Crin Antonescu adoptă un discurs naționalist și anti-globalist: „Românii să fie educați și ca români”
Crin Antonescu a marcat revenirea pe scena politică cu un discurs naționalist și anti-globalist, duminică, la Antena 3, făcând o paralelă între „omul sovietic” și „omul globalist” și susținând că ambele concepte s-au dovedit falimentare.
Declarațiile sale vin în contextul validării candidaturii sale la alegerile prezidențiale din partea PSD, în cadrul unui eveniment în care atât el, cât și liderul social-democrat Marcel Ciolacu, au avut un discurs ultraconservator.
„Omul sovietic” versus „omul globalist”
În intervenția sa televizată, Antonescu a invocat exemplul fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, sub conducerea căruia URSS s-a prăbușit, afirmând că acesta a recunoscut că „homo sovieticus era o fantasmă”. Potrivit fostului lider liberal, un destin similar îl are și globalismul, despre care spune că se destramă în prezent: „America first”, a punctat el, referindu-se la „revoluția care are loc în America”.
Antonescu a fost întrebat despre cum ar putea garanta păstrarea „tradițiilor și valorilor românești” în cazul în care ar ajunge președinte. În răspunsul său, a subliniat importanța educației naționale, afirmând că aceasta trebuie să pună accent pe identitatea românească:
„Președintele are toate mijloacele să se ocupe apăsat și convingător de această problemă (…) Românii să fie educați și ca români, pentru că acestea sunt primele lor determinări, care îi însoțesc pe tot parcursul vieții, chiar dacă sunt pe alt continent. Probabil pentru că sunt ca formație profesor de istorie mă va ajuta.”
Relația cu Uniunea Europeană și distanțarea de Călin Georgescu
În timpul interviului, moderatorul i-a amintit lui Antonescu o declarație făcută în 2012 despre Uniunea Europeană, în care afirma că „nu suntem slugile Europei”. Fostul lider PNL a răspuns că i se reproșează în mod greșit că ar avea un discurs asemănător cu cel al lui Călin Georgescu, candidatul pro-rus care a promovat o deconectare a României de la UE:
„Georgescu vorbește ca mine în 2012, nu eu ca el. Declarația mea despre UE este un bun embrion pentru viitor.”
Totuși, Antonescu a subliniat că, spre deosebire de Georgescu, el nu susține ieșirea României din Uniune, ci doar o reformare a acesteia.
Discurs ultraconservator la lansarea candidaturii
Evenimentul de validare a candidaturii lui Crin Antonescu de către PSD a fost marcat de un discurs puternic conservator, atât din partea lui Antonescu, cât și a liderului PSD, Marcel Ciolacu. Cei doi au vorbit despre „agresivitatea progresistă care a alimentat revolta în Europa”, iar Antonescu a reiterat viziunea sa despre familie:
„Familia este între un bărbat şi o femeie.”
Fostul președinte al PNL a mai declarat că nu își dorește o Românie în care să existe parade pentru diverse orientări sexuale:
„Nu-mi doresc o țară în care să avem într-o săptămână paradă heterosexuală și în cealaltă paradă homosexuală (…) Fiecare în intimitatea lui, fără nici o paradă.”
O candidatură cu mize conservatoare
Revenirea lui Crin Antonescu în politică, printr-o alianță cu PSD, îl plasează într-o zonă de discurs naționalist și conservator, diferită de cea pe care o avea în perioada în care conducea PNL. Declarațiile sale privind educația națională, raportarea la UE și opoziția față de „agresivitatea progresistă” sugerează o poziționare care ar putea atrage un electorat dezamăgit de politicile globaliste, dar și critici din partea susținătorilor valorilor liberale.