Câte pesticide am mâncat în 2024? ANF a prezentat raportul pe anul trecut
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) desfășoară anual controale riguroase pentru verificarea reziduurilor de pesticide din fructe, legume și cereale produse în România. Acestea sunt efectuate atât în piețe și magazine, dar și la sediile producătorilor, mai ales atunci când aceștia o solicită.
În anul 2024 s-au analizat 4.382 probe, din care 3.624 probe în cadrul controlului oficial de monitorizare și 754 probe, la solicitare. Asta deși la începutul anului 2024, Planul Național de Monitorizare al Autorității Naționale Fitosanitare includea analiza a 2.245 probe. Spre comparație, în anul 2023, ANF a analizat 3.691 probe (2.989 control oficial și 702 la solicitare), iar numărul de probe planificat la începutul anului 2023 a fost de 2.225.
În ceea ce privește rezultatele obținute la probele analizate în anul 2024, se constată că, din cele 4.382 probe analizate, doar 35 probe (0,80%) au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA), respectiv: șapte probe de tomate, cinci probe de ceapă verde, patru probe de spanac, trei probe de căpșune, două probe de mărar, două probe de pătrunjel, două probe de țelină cu frunze, două probe de porumb, două probe de salată, două probe de ardei, o probă de mere, o probă de fasole verde, o probă de vinete și o probă de grâu.
Pentru anul 2025, ANF își propune analiza a peste 2.500 de probe din cereale, fructe și legume în cadrul Programului Național de Monitorizare. Pe lângă acestea, ANF va desfășura în acest an diferite programe de control tematice pentru fructe și legume de sezon (verdețuri, tomate, ardei, căpșune, pepeni, piersici etc.). De asemenea, ANF va continua să realizeze și analize la cererea producătorilor sau comercianților, la fel ca în anii precedenți. Astfel, ANF își propune ca pentru întreg anul 2025 să depășească, cumulat, 5.000 probe analizate.
Prin aceste măsuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Autorității Naționale Fitosanitare, are în vedere verificarea legumelor, fructelor și cerealelor din producția autohtonă din punct de vedere al conformității și al siguranței pentru consumul populației.