Bolojan, adevărul despre relația cu Iohannis. Cum se înțeleg, de fapt, cei doi
Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Ilie Bolojan, a clarificat sâmbătă, în cadrul unui interviu televizat, natura relației sale cu președintele Klaus Iohannis, subliniind că, începând cu anul 2016, nu a mai avut contacte semnificative cu șeful statului. Acesta a explicat că, după alegerile parlamentare din acel an, a renunțat la funcția de secretar general al PNL și s-a concentrat exclusiv pe administrația locală, inițial ca primar al municipiului Oradea și ulterior ca președinte al Consiliului Județean Bihor.
Bolojan, despre decizia de a se retrage din conducerea PNL după alegerile din 2016
Bolojan a menționat că ultima sa interacțiune cu Iohannis a avut loc în cadrul unor consultări oficiale, caracterizând această colaborare ca fiind strict instituțională și corectă și precizând că nu au avut „niciun fel de tangenţă”.
Totodată, a evidențiat că, în doar câteva săptămâni, nu ar fi avut timp să construiască o relație personală mai profundă cu președintele României.
„Am discutat cu dânsul pentru că au fost acele consultări şi am avut o relaţie instituţională corectă.
În această perioadă, în afară de relaţiile instituţionale, vă daţi seama că nu poţi într-o lună de zile să faci nu ştiu ce relaţii personale”, a declarat Ilie Bolojan, sâmbătă, la Prima TV.
În ceea ce privește rezultatele modeste obținute de PNL la alegerile parlamentare din 2016, Bolojan a explicat că, în acel context, a considerat oportun să se retragă din funcțiile centrale ale partidului. În opinia sa, acest gest a fost unul de decență politică, motiv pentru care a ales să se întoarcă la Oradea, unde a continuat să își dedice activitatea administrației locale.
De asemenea, liderul liberal a subliniat că nu a avut o relație rece cu președintele Iohannis, însă atribuțiile lor au fost mereu pe planuri diferite. Din poziția de președinte al Consiliului Județean Bihor, responsabilitățile sale au fost strict administrative, spre deosebire de cele ale unui șef de stat, care sunt axate pe politica națională și pe reprezentarea internațională a României.
Ilie Bolojan a evidențiat și dificultatea funcției pe care a ocupat-o în administrația locală, comparând-o, ca nivel de complexitate, cu cea a unui ministru. Acesta a explicat că, din postura de primar al unui oraș mare precum Oradea, trebuia să gestioneze multiple servicii esențiale, precum transportul public, sistemul de încălzire centralizată, iluminatul stradal și funcționarea spitalelor. În acest context, a susținut că nu a avut nici timpul fizic, nici o agendă personală care să vizeze ocuparea unor funcții politice la nivel central.
„Nu am avut o relaţie rece, dar trebuie să discutăm deschis. În momentul în care eşti pe o funcţie de preşedinte de Consiliu Judeţean, fişa postului tău este total diferită de cea a preşedintelui României, sunt planuri total diferite.
Am fost secretar general la PNL. În perioada respectivă am mai avut câteva întâlniri. Dar ştiţi că în 2016 rezultatele PNL nu au fost cele mai bune şi atunci eu am considerat că este o chestiune de decenţă să fac un pas în lateral şi m-am întors la Oradea.
Pe de altă parte, ce trebuie înţeles? Când eşti pe o poziţie de executiv, nu mai ai timpul fizic să faci şi activităţi politice, pentru că îţi ia toată viaţa, toată energia ta este luată acolo. Administrarea unui oraş mare este una dintre cele mai dificile funcţii în administraţia din România.
Ca şi complexitate, e cum ai fi un ministru, pentru că acolo ai în permanenţă servicii care trebuie să funcţioneze: încălzirea, transportul în comun, iluminatul, spitalele. Şi atunci, efectiv, n-a fost fizic timp, iar eu n-aveam o agendă să ocup o funcţie centrală, deci pur şi simplu n-am avut niciun fel de tangenţă”, a mai spus Ilie Bolojan.
Poziția lui Bolojan față de o eventuală demisie a președintelui Iohannis
Întrebat dacă ar trebui să îi ceară președintelui Iohannis să demisioneze, Ilie Bolojan a evitat să se pronunțe tranșant, afirmând că astfel de decizii sunt de natură personală. El a adăugat că o eventuală demisie a președintelui nu ar schimba fundamental situația politică și constituțională a țării, în condițiile în care oricum urmează alegeri.
„Cum să vă spun, acestea sunt nişte decizii personale şi, în afară de o demisie sau alta, trebuie să discutăm deschis: o demisie nu ar schimba cu nimic o realitate, să spunem, constituţională, pentru că oricum vin alegerile”, a mai zis Bolojan.