Tanczos: „Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a răspuns astfel unei întrebări referitoare la eventuale excepții de la aplicarea prevederilor „ordonanței trenuleț”. Erau vizate companii precum Elcen sau Metrorex, conform Agerpres.
„Eu nu aș avea o problemă ca Metrorex-ul să majoreze de 10 ori salariile pe an. Dacă ar putea să acopere din venituri aceste creșteri salariale. Și de fiecare dată n-ar fi nevoie de subvenție din partea statului ca să supraviețuiască.
Nicio problemă dacă toată țara n-ar trebui să contribuie la Metrorex, ca Metrorex-ul să iasă pe zero, nu pe plus.”
Ministrul s-a referit la toți plătitorii de impozite, și din Maramureș, Suceava, Iași, Timișoara, și din Constanța.
„Deci n-aș avea o problemă nici la alte companii să facă ce doresc în contractele colective de muncă. Dacă ar fi capabile să trăiască pe piață în mod normal și să aibă activitate profitabilă. Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile.”
„Eu cred că acele contracte trebuie renegociate, regândite de manageri raționali și de lideri de sindicat raționali și responsabili.”
(Declarații ale ministrului Finanțelor la briefingul care a urmat ședinței de Guvern de aprobare a bugetului pentru anul în curs).
Reacția ministrului vine după ce Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) anunțase declanșarea, luni, 3 februarie, a unei greve japoneze.
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de „ordonanța trenuleț”, care le-a anulat creșterile salariale negociate și prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Acesta fusese încheiat la începutul lui decembrie 2024, dar presupunea și o subfinanțare a companiei.