„Așa stăpân, așa câine!” Un studiu științific confirmă de ce câinii seamănă cu stăpânii lor
Un studiu științific a încercat să arate asemănările dintre câine și stăpân și criteriile prin care o persoană alege un câine partener de companie. Cercetarea s-a bazat pe doi factori, care confirmă ceea ce unii au înțeles deja: câinii seamănă cu stăpânii lor fizic și comportamental.
Detaliile studiului științific arată că mulți oameni simt că animalele lor de companie sunt similare cu ei în ceea ce privește comportamentul și personalitatea, lucru care a fost confirmat recent de psihologi.
Cercetarea a fost realizată de Institutul Max Planck pentru Geoantropologie, printr-o colecție de sondaje detaliate, evaluări comportamentale și analize de imagini.
Iată de ce câinii seamănă cu stăpânii lor
Legătura dintre oameni și câini este veche de milioane de ani și a început odată cu domesticirea timpurie a lupilor ,,prietenoși”.
Interesul pentru această legătură profundă a dus la cercetări fascinante ca aceasta, care vorbește despre afinitatea omului pentru o anumită rasă de câine.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, cercetătorii au identificat doi factori principali care explică de ce câinii seamănă cu stăpânii lor.
Primul are de-a face cu alegerea inițială a animalului de companie, unde familiaritatea atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere comportamental este primordială: bazată pe o atracție pentru ceea ce se știe.
Al doilea răspuns al acestui studiu științific are de-a face cu conviețuirea prelungită care permite atât stăpânilor, cât și animalelor de companie să adopte comportamentele și emoțiile celuilalt, consolidând o asemănare care se întărește de-a lungul anilor.
În ceea ce privește personalitatea, trebuie spus că stăpânii extrovertiți tind să-și împartă energia cu câini mai activi, sociabili și jucăuși. Mai mult, cei cu personalități mai anxioase au câini care manifestă comportamente nervoase, cum ar fi frica de străini. În ceea ce privește personalitatea, trebuie spus că stăpânii extrovertiți tind să-și împartă energia cu câini mai activi, sociabili și jucăuși.
Studiul arată că persoanele cu păr lung tind să prefere câinii cu urechi lungi
Pe de altă parte, cei cu personalități mai anxioase au câini care manifestă comportamente nervoase, cum ar fi frica de străini. Dar adevărul este unul: concluziile reflectate de știință se reflectă și în fizic.
Astfel, persoanele cu păr lung tind să prefere câinii cu urechi lungi, în timp ce cei cu păr scurt aleg câinii cu urechi mai scurte. În plus, ochii par a fi un indiciu important pentru identificarea asemănărilor, potrivit diariouno.com.ar. Studiul științific poate fi consultat la acest link
Cercetarea a ajuns la următoarele concluzii:
- Câinii și stăpânii lor seamănă între ei prin felul în care arată și prin trăsăturile lor de personalitate.
- Simplul efect de expunere este un posibil motiv pentru care proprietarii selectează un câine cu aspect similar.
- Convergența emoțională este un posibil motiv pentru care asemănarea personalității se schimbă în timp.
- A existat o relație pozitivă între gradul de exces de greutate al câinilor și IMC-ul (Indicele de Masă Corporală) al proprietarilor acestora.
- În cazul asemănării stăpân-câine, există dovezi că mișcarea câinilor și a stăpânilor seamănă adesea între ele.
Citiți și