Furtul artefactelor dacice din Olanda: Iohannis cere măsuri urgente de la premierul Dick Schoof

Publicat: 25 ian. 2025, 18:14, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Furtul artefactelor dacice din Olanda: Iohannis cere măsuri urgente de la premierul Dick Schoof

Administrația Prezidențială a anunțat sâmbătă, 25 ianuarie 2025, că Președintele României, Klaus Iohannis, a purtat un schimb de mesaje cu premierul Țărilor de Jos, Dick Schoof, cu privire la furtul unor artefacte dacice de o valoare inestimabilă, expuse la Muzeul Drents din Assen.

Potrivit comunicatului oficial, premierul olandez l-a asigurat pe președintele Iohannis că autoritățile din Regatul Țărilor de Jos desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea autorilor jafului și recuperarea tezaurului. „Premierul Dick Schoof și-a exprimat profundul regret pentru acest incident fără precedent, subliniind că țara sa tratează cu maximă seriozitate acest caz. El a reafirmat angajamentul autorităților olandeze de a coopera strâns cu partenerii români pentru soluționarea acestei situații,” se arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că readucerea în siguranță a exponatelor sustrase este o prioritate absolută. „Aceste obiecte, parte a tezaurului nostru național, reprezintă mărturii inestimabile ale istoriei și identității noastre. Dispariția lor are un impact emoțional și simbolic puternic asupra societății românești,” a declarat șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Incident de proporții la Muzeul Drents

Furtul a avut loc sâmbătă dimineața, când o explozie produsă în apropierea muzeului a facilitat intrarea mai multor persoane încă neidentificate în clădire. Printre exponatele furate se numără Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, piese rare și extrem de valoroase, care făceau parte dintr-o expoziție internațională organizată cu sprijinul a 18 muzee din România.

Expoziția reunea 673 de artefacte din metale prețioase, aparținând la peste 50 de tezaure arheologice. Aceste bunuri de patrimoniu sunt considerate printre cele mai importante descoperiri istorice din România, ilustrând complexitatea culturii dacice și rolul acesteia în istoria europeană.