În spatele ușilor închise: Ce gândesc cu adevărat șefii despre tine
Locul de muncă modern se află într-o criză. Anul trecut, mai mult de 2,82 milioane de britanici au fost plecați de la serviciu din cauza unor afecțiuni pe termen lung, un număr care a crescut cu un impresionant 41% în ultimii trei ani.
Munca de acasă, cultura concediilor medicale, fenomenul „quiet quitting” (plecarea liniștită) al celor din Generația Z și tinerii mileniali care caută constant aprobarea: dinamicile locului de muncă reflectă dramele și conflictele generate de educația noastră, relațiile, speranțele și fricile noastre.
În timp ce suntem obișnuiți cu plângerile angajaților despre locuri de muncă toxice și șefi groaznici – mai mult de o treime dintre cei care părăsesc locul de muncă dau vina pe managementul defectuos – partea cealaltă a poveștii rămâne adesea nespusă. Ca manager milenial, lucrând în sectorul terțiar, îmi amintesc cum am fost șocat până la esență când un angajat a depus o plângere împotriva mea. Cum era posibil ca eu – cald, susținător și un adevărat înger de sprijin – să fi supărat această femeie atât de drăguță? Cum au putut fi atât de greșite semnalele între noi?
Este clar că a apărut o schimbare de mentalitate între angajatori și angajați, în special în ceea ce privește așteptările față de muncă. Michael Smets, profesor de management la Saïd Business School din cadrul Universității Oxford, care colaborează cu executivi de top din întreaga lume, explică acest fenomen: „Managerii se plâng de lipsa de angajament, de refuzul angajaților de a lucra ore suplimentare, de nivelul ridicat de așteptări din partea superiorilor și de cerințele pentru un program de lucru flexibil”. Generația managerială, care a crescut cu ideea „voi lucra nopți și weekenduri, voi face orice pentru succes”, se confruntă acum cu o schimbare semnificativă a priorităților, în special post-Covid.
Ironia este că relațiile pozitive cu șefii sunt cruciale pentru succesul în carieră. Un raport McKinsey din 2023 arată că relațiile pozitive cu conducerea sunt responsabile pentru 86% din satisfacția angajaților în ceea ce privește legăturile interpersonale de la locul de muncă. Mai mult decât atât, șefii sunt mai predispuși să evalueze potențialul angajaților pe baza conexiunii personale decât pe baza indicatorilor de performanță.
Așadar, cum pot managerii să îmbunătățească percepția asupra culturii la locul de muncă și să devină lideri mai buni? Și cum poate fi resetată relația dintre angajat și șef pentru a crea un mediu de muncă mai fericit?
Un posibil răspuns ar putea fi schimbarea modului de gândire al managerilor. Smets subliniază că stereotipurile vechi despre „angajați leneși” se bazează pe „eroarea atribuirii”. „Când credem că cineva se comportă într-un anumit fel, presupunem că este din alegere sau răutate. Au renunțat, deci sunt leneși.”
Experiența personală confirmă acest lucru: am aflat că angajatul meu trecea printr-o perioadă dificilă și nu am observat semnele evidente că ceva nu era în regulă. Îmi era greu să nu empatizez: și eu am trecut prin momente când, în timp ce trebuia să respect termene limită, aflam că pisica mea avea cancer. „Dacă ar ști ce se întâmplă cu adevărat”, am spus unei prietene la telefon în timpul pauzei de masă.
E ușor pentru manageri să respingă angajații „dificili”, care contestă micro-managementul, considerându-i iritanți sau problematice. „Majoritatea managerilor buni se întreabă ‘Ce se întâmplă aici?’ și încearcă să ajungă la rădăcina problemei”, spune psihoterapeuta Nicola Noél. „Vei întâlni și manageri răi care vor lua personal problema, ceea ce va duce la conflicte.” Este important ca managerii să înțeleagă că o relație tensionată poate afecta moralul întregii echipe.
De asemenea, managerii își doresc ca angajații să își facă treaba. „Nu e un loc confortabil când ești manager și ai un scop mai mare, iar oamenii nu vor să se alăture”, explică Merrisha Gordon, cu o experiență de 20 de ani în management, acum coach de carieră. „De exemplu, dacă cineva întârzie constant, acest lucru are un efect în lanț.”
Unii manageri sunt doar în căutare de aprobare, ceea ce poate complica și mai mult relațiile la locul de muncă. Noél afirmă că acest comportament se poate datora unor complexe de „plăcere a oamenilor” sau nevoii de a se valida în fața echipei. În plus, stilul de conducere poate fi influențat de traumele și stilul de educație al fiecărui individ.
În final, este esențial ca managerii să înțeleagă că relațiile profesionale nu sunt unidirecționale. „Managerii nu sunt supraoameni”, spune Smets. „De multe ori, am tratat acest rol ca și cum nu ar avea fluctuații de energie, că entuziasmul lor nu se stinge.” Gordon este de acord: „Oamenii cred că nu îți pasă, dar îți pasă. Te duci acasă gândindu-te la muncă, exact ca și ei.”
Așadar, data viitoare când ai o zi proastă la birou, gândește-te și la șeful tău. Probabil că și el a avut o zi la fel de grea.