Lovitura supremă pentru Ioan Niculae. Omul de afaceri pierde definitiv compania InterAgro
Omul de afaceri Ioan Niculae, cândva unul dintre cei mai influenți oameni din industria agrochimică din România, a pierdut definitiv controlul asupra companiei InterAgro SA, entitatea centrală a grupului InterAgro, care se află în insolvență de aproape un deceniu. Creditorii au aprobat intrarea în faliment, marcând sfârșitul unei perioade tumultuoase caracterizate de încercări eșuate de redresare și controverse legale.
Cine a preluat InterAgro a lui Ioan Niculae
Potrivit informațiilor analizate de Profit.ro, pachetul majoritar al acțiunilor InterAgro SA, reprezentând 76,46%, a fost preluat de compania Gaz Management Consulting, controlată de Ion Sajin. Preluarea a fost înregistrată oficial, după ce contestațiile formulate de Ioan Niculae au fost respinse definitiv.
Anterior, Ioan Niculae reușise să-și mențină controlul asupra companiei prin intermediul Interaction SRL, o altă entitate aflată și ea în insolvență. În vara anului trecut, acesta susținea că transferul acțiunilor către Gaz Management Consulting s-ar fi făcut ilegal, acuzând că el și fiica sa au fost victime ale unor nereguli. Cu toate acestea, instanțele au decis împotriva contestațiilor sale, confirmând astfel pierderea statutului de acționar majoritar.
Ion Sajin, noul proprietar majoritar, a propus divizarea companiei prin crearea unei noi entități, InterAgro Agricol SRL, care să preia o parte dintre activele și pasivele companiei insolvente. Acest plan include transferul unor exploatații agricole importante, precum cele din Perișoru și Fântânele, echipamente agricole evaluate la peste 4 milioane de lei, dar și datorii în valoare de aproximativ 1,6 milioane de lei.
Conform documentelor oficiale, divizarea urmărește să faciliteze o redresare economică parțială, oferind noii entități acces la scheme de ajutor de stat și facilități fiscale specifice sectorului agricol. Totuși, această măsură a generat controverse, fiind contestată de unii creditori.
Romgaz, principalul creditor, se opune divizării
Romgaz, compania de stat și principalul creditor al InterAgro SA, care deține aproximativ o treime din masa credală, a contestat propunerea de divizare. Reprezentanții Romgaz au susținut că această măsură nu respectă prevederile planului de reorganizare inițial și ar putea afecta șansele recuperării datoriilor restante.
În acest context, administratorul judiciar CITR (Casa de Insolvență Transilvania) a convocat o adunare a creditorilor pe 23 ianuarie 2025. În cadrul acestei întâlniri, creditorii au votat intrarea companiei în faliment. Decizia a fost aprobată de 83,474% din masa credală prezentă, însă falimentul va deveni definitiv doar după confirmarea instanței.
În perioada sa de glorie, InterAgro SA era un gigant economic, raportând venituri anuale de peste 1 miliard de lei. În anul 2012, compania a atins un vârf financiar, generând venituri record de 3 miliarde de lei și un profit net de 202,2 milioane de lei.
Totuși, lucrurile au început să se deterioreze odată cu intrarea în insolvență. Situația financiară a companiei s-a prăbușit treptat, iar în 2023 InterAgro SA a înregistrat pierderi de peste 25 de milioane de lei, în timp ce veniturile au scăzut dramatic la doar 10,5 milioane de lei.