Metodele contraceptive. Accesul? ”Doar pe hârtie”!
Există un plan, chiar o strategie națională de sănătate, dar nu sunt bani pentu decontarea metodelor contraceptive. Consecințele sunt majore și vizează un număr impresionant de femei de toate vârstele, din toate zonele țării.
Primele consecințe sunt: infecțiile cu transmitere sexuale și sarcinile nedorite. Ceea ce explică de ce țara noastră este pe locul al doilea în Uniunii Europene în privința nașterilor în rândul minorelor, dar și în topul bolilor cu transmitere sexuală.
Datele oferite de un studiu al organizației ”Salvați copiii” privind mamele și gravidele minore sunt alarmante:
”Aproximativ 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele Uniunii Europene provin din România, 30% din mamele minore (sub 18 ani) din Uniunea Europeană provin din țara noastră și unul din zece nou-născuți din România are o mamă adolescentă. Este o realitate cu adevărat îngrijorătoare care indică nevoia unei abordări multidimensionale care să vizeze accesul la educația sexuală, accesul la servicii medicale de calitate și sprijin pentru tinerii părinți”.
Un alt studiu, indică faptul că 70% dintre femeile adulte din țara noastră – potrivit propriilor declarații – nu au folosit metode contraceptive, în ultimii zece ani.
Minorele gravide sau mame sunt în majoritatea lor fără un venit sigur și fac parte din familii dezavantajate.
”70% din gravidele minore și 52% din mamele minore declară că nu câștigă niciun ban lunar, fiind necesar apelul la alți membri ai familiei pentru a avea acces la sume de bani, chiar și de mică dimensiune. (…) o analiză sumară online a valorii unui produs anticoncepțional destinat fetelor ne arată valori minime în jur de 30 de lei (Pharmatex 10 ovule). Pentru a avea un termen de comparație, cele 30% dintre fetele gravide intervievate care dispun de sume proprii lunare au o medie a veniturilor/ lună de 95 de lei” , explică organizația ”Salvații copii”.
Campania ”Doar pe hârtie”, susținută de Centrul Filia, trage un semnal de alarmă. ”Suntem în rândul țărilor europene atunci când vorbim despre incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, despre incidența cancerelor care țin de zona de sănătate reproductivă, precum ca cancerul de col uterin, cancerul de sân și așa mai departe”.
Conform Strategiei Naționale de Sănătate, pentru decontarea metodelor contraceptive, în cazul categoriilor vulnerabile, sune necesare 7,5 milioane de lei. Dar așa cum arată și campania Filia, totul e ”Doar pe hârtie”.
În UE, 17 țări membre decontează contacepția cel pțin pentru tineri și persoane vulnerabile.Unele dintre aceste țări au decontare totală sau parțială a contracepției de câteva decenii, reducând numărul sarcinilor nedorite și al cazurilor de infecții cu transmitere sexuală. Accesul la contracepție este dublat în aceste state de programe de informare, atât pentru tineri, cât și pentru populația adultă și de educație sexuală comprehensivă predată în școli.