O britanică, super supraviețuitoare a unui cancer aproape incurabil
O britanică va participa în curând la un studiu internațional asupra cancerului, după ce aceasta a învins o tumoare considerată aproape incurabilă de medici.
I s-au mai dat câteva luni de trăit. Cinci ani mai târziu, iată că ea face canotaj la Cambridge (Marea Britanie), o dată pe săptămână. Britanica, în vârstă de 52 de ani, a sfidat diagnosticele medicilor care credeau că este aproape condamnată, relatează BBC.
În 2020, când avea 47 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la creier. Un cancer cerebral cu evoluție rapidă, forma cea mai frecventă și mai agresivă la adulți. Doar 25% dintre pacienții cu această tumoare supraviețuiesc mai mult de un an și doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc mai mult de cinci ani, potrivit datelor de la The Brain Tumor Charity, transmise de presa britanică.
„Nu știu cu adevărat prin ce minune am putut supraviețui”, a spus ea într-un comunicat al Universității din Cambridge.
Pacienta a trecut printr-o intervenție chirurgicală și a făcut radioterapie și chimioterapie la Spitalul Addenbrooke. Echipa medicală o consideră o super supraviețuitoare a cancerului. Ea are unele pierderi de memorie și unele dificultăți de mișcare pe partea dreaptă a corpului. Cu toate acestea, ea spune că se simte „remarcabil de bine” și este fericită că trăiește: „Fiecare zi, ca și cum ar fi ultima”.
În curând, britanica va participa la studiul Rosalind pentru a înțelege factorii biologici care permit supraviețuirea unor pacienți cu astfel de cancere agresive. În prezent, cercetătorii din toată lumea sunt deosebit de interesați de cancerul pulmonar și pancreatic în stadii avansate, dar și de glioblastom, cel mai agresiv cancer cerebral.