China are de cel puţin 7 ani un spion la Fed, banca centrală a SUA
Războiul comercial dintre SUA și China a început oficial pe 6 iulie 2018, când administrația președintelui american Donald Trump a impus tarife de 25% asupra unor importuri chinezești în valoare de 34 de miliarde de dolari. China a răspuns imediat cu tarife similare asupra unor produse americane. Tot de atunci, poate chiar cu mai mult timp în urmă, China a avut un spion la Fed, banca centrală a SUA.
China are de cel puţin 7 ani un spion la Fed, banca centrală a SUA
Tensiunile comerciale dintre cele două țări, cele mai mari economii ale lumii, au început însă mai devreme, în martie 2018, când SUA au anunțat primele tarife asupra importurilor de oțel și aluminiu, invocând motive de securitate națională.
Aceste măsuri au fost parte dintr-o strategie mai largă a SUA de a reduce deficitul comercial cu China și de a combate practicile comerciale considerate incorecte, inclusiv furtul de proprietate intelectuală.
Conflictul a continuat prin mai multe runde de tarife și negocieri, afectând piețele globale și lanțurile de aprovizionare.
Potrivit agenţiiilor internaţionale de presî, un fost oficial al Rezervei Federale americane, identificat drept John Harold Rogers, suspectat că a transmis informaţii confidenţiale de politică monetară unor spioni chinezi care pretindeau că sunt studenţi, a fost inculpat, a anunţat vineri Departamentul de Justiţie din SUA.
- Rogers, un cetăţean american în vârstă de 63 de ani, cu un doctorat în economie, este suspectat că „şi-a folosit poziţia la Rezerva Federală pentru a transmite informaţii financiare sensibile guvernului chinez„, a declarat procurorul Edward Martin.
- Între 2010 şi 2021, Rogers a lucrat în departamentul responsabil cu finanţele internaţionale, în cadrul Consiliului Guvernatorilor, cel mai înalt organ al instituţiei care gestionează politica monetară a primei economii a lumii.
- Potrivit rechizitoriului, începând cel puţin din 2018, Rogers a transmis informaţii confidenţiale către două persoane care se prezentau drept studenţi la economie, dar care lucrau de fapt pentru serviciile de informaţii chineze
- Documentele au fost trimise în format electronic, dar le-au fost livrate şi personal în camere de hotel din China
- Cheltuielile lui Rogers cu biletul de avion, cazarea şi masa au fost achitate de chinezi.
Fără să ştie limba chineză, spionul era plătit pentru cursuri la o universitate din China
Rogers a fost plătit cu aproximativ 450.000 de dolari în anul 2023 pentru un post de profesor cu jumătate de normă la o universitate din China.
Oficialul Fed avea cunoştinţe limitate de limbă chineză şi depindea de software-uri de traducere sau de interpreţi pentru a comunica cu vorbitorii de chineză.