub 88 cm și la bărbați sub 102 cm.