Dragoș Damian: „De ce lipsește serul fiziologic? E la fel de ieftin ca apa minerală!”
Dragoș Damian, CEO-ul Terapia, explică de ce serul fiziologic, ca și alte medicamente ieftine, reprezintă, în prezent, o problemă pentru multe spitale și farmacii.
Ca orice alt produs, și medicamentul are costuri de fabricaţie. Aceste consturi de fabricaţie trebuie să fie acoperite din câştigurile rezultate prin vânzarea medicamentelor, spune Dragoș Damian. Dar ca și alte medicamente ieftine, serul fiziologic se vinde în România la un preț foarte mic, comparativ cu alte țări.
„Serul fiziologic care lipseşte acum costă 2 lei, 2 lei 30. Imaginaţi-vă că o sticlă de apă minerală în supermarket costă 4-5 lei, este ridicol acest preţ. Toate aceste lucruri trebuie gândite la nivel comunitar, ţările au obligaţia să le gândească pentru a găsi o soluţie. Multe dintre medicamentele pe care eu le fabric în România, pentru pacienţii români, aş putea să le opresc din fabricaţie pentru pacienţii români şi să le export la preţuri de 2-3 ori mai mari. Nu ştiu de unde vin aceste discrepanţe, e vorba şi de puterea de cumpărare, şi de posibilităţile statelor de a accepta preţuri mai mari, sunt discrepanţe într-adevăr de la 1 până la 10 pe care noi le observăm în cataloagele de preţuri”, spune CEO-ul Terapia Cluj.
Acesta subliniază că politica de prețuri aparține fiecărei țări. Și pentru a evita aceste situații, alte ţări au şi acea listă de medicamente strategice, unde permit anumitor produse deficitare aprobarea unor preţuri mai mari.
În prezent, la noi, prețul este media ultimelor cele mai mici trei prețuri.
„Dar asta nu înseamnă că o ţară nu poate să aibă un preţ de 10 ori mai mare ca în România şi atunci să apară exportul paralel sau producătorul să nu fie deloc interesat să vândă în România, ci să vândă în acea ţară care îl vinde mai scump”.
Dispar genericele
„Sunt discrepanţe de preţuri care duc la aceste fluctuaţii pe care noi le vedem, le ştim, sigur, nu putem lăsa pacienţii, dacă produsul este încă rentabil, nu putem lăsa pacienţii fără produs. Dar în cazul unui produs care costă 2 lei, serul fiziologic, care trebuie transportat în anumite condiţii, care reprezintă volume mari, un camion cu ser fiziologic este cât un camion cu apă minerală, din care se câştigă de trei ori mai mult. În aceste condiţii trebuie regândite probabil inclusiv costurile logistice, adaosurile distribuitorilor pentru a face faţă preţurilor”, spune Dragoş Damian.
Pentru a reduce fenomenul dispariției unor medicamente ieftine din țară, specialistul recomandă: modificarea prețului medicamentelor corelat cu rata inflației, reducerea taxei clawback, strategie de atragere de investiții în industria farmaceutică.
„Pe zona de medicamente, nicio ţară din lume nu este autosuficientă, adică nu produce tot ceea ce ar fi de dorit să producă ca să poată să se găsească din surse interne, adică România să nu meargă în 100 de ţări să găsească medicamente, să le producă aici, acest lucru nu se poate. Unele medicamente se pot produce, poate şi tehnologia de producţie e mai simplă, alte medicamente nu se pot produce şi atunci probabil că cea mai bună soluţie pe termen lung este de a avea o listă de medicamente strategice, ştiu că lucrează Ministerul şi Agenţia Naţională a Medicamentului, de multă vreme se vorbeşte de o listă de medicamente strategice şi după ce avem lista, am senzaţia că există o listă, vedem ce facem cu ele, ce facem cu aceste medicamente. Da, sunt strategice. Ce facem? Le fabricăm în ţară, facem stocuri în aşa fel încât să nu existe sincope. Încurajăm anumiţi producători să le fabrice dându-le anumite stimulente, reducem taxa clawback, pentru ca producătorul să nu fie copleşit de fiscalitate”, subliniază Dragoș Damian.
Anul trecut, în țara noastră, erau puțin peste 2.000 de medicamente generice, iar cu șase ani în urmă, erau aproape 4.000. Medicamentul este o marfă care se poate plimba liber în Uniunea Europeană, spune Dragoș Damian, adică există exportul paralel. Așa se explică de ce medicamentele generice pleacă din România în alte țări unde costul lor este mai ridicat.